Trip ke Eropah Day 20 Germany

Tour Berlin ( History )

Bismillahirahmanirahim

Berlin adalah ibu negara Germany dan ianya sebuah kota metropolitan yang teratur dan jauh daripada hiruk pikuk jalan raya, jem dan kesesakan kenderaan. Dan pengangkutan awam adalah sangat efisien serta harga tiket daily ticket adalah berpatutan dan cover banyak tempat. Disini juga bandar yang multiracial. Dari sini anda boleh rancang ke Hamburg atau ke negara jiran seperti Chezch Republic. Kat sini makanan halal senang didapati…cuma kena keluar ke outskirt skit. Banyak tempat dan bangunan bersejarah yang boleh dilawati.

itinerary saya hari ni

Di sini saya dapat guna wifi free bila duduk berdekatan dgn kedai2 makan camtu..da biasa ada tenet, bila x de mmg gelabah..tp x tau nape simcard vodafon yg saya beli kt Munich tu x cover Berlin ke camne..huhu. So lepas breakfast roti yg beli semalam, saya jalan kaki je menuju ke Fernsehturm Tower, jalan dlm 15 minit..guna google maps download bila dpt wifi..

The Fernsehturm (English: Television Tower) adalah menara televisyen di pusat bandar Berlin, Jerman.

Berhampiran dengan Alexanderplatz di Berlin-Mitte, menara telah dibina antara 1965 dan 1969 oleh kerajaan Republik Demokratik Jerman (GDR). Ia bertujuan kerana kedua-dua simbol kuasa komunis dan Berlin. Ia kekal sampai hari ini, kerana ia mudah dilihat di seluruh pusat dan beberapa daerah pinggir bandar Berlin.  Dengan ketinggian 368 meter (termasuk antena) ia adalah struktur tertinggi di Jerman, dan struktur kedua tertinggi di Kesatuan Eropah. Menara ini telah menjadi salah satu simbol yang paling terkenal dari negara ini dan lokasinya berhampiran dengan Alexanderplatz, ia kadang-kadang dipanggil Alex Tower. -WIKI

kat sini bangunan-bangunan lama dia mmg la chantek2 tapi semua ada patung2..masalahnya patung2 tu semua cam x sopan so saya malas nk share sbb x sesuai tuk tontonan awam hehe..


ok ni patung paling sopan..sungai kat bawah ni ialah sungai spree, anda boleh cruise untuk melihat sekitar Berlin, nnt akan ada staf cruise offer anda dengan harga diskaun bagai tp saya x berminat walaupun agak murah gak dia offer tu..ok moh jalan lagi..

Saya menyeberangi jambatan di sungai Spree dan sampai di Altes museum. Muzium ini terletak di kawasan yang sama dengan Berliner Dom. Altes museum menempatkan artifak Greek dan Roman.

Sebelum saya meneruskan perjalanan ke next tempat, saya singgah kedai mini market ni sbb tgk strawberry dia punya la sedap..beli sekotak 1.5euro..then beli ritter spot coklat..kat sini la saya bantai beli ritter spot sbb kt mesia mahal haha n beli roti..masa nk bayar kakak cashier tego saya dari mana, saya cakap malaysia, ok saya tanya dia tahu tak malaysia..dia kata dia tahu haha..muka x pasti haha, saya cakap dekat dengan Thailand dan Indonesia..baru muka dia cam ok wahhh..then dia tanya saya sorang ke..saya cakap ya saya sorang je, (make sure bila ko travel jgn sekali2 beritahu ko duduk hotel mana tau (faktor keselamatan)),  then sbb x de customer dia ajak berborak2  la pulak..tp cam sweet je..haha sbb saya pun cam da lama x bercakap haha..tu la bila travel sorang..kang ko cakap sorang , orang kata ko giler..lepas bayar  n shake hand dgn kakak cashier td, keluar kedai , rupanya seblah tu ada kedai kebab turkey..alamak duit da beli jajan td..so nnt x abes plak makanan..pasrah..

ok Next ke Berlin Memorial Wall tapi naik bas. Beli je Day Pass tiket utk sehari so naik je tren n bus unlimited dlm kawasan Berlin.

menaiki bas untuk ke Berlin Memorial Wall

ni cerucuk2 besi sebelum tembok Berlin di buat

wall yang menunjukkan gambar2 orang yang mati kat Berlin Wall

tanjat itew…

Inilah Tembok Berlin. Sebelah kiri tu rupa asal tanpa sebarang grafiti.

Tembok Berlin (bahasa Jerman: Die Berliner Mauer) merupakan tembok di tengah-tengah bandar Berlin. Tembok Berlin menjadi ikon atau simbol kepada Perang Dingin , mula dibina 13 Ogos 1961 dan diruntuhkan kemudian pada 9 November 1989. Ia menjadi tirai besi dan menjadi garisan sempadan antara Jerman Barat dan Jerman Timur selama 28 tahun.  Tembok Berlin diarahkan pembinaannya oleh pemimpin Jerman Timur iaitu Walter Ulbricht dan diluluskan oleh pemimpin Rusia ketika itu Nikita Khrushchev.  Tembok ini dibina selepas Perang Dunia Kedua.

Bradenburg Torr

Brandenburg Gate merupakan salah satu landmark terkenal di Eropah selain daripada Arc de Triomph yang terletak di Paris. Brandenburg Gate mula dibina sekitar tahun 1788. Awal pembinaannya, gerbang ini berfungsi sebagai pintu masuk ke Berlin. Frederick William II raja dari Prussia yang mengarahkan pembinaannya sebagai simbol perdamaian. Di bawah gerak kerja Carl Gotthard Langhans, gerbang ini siap dibina sekitar tahun 1791.
Patung di atas pintu gerbang dikenali sebagai Berlin Quadriga. Patung ini berbentuk kereta yang ditarik empat ekor kuda dan dikendalikan oleh Victoria. Selepas tamat Perang Dunia II, Tembok Berlin dibina oleh pemerintah dan orang ramai tidak lagi boleh melalui pintu gerbang ini. Namun, runtuhnya Tembok Berlin pada tahun 1969 sekali lagi Brandenburg Gate menjadi simbol kebebasan, kedamaian dan kesatuan Jerman. – sarahsoffiyablogger

Jangan Risau nak dapatkan makanan halal di German..Banyak kedai2 Turki kat sini..Doner Kebab..yummy..(rindu Nasi)

Lepas lepak2 n jalan2 tgk jam da kul 4pm..so google maps nk cari mosque berdekatan..so gerak naik tren..nak jadi kesahnya..turun dr tren, saya seluk jaket saya, hp saya da x de..selongkar dlm bag semua..x de..terduduk saya sekejap kat station apa x igt da…nak nanges tp x keluar air mata.. tarik napas dalam2 ..cool..rilex.. so x sampai hajat saya nk ke masjid tu..maybe da dekat da tp x tau la perasaan cam x tenang..so saya patah balik menuju ke hotel..biasa google maps guna hp yg hilang tu..so kali ni kena tgk maps kat station camne nk balik hotel.. sampai di hotel, saya beritahu staff di kaunter hotel mengenai kehilangan hp saya dan saya minta dia tunjukkan saya arah ke Police Station berdekatan..rupanya dekat je dgn hotel (jalan kaki)..sampai di Police Station Berlin..ada sorg polis tu layan x layan je saya cakap..pastu saya cam da putus asa dah..tp saya nekad juga, saya cakap saya nk buat report utk claim insuran sahaja, x perlu untuk dia pergi cari sape yg mencuri..selepas jumpa sorang pegawai polis yg lain,dan dia soal siasat bagai macam ayam n itik bercakap..dia print satu report..report tu je yg saya nk..saya cerita kat dia, saya perasa ada sorang mamat kulit hitam  (mabuk) berdiri di pintu keluar tren, kemungkinan semasa saya nak keluar mamat tu yg seluk poket jaket saya , sedangkan jaket saya berzip..perghh mmg cekap betol sampai saya x perasan..

Tak banyak benda nak buat dah sebab mood dah kelaut, maka saya balik hostel untuk rehat je. What a day untuk saya harini.  Semua gambar saya di Paris, Swiss dan Munich , saya transfer dlm hp yang hilang tu.. dah balik bilik hotel baru cam nanges..sedey..Alhamdulillah saya ada hp satu lagi backup..so guna hp tu msj Munirah, Didee n Bella..depa byk bg moral support.. Yup ada hikmah supaya lebih berhati2..

Endingnya Solat kat Hotel je..x sempat nak g salah satu masjid di Berlin..

Till then…tido dalam keadaan sedey lg..gambar oh gambar…

124 thoughts on “Trip ke Eropah Day 20 Germany

  1. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is fundamental and everything.
    Nevertheless just imagine if you added some great pictures or video clips to give your posts more, “pop”!
    Your content is excellent but with images and clips, this site
    could certainly be one of the best in its niche.

    Good blog!

  2. Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

  3. I am not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

  4. Hiya very cool web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally…I am glad to seek out so many useful information here in the put up, we’d like work out extra techniques in this regard, thanks for sharing.

  5. What i do not understood is if truth be told how you’re now not really much more smartly-appreciated than you might be now. You’re so intelligent. You already know therefore considerably in the case of this matter, produced me in my view believe it from so many varied angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated until it is something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. All the time care for it up!

  6. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and simply could not come across. What a great web site.

  7. I would like to voice my affection for your kindness for all those that have the need for assistance with the area. Your real commitment to getting the solution across became particularly effective and has specifically permitted guys and women like me to attain their desired goals. Your personal informative help signifies so much a person like me and somewhat more to my office workers. Thank you; from everyone of us.

  8. Hi, Neat post. There is an issue along with your site in web explorer, could test this… IE still is the marketplace chief and a good component to other people will pass over your fantastic writing due to this problem.

  9. Thank you for any other informative blog. Where else may I am getting that kind of information written in such an ideal method? I’ve a project that I am simply now working on, and I’ve been on the look out for such info.

  10. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

  11. What i do not realize is in reality how you are no longer actually a lot more neatly-preferred than you may be now. You’re so intelligent. You know thus significantly relating to this subject, produced me for my part imagine it from numerous numerous angles. Its like men and women aren’t interested until it¡¦s something to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs great. Always handle it up!

  12. Hi there, You’ve done an excellent job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this site.

  13. I got what you mean , regards for putting up.Woh I am happy to find this website through google. “Since the Exodus, freedom has always spoken with a Hebrew accent.” by Heinrich Heine.

  14. Nice blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  15. Hello my loved one! I wish to say that this article is awesome, great written and come with almost all significant infos. I¡¦d like to look extra posts like this .

  16. Hey very nice website!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your website and take the feeds also¡KI am happy to search out numerous useful information right here within the post, we need work out extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  17. Thank you, I have just been looking for information approximately this subject for a long time and yours is the best I’ve came upon so far. But, what about the bottom line? Are you certain about the supply?

  18. Very interesting details you have remarked, thanks for posting . “It’s the soul’s duty to be loyal to its own desires. It must abandon itself to its master passion.” by Rebecca West.

  19. I will immediately clutch your rss as I can’t in finding your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me understand so that I may just subscribe. Thanks.

  20. Very interesting information!Perfect just what I was looking for! “I meant what I said, and I said what I meant. An elephant’s faithful, one hundred percent.” by Dr. Seuss.

  21. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

  22. I am not positive the place you are getting your information, but good topic. I must spend some time learning more or working out more. Thanks for magnificent info I was searching for this info for my mission.

  23. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Reading this information So i¡¦m happy to show that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much indubitably will make certain to don¡¦t omit this web site and give it a look regularly.

  24. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read. I will definitely be back.

  25. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely great. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I cant wait to read much more from you. This is really a terrific web site.

  26. I¡¦ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this information So i am glad to convey that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much indisputably will make sure to do not disregard this website and give it a glance regularly.

  27. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  28. Normally I don’t learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great post.

  29. Terrific paintings! That is the kind of information that are supposed to be shared across the internet. Disgrace on the seek engines for now not positioning this put up upper! Come on over and discuss with my site . Thanks =)

  30. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

  31. I not to mention my buddies happened to be checking the best items on your website and then instantly I got an awful suspicion I had not thanked the site owner for those techniques. All of the guys came totally excited to read through them and already have extremely been taking pleasure in these things. I appreciate you for actually being well thoughtful as well as for making a choice on certain decent tips millions of individuals are really needing to be aware of. Our own honest apologies for not saying thanks to you earlier.

  32. I like this post, enjoyed this one regards for posting. “No trumpets sound when the important decisions of our life are made. Destiny is made known silently.” by Agnes de Mille.

  33. I just wanted to type a simple note to say thanks to you for all the awesome steps you are giving out at this website. My prolonged internet research has at the end been rewarded with useful information to share with my pals. I ‘d claim that most of us readers are rather fortunate to live in a notable place with many outstanding professionals with insightful things. I feel truly fortunate to have encountered your web page and look forward to so many more thrilling times reading here. Thanks once again for everything.

  34. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

  35. I in addition to my guys were found to be taking note of the nice suggestions on your web page and so quickly I had a terrible feeling I never thanked you for those tips. Most of the boys were so thrilled to study all of them and have in effect pretty much been using these things. Many thanks for genuinely quite helpful and then for obtaining this form of very good resources most people are really desperate to be informed on. My personal honest regret for not expressing gratitude to earlier.

  36. Hey, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *