April 2016

Kisah Tembok Berlin

Selepas tamat Perang Dunia II di Eropah dan Jerman telah tewas, Jerman telah terbahagi kepada 4 zon.

Bandar Berlin diduduki oleh pihak Bersekutu dan terpecah pula kepada beberapa zon penjajah lagi. Zon yang dikuasai oleh Perancis, British dan Amerika telah membentuk Republik Persekutuan Jerman ( Jerman Barat) pada 1949. Sementara zon yang dikuasai oleh Kesatuan Soviet membentuk Republik Demokratik Jerman ( Jerman Timur ) pada tahun yang sama 1949.

Allianz Arena Munich --> Berlin

Bismillahirrahmanirahim

Allianz Arena merupakan stadium bola sepak yang terletak di Munich, Bavaria, German, dengan kapasiti 75.024 tempat duduk. Stadium ini mempunyai luaran yang disalut dengan panel plastik ETFE yang boleh mengembang, dan merupakan stadium pertama di dunia dengan warna luaran yang boleh berubah. Terletak di 25 Werner Heisenberg-Allee, Allianz Arena merupakan stadium terbesar ketiga di German selepas Signal Iduna Park di Dortmund dan Olympiastadion di Berlin. Dua kelab bola sepak professional iaitu FC Bayern Munich dan TSV 1860 München, telah menggunakan Allianz Arena sebagai stadium bola sepak sejak musim 2005-06. Kedua-dua kelab sebelum ini berpangkalan di Stadium Olimpik Munich sejak 1972.

Munich --> Berchtesgaden

Alhamdulillah hari ke 3 di Munich, Germany. Plan saya hari ni nk g Berchtesgaden. Di situ terdapat 2 tasik yang sgt cantik iaitu Tasik Königsee dan Öbersee. Asalnya adalah satu tasik yang besar namun selepas kejadian tanah runtuh, tasik ini terpisah dua.  Jika anda sukakan alam semulajadi dan ingin melihat pemandangan yang cantik berlatarbelakangkan pergunungan yang diliputi salji seperti di dalam poskad, inilah tempatnya. Anda pasti akan ternganga dan perkataan “subhanallah” tidak lekang dari bibir anda.

Munich City

Bismillahirahmanirahim

Munich merupakan ibukota dari negara bahagian Bavaria, German. Nama asal kota ini bagi warga German sebenarnya bukanlah Munich tapi München. Namun kerana penduduk di luar German susah untuk menyebut München, jadilah diciptakan nama baru untuk memudahkan iaitu Munich. Munich merupakan kota terbesar ketiga di German setelah Berlin dan Hamburg. Kota ini memiliki slogan yang menarik iaitu München mag dich yang berarti Munich mencintaimu. So sweet..Ianya terletak di selatan Germany dan merupakan tempat famous dengan BMW, FC Bayern dan juga OktoberFest. Disini  juga ada banyak bangunan bersejarah dan taman bunga. Dan dari sini boleh ke Austria...kerana ianya bersempadan dengan Austria.

Zurich Swiss --> Munich Germany

Bismillahirahmanirrahim

Bandar yang mendapat jolokan ‘the most liveable city’, adalah hab kewangan di sini. Walaupun Zurich adalah bandar terbesar di Switzerland, tapi ia cuma ada 390,000 penduduk (berbanding KL, 1.6 juta x termasuk bangla + indon, dan Jakarta 20 juta!).

Lucerne –> Titlis –> Zurich

Bismillahirahmanirrahim

Sejuk mlm tadi sbb heater x fungsi..tp oleh kerana penat..mmg tido lena jer..lepas solat subuh, saya dan kawan baru yati dan dayah sambil bersiap kami bincang plan hari ni..so nampaknya x sama destinasi so x leh nak berjalan sesama..Hostel ni sediakan breaksfast so lets gooo..excited sbb hari2 makan maggie sebelum ni..

Interlaken Ost --> Lauterbrunnen/Murren --> Schiltorn

Alhamdulillah dapat hirup udara segar hari ni sekali lagi..nyaman nya lahai si swiss ni..ok lepas breakfast maggie (tu je stok yg ada) maggie dan maggie dan maggie..mandi dan bersiap punggah backpack checkout dan jalan kaki ke stesen tren Interlaken OST untuk menuju ke Lauterbrunnen..

Paris --> Geneva Swiss --> Interlaken

Bismillahirahmanirahim

      Lepas solat subuh, saya dan didee berpisah sementara..Didee balik ke UK sbb ada program, interview n class. Tq didee teman saya berjalan..Maka bermulalah pengembaraan solo saya..Lepas drop luggage saya menuju ke Gate yg di tentukan..Saya menaiki Air France Airline ke Geneva, Swiss. Masa ni mmg masih agak moody lagi sbb cermin mata hilang so bila nk tengok signboard kene dtg dekat2..kang salah masuk gate bagai..