Trip ke Seoul Korea Bhg 1

Kuala Lumpur –> Seoul Korea

Bismillahirahmanirrahim

Alhamdulillah selepas selesai hadir majlis akad nikah Wardah dan Fawwaz malam tu..Jam 3 pagi saya dan Nuaimah menaiki bas dr KL Sentral ke KLIA2.  Bas ada setiap 20 minit..so no worries.. Harga terkini RM12 sehala seorang. Cam biasa sampai Airport awal kul 4.30am..Airport Night..

Day 1

Myeongdong Street

Kuala Lumpur (KUL) Sat 08:00 to Seoul (ICN) 15:20.. 6 jam 20 minit perjalanan sila la tempah makanan sbb bosan nok dlm tu..lepas kenyang tidur ..senang kan..Sampai airport Incheon, lepas ambil bagasi tetiba dengar Nu’ bersuara “Ana rasa boleh ni kalau nak travel solo” hahaha  lawak la Nu’..

lepas menembusi Imigresen kastam bagai..kami makan makanan lebih yg kami order kat flight.. sementara nak tunggu Syaza datang ambil kami. (Syaza = ex al-amin sekarang baru abis exam final year tunggu nak konvo , dia student University Kunkuk Seoul) yay

Kul 5pm Syaza dtg dgn muka x de perasaan sgt haha..cuba la buat muka excited ke apa haha..g 7Eleven topup T-Money cam TnGo Malaysia (saya pinjam je sape2 kawan saya yang pernah g Korea, so saya just top up..sesiapa yg belum ada kad T-Money ni beli je kt 7Eleven KRW3000)….details bajet da tips klik SINI.

Dengan menggunakan T-Money, perjalanan kurang daripada 10km ke mana-mana destinasi hanya dikenakan cas 1,050 won sahaja termasuk transfer train dari line ke line. Kalau beli tiket di mesin tiket kos 1,150 won dikenakan untuk satu perjalanan.

Kalau di Malaysia kita panggil  Star, Putra, Komuter, MRT dan Monorail. Di Korea, setiap jenis train subway dipanggil Line. Di Seoul sahaja ada 17 jenis train. Boleh dapatkan subway map sebagai guideline untuk ke destinasi atau pun download apps dengan menggunakan smartphone. Mula-mula tengok nampak pening. Jangan risau. Sebenarnya senang saja. Setiap line diwakili dengan warna masing-masing. Cari destinasi yang nak pegi dan perhatikan warna train line. – Aku rileks je..yang cari jalan semua Nuaimah..kih kih..

(gambar hiasan sbb kuku saya x panjang camtu, gambar kat atas tu mesin T-Money..dia siap tunjuk balance)

Kami naik tren AREX utk ke penginapan kami di bandar Seoul. Kos menaiki Arex ke Seoul ialah KRW 4000 untuk all stop train & KRW 8000 untuk Express train. Beza masa ketibaan hanya 10 minit. Jadi untuk berjimat kami naik all stop train AREX.

Untuk ke penginapan kami di Beewon Guesthouse Jongno-gu, kami kena tukar station nk turun di Anguk Station.. Station tren derang ni bertingkek2 dan memang tangga je la..so yg backpack galas tu ok la sikit tapi bagi yang angkut bag trolley tu adeh..sian gak tengok..kat sini mmg banyak transfer line..ada color warna warni..exit dia pun byk pintu..so kena igt. Kami follow Syaza je..dia guna apps bahasa Korea..mmg x la kami nk guna..kami guna google maps je..

Setelah sejam lebih kami sampai di Anguk Station, tetiba panik sbb byk trak Polis blok jalan bagai..pastu Syaza cite kat sini setiap sabtu dan ahad ada demonstrasi aman minta presiden mereka berundur akibat rasuah. Disini rakyat ada hak demokrasi. so byk jln tutup. sampaikan kami nk jln ke Guesthouse pun terhalang.. abg polis tolong angkatkan backpack i td..tu je nk cakap haha

Sampai di guesthouse , check in dan terus letak bag dan jalan kaki je dr guesthouse ke Myeongdong street (syurga streetfood dan shopping)..Syaza tunjuk kedai roti yg kami boleh beli..

Cute tak Bunk Bed kami..of kos saya tidur bawah..Nuaimah sila panjat di atas..

Malam di Myeongdong.. tempat wajib harus g..hehe..klu x nk menikmati org yg ramai. g siang hari.. klu nk rasa street food n happening g mlm.. Kiri kanan deretan bangunan ..tengah² street food..yabedabedooo..(da kenapa ko happy sangat)

gigih mak jemah ni pilih 10 pasang stokin gigih gigih..

hotteok. sweet rice and sugar, nuts-filled korean pancake #streetfood #wajibmakan  Hotteok is a pancake filled with brown sugar, cinnamon and nuts.

jom jejalan dengan suhu negatif ni.. ketaq lutut.. ..

   biasanya saya moleh menahan lagi dari membeli produk² kecantikan ni tp kali ni x boleh sbb murahhhhh dan natural..

TQ Syaza..kebolehan dia bercakap bahasa Korea buat urusan kami sangat lah mudah haha..

Saya dan Nu’ jakun sebab tengah jejalan ada screen besar muka sendiri..awesome..klik klik take picture

suasana malam di Myeongdong street.. kami hanya berjalan kaki dlm 30minit dr Guesthouse kaki ke sini..suhu -2°c.. sila nanges..

Sedar x sedar dah kul 11 mlm..kesejukan da sampai tulang isi belulang..so balik naik subway (tren) dan syaza balik ke umah dia, kami balik ke Guesthouse..

Sampai guesthouse terus kemas² susun atur segala mak nenek barang..nahhh selambak makanan kami..then zzzzzzzzzzzzzzzz

 

Day 2

Alhamdulillah hari ni plan ke

• Bukchon/Namsagol Hanok Village (south)                                                                                                                                                                                                                                                                            • Choong Ang High School (Goblin drama site)
• Namsan Tower/Village/PadLock
• Namdaemun
• Dongdaemun (selit g APM)

cam base tunggu syaza datang guesthouse..kami breakfast roti cicah mushroom campbell..

Guesthouse ni melambak orang Malaysia, x sure knp..maybe harga yg budget dan agak selesa n walking distance. Sampaikan ada bakul khas atas peti ais tu makanan2 sedekah dari orang malaysia..MADE IN MALAYSIA..

lepas Syaza dtg, 1st stop kami jejalan ke Bukchon Hanok Village

Seoul Choong Ang High School. lokasi shooting Winter Sonata & Goblin.. 2 2 drama tu saya x tgk lg hehe..tp da alang merayap area village tu, harus singgah.. Seoul Choong Ang High School memiliki bangunan bergaya neo klasik berlokasi di sekitar area Bukchon, tepatnya di Gye-dong . Sekolah ini didirikan semasa Dinasti Joseon, ketika Jepun menyerang Korea. Sekolah ini juga dianggap sebagai landmark Bukchon. A beutiful 100 years aged high school in Bukchon

Bukchon Hanok Village adalah kampung tradisional Korea di Gye-Dong. Kampung ini berusia 600 tahun dari Dinasti Joseon
tapi still kukuh dan utuh  walaupun kini menjadi destinasi pelancong, ramai penduduk tempatan masih tinggal di rumah-rumah bersejarah di
sepanjang lorong-lorong yang sempit. cute houses, intriguing alleyways, and is just all-around really interesting . Kampung Bukchon Hanok terletak berhampiran
dengan Istana Gyeongbok dan Istana Changdeok, so you all boleh check off a few popular sights within a few hours.
Bila da sampai sini make sure pergi highest point in the village, you all boleh melihat ke bawah dan melihat
semua bumbung jubin lama hanoks dan boleh tengok ‘DI SINI KAMPUNG TRADISIONAL..DAN DI HUJUNG SANA BANGUNAN² MODEN’.. cantik giler..

This stop should be a must on your list while in Seoul!

ok fine..saya da tergoda dengan hotteok ni..tapi kat village ni lagi murah dr Myeongdong KRW1000 je..

seterusnya kita ke Namsan Tower..atas bukit nun..Hari ni hujan renyai on off maka sejuk sampai ke tulang..Patung kat atas ni melambak kat Seoul sebab tahun 2018 Seoul jadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk ..hebat Korea sbb boleh menganjurkan Olimpik.. Untuk ke Menara Namsan ni kami mendaki slow slow haha..pastu naik cabel car..kat sini la melambak orang wishlist tulis kat padlock bagai..saya wish supaya x dpt suami orang korea haha..

kami lunch kat sini bawak bekal .. so sweet dgn sejuk² tu..plak tu dgn sambal sotong sharifah yang sedap tu..lepas makan kami mendaki lagi ke menara.. Menara ni adalah menara komunikasi..popular sbb padlock tu je..dan boleh lihat view bandar Seoul dari atas..lepas snap2 gambar kat atas, kami turun bawah dan next stop ke Namdaemun
dan Dongdaemun..

Namdaemun merupakan pintu gerbang selatan utama Kota Seoul pada zaman Dinasti Joseon. Bersebelahan dengan pintu gerbang ini, terdapat Pasar Namdaemun

Inilah ikon Dongdaemun… Pintu gerbang timur utama kota Seoul pada zaman silam. Lebih besar dari gerbang A Famosa Portugis di Melaka.. dah sampai pun…inilah landmark Namdaemun, pintu gerbang kota Seoul pada zaman dahulu dan setelah melalui gerbang itu, pedagang akan berjual beli di pasar Namdaemun… dan pasar itu wujud hingga ke hari ini

Untuk ke Namdaemun boleh naik Subway line no 4 dan turun di stesen Heohyeon. Jalan 5 minit dari stesen tersebut.

kat sini jangan terkejut penjual² boleh cakap melayu..biasalah orang nak meniaga..dan boleh tawar menawar..mcm² jual kat sini..barang alatan dapur, keychain, baju macam² la..Syaza bawak kami g kedai yang dia da biasa pergi..Saya beli tshirt, bag dan sudu..sourvenir tuk angah n sidah.. seterusnya kami pegi ke Dongdaemun Design Plaza.

Dongdaemun Design Plaza adalah mercu tanda utama pembangunan bandar di Seoul. Rekabentuknya bercirikan neofuturistic dan berbentuk bujur melengkung. Terdapat taman walkway di atas bumbung, ruang pameran, kedai-kedai dan kubu yang dibaikpulih.

malam kami berjalan lagi cari keychain dan lain²..Alhamdulillah ada Syaza..dia bawak kami tempat² yang murah. Duduk sini hampir 5 tahun..of kos la pejam mata je dia bawak ngee..jam 9 malam kami berpisah dengan Syaza..dia say sorry sebab tak dapat teman kitaorang jejalan 2 3 hari next ni sebab dia ada trip ke BUSAN n Jeju..so saya cakap ok je..no problem..TQ Syaza bawak kami jalan n shopping 2 hari ni..

Balik Guest House perut lapar..terus rendam Maggie..sambil tgk cite korea..ewahhh..Korea sangat..Bila sejuk² ni memang perut nak di minta isi je..so dalam bag tu standby je paket² biskut, coklat ke apa..

ok esok akan ke Sokcho..agak jauh perjalanan ..kena rest..jom zzzzzzzz

next bahagian 2 Sokcho

88 thoughts on “Trip ke Seoul Korea Bhg 1

  1. I have been surfing online more than three hours nowadays, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It’s lovely price enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more helpful than ever before. “Baseball is 90 percent mental. The other half is physical.” by Lawrence Peter Berra.

  2. I carry on listening to the news broadcast lecture about receiving free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

  3. You can certainly see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart. “A second wife is hateful to the children of the first a viper is not more hateful.” by Euripides.

  4. I haven¡¦t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  5. This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  6. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

  7. Normally I do not learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite great post.

  8. I’ve recently started a site, the information you provide on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “So full of artless jealousy is guilt, It spills itself in fearing to be spilt.” by William Shakespeare.

  9. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..

  10. But a smiling visitant here to share the love (:, btw great design. “Better by far you should forget and smile than that you should remember and be sad.” by Christina Georgina Rossetti.

  11. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  12. I got what you mean , thanks for putting up.Woh I am glad to find this website through google. “Those who corrupt the public mind are just as evil as those who steal from the public.” by Theodor Wiesengrund Adorno.

  13. I am not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

  14. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  15. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

  16. Enjoyed looking through this, very good stuff, thankyou . “Nothing happens to any thing which that thing is not made by nature to bear.” by Marcus Aurelius Antoninus.

  17. What i don’t understood is in reality how you’re no longer actually a lot more neatly-favored than you may be right now. You are very intelligent. You recognize thus significantly in terms of this subject, made me personally believe it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t fascinated except it’s something to do with Girl gaga! Your personal stuffs excellent. Always maintain it up!

  18. I enjoy you because of each of your labor on this web site. Ellie take interest in participating in internet research and it is easy to see why. Many of us notice all concerning the lively form you make both interesting and useful information via the website and as well boost participation from other ones on that area so our favorite simple princess has been discovering a whole lot. Take pleasure in the rest of the new year. You are conducting a pretty cool job.

  19. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  20. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

  21. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite certain I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

  22. It is in point of fact a nice and useful piece of information. I¡¦m happy that you simply shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

  23. Thank you for all of your efforts on this website. Kim loves getting into investigations and it’s easy to understand why. Most people hear all relating to the lively medium you convey invaluable strategies through your blog and as well as increase contribution from some other people on that area of interest plus our favorite child is always studying a great deal. Have fun with the rest of the new year. You have been conducting a really great job.

  24. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

  25. I carry on listening to the news lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

  26. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

  27. Good website! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

  28. You can certainly see your skills in the paintings you write. The world hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart. “No man should marry until he has studied anatomy and dissected at least one woman.” by Honore’ de Balzac.

  29. I truly enjoy looking through on this site, it has got excellent posts . “We find comfort among those who agree with us–growth among those who don’t.” by Frank A. Clark.

  30. I truly enjoy reading on this site, it contains fantastic blog posts. “I have a new philosophy. I’m only going to dread one day at a time.” by Charles M. Schulz.

  31. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

  32. Thanks for sharing excellent informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal web site.

  33. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

  34. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

  35. I together with my pals were analyzing the good helpful hints found on your website and so suddenly came up with an awful feeling I had not expressed respect to the web site owner for those tips. All the ladies had been so thrilled to learn them and have now very much been taking advantage of these things. Thank you for getting considerably kind as well as for making a choice on some perfect subject matter millions of individuals are really desirous to learn about. Our sincere apologies for not saying thanks to earlier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *