Tips dan Budget ke Seoul, Korea

Assalamualaikum

Alhamdulillah saya dan sorang alumni al amin Nu’aimah Aris dengan izin Allah telah sampai dan berjalan melihat keindahan Seoul pada 4-11 feb 2017 (8 hari). Saya ke Seoul bukan sebab pengaruh K-Pop tau..sebab ramai pikir kalau pergi Korea ni sure gila K-PoP..not true..saya jarang tenguk drama or movie Korea or any entertainment pasal Korea.

Di sini nak share sedikit pengalaman , budget dan info dapat di kongsi bersama..tidak la perfecto tp leh la kan..

masa saya pergi currency KRW1000 = RM3.78

Cadangan saya if nak tukar duit dengan jumlah yg banyak. pergi money changer di NU Sentral or Mid Valley.  depa bagi harga yang cun.

Pengangkutan

1. Tiket Flight Air Asia KUL-INCHEON-KUL (return) – RM 690.00 (without luggage n meal)

2. Subway Tren – topup T-Money (like TnGo) – RM98.28 (KRW26000)

3. Bus Express – RM246.46 (Sokcho and YongPyeong)

4. Cabel car – RM117.18 (Seorak Mount/Namsan Tower/Dragon Peak)

5. Gaeboat (Sokcho) – RM1.51

Penginapan

1. Beewon Guesthouse (Jongno-gu) 5xnight = RM241.68
2. The Egg GuestHouse (Sokcho) 1xnight = RM75.50
3. Airport Night 1xnight = FOC

Entrance fee

1. Seoraksan National Park =RM22.68
2. Gyeongbokgung Palace = RM13.23
3. Lotte Themepark =RM113.40

Travel Insuran

1. AXA travel Insuran VIP = RM39+- 8 hari
https://digital.axa.com.my/travel-insurance-malaysia

Jumlah keseluruhan untuk seorang = RM1645.69 +-

(tidak termasuk makan dan shopping) makanan kami save sebab bawak makanan sendiri dari Malaysia

dan x de shopping samgat pun setakat FMagnet n beauty product

Tips:

1. Ada 4 musim di Korea Selatan
Sejuk – Dec to Mac
Bunga – Mac to Mei
Panas – Julai to Ogos
Luruh – Sept to Nov

2. Flight mmg beli awal dlm bln Jun 2016, time AA buat offer..tapi dengar ada yang dpt lagi murah huhu..

3. Makanan banyak bawa sendiri dari Msia, Mini Rice Cooker Electric Portable Travel Cooking pun bawa sendiri..saiz kecik je saiz roti gardenia..boleh tenguk kt lazada (knp bawak rice cooker?..sebab dok pikir travel kali ni x banyak pindah dari satu tempat ke satu tempat so senang dan masa email guesthouse tanya dia ada tak rice cooker..depa x jawab, so utk langkah selamat, bawa je) jangan tanya makanan apa yang kena bawa..kang kena sepuk hehe tapi saya rekomen beli Sotong Sambal brand Sharifah..mmg sedap..Giant Batu Caves ada, travel kali ni kos duit makan yg keluar dr poket hanya RM130.79 (termasuk mengopi, buah dll). Nuaimah jenis teratur n kemas. dia siap kumpulkan makann dlm satu tempat. bagus. tq Allah beri travel buddie yg best.

4. Install Apps Korea Subway – please merasailah fefeling naik public transport dia hehe..pengalaman tau..Subway di Seoul byk perlukan transfer line..sbb tu kena study. contoh klu nk g mid valley dr rawang. kena turun dekat KL sentral pastu tukar platform 3 dan naik tren lain untuk ke mid valley..(contoh mudah)

5. Saya x ambil portable wifi or any internet pakej.. sbb Korea free wifi di mana² hehe..

6. Kalau pergi dlm group , bahagi kan tugas, saya lebih uruskan sebelum pergi cth, saya byk uruskan itinerary, book hotel n budget. Nuaimah pula semasa di sana memasak n baca maps.

7. Travel Adapter sgt penting..sebelum g pastikan jenis penggunaan socket sesebuah negara..

8. T-Money card (macam Touch n Go kat Msia) untuk akses semua public transport kt Seoul..boleh jimat KRW100 setiap touch berbanding beli tiket. saya pinjam je kad ni dr someone yg da penah g n just topup je.. if x de , beli je kat kedai² cam 7E setiba di Airport, KRW3000.

9. Kena rajin study Subway Maps, ada banyak color, orange, purple, hijau bagai..n kena igt Exit mana² sbb byk pintu exit..Stesen dia bertingkat² bawah tanah dan x semua ada esculator, ada yg kena naik tangga n make sure berdiri dan jalan sebelah kanan dan tren depa sangat efisyen ketepatannya, cuma bila naik tren malam² mmg akan ada bau masam, x suka..paham² je la bau alkohol la kan..

10. Orang korea sgt lemah lembut so jgn cakap kasar atau menjerit² dengan mereka.

11. Bahasa mmg satu masalah utama sbb mereka x paham n x boleh bercakap English kecuali orang² yg berbisness dan tourist information haha.. so gunakan simple² english dengan mereka, x payah nk slang filipino sgt.. klu nak pergi gombak, cakap je ‘GOMBAK‘ sambil tunjukkan maps atau tidak.. x yah cakap “boleh tunjukkan saya bagaimana saya hendak ke GOMBAK”.. ini akan buat mereka terus say ‘no’. x semua. tp ada juga yg bersungguh-sungguh nk bantu even ko cakap jawa dan dia balas bugis.

12. Orang korea mmg sgt mementingkan penampilan diri n kecantikan haha..sgt berbeza dengan saya, apa yg ada kat muka, tu je la, x de tepek pape..pasrah. even makcik² korea pun kemain bermekap sakan..sbb tu korea terkenal dgn natural beauty produk..dun worry saya x buat plastic surgery kat sini..

13. Couple remaja kt sini agak annoying..byk drama n scene lagi² bila ko beratur kat themepark..bertabahla..depa ni cam ‘kasih-sayang ni hanya milik mereka berdua je kat dunia ni’

14. Kenapa saya tak g Busan n Jeju.. Sbb utama masa dan Kos. untuk Busan sgt cun klu dapat spent 2 hari full kat sana dan jeju pun 2 hari full..so saya x nak pergi sana sekadar touch n go atau memenuhi bucket list..insyaALLAh ada rezeki dan panjang umur..akan ke sana..

15. Kenapa saya x pergi Nami Island..byk review cakap musim sejuk di Nami x berapa cun so da alang² musim winter g la tempat winter kan cam yongpyeong tu..fefeeling main ski dan tgk meraka main ski n snowboard.

16. Penginapan saya guna apps trivago.com dan hotel.com untuk cari yang paling murah. Saya sengaja tidak memilih duduk di Itaewon walaupun tahu di sana byk kedai² halal sbb kami travel bajet so x nak abeskan duit makan kat sana hehe..iman x cukup kuat klu terhidu masakan depa kt itaewon. lagipun niat asal bkn nk food hunting..cukup dapat rasa makanan mereka sudah cukup..makan kat sana agak mahal..sekali hidang dlm RM24-40.00, sila nages..kena rajin google untuk tgk review penginapan. cari la yg dekat dgn public transport.

saya dapat guest house yg kecil tp selesa dan private bathroom lagi dan sgt murah Alhamdulillah cuma bad review byk bugs dan kulit saya mengalami alahan dan kebersihan x ‘star’ sgt..musim sejuk x perlu bwk baju byk, 2 atau 3 set cukup, dan yg bestnya guesthouse saya ada sediakan washing machine, free je klu nk basuh..Staff Guesthouse kt sini sgt peramah n baik..sikap dia menutup kelemahan hostel dia kah kah..

cuba merasai pengalaman tinggal di Guesthouse yang owner dia orang korea so boleh fefeeling n tgk cara mereka, kita cuba lari dari comfort zone..kalau sesat, jangan sombong..itu la masanya kita dapat berkomunikasi dgn mereka n lihat cara mereka melayan kita.

mereka x sombong tp masalah bahasa je yang buat mereka x nak bercakap dgn kita hehe so jgn cakap mereka sombong atau x nak tolong..

17. Jangan lupa email dekat Embassy Seoul mengatakan kita berada di sana pada tarikh sekian², just incase berlaku apa2 mereka da sedia maklum..bg emergency contact number kita kat msia kt depa..

18. Tolong pakai mini sling bag untuk letak duit dan passport dlm baju, passport adalah nyawa bila travel luar mesia.. semasa kami kat sana ada beberapa orang msia hilang duit n passport.

19. Kita pasti akan jumpa orang Msia kt sana, bagi la salam bila bertembung..buat apa nk sombong²..Guest house yg saya duduk ni mmg orang msia je yg penuh haha..tempat strategik n murah mungkin tu salah satu faktor..

20. Kalau nk beli beauty produk g la Myeongdong dan n kalau nk beli Souvenir g Namdaemun.. jgn terkejut mereka (peniaga) boleh cakap bahasa melayu haha..biasala orang nk berniaga..

21. Kalau ke Buchon atau Namsagol Hanok Village tolong la jaga suara kat sana sbb dia sana adalah perkampungan tradisional Korea dan kebanyakan rumah² di situ berpenghuni..so of kos depa pun suka privasi..tolong jangan menjerit² mengilai² gelak dan sebagainya..respect.

22. Hongdae adalah salah satu tempat yg sangat sebuk dan ada persembahan jalanan dan sbgainya tapi if nk tgk original life cara orang Korea kena g sini. muda mudi ramai.

23. Tolong jangan buang masa masuk Muzium setiap kali g negara orang..lagi² yang berbayar..eishhh ko da kenapa g sana g masuk muzium..byk tempat lain yg lagi better nk g selain muzium..

24. Bus Express dia sgt ikut masa dan jadual so jgn bawa perangai janji melayu kat sini.. Bus dia sgt selesa. cakap kat driver bas nak turun mana if x sure, so nnt dia panggil kita kalau da sampai..sbb dia akan stop beberapa tempat contoh dari KL nak ke JB, bas akan singgah N9 dan Melaka untuk ambil dan turun penumpang.

25. Permandangan nk ke Sokcho dan Yongpyeong sangat mempersonakan bila da nk sampai destinasi..so jgn tido..udara dia pun berbeza dengan bandar Seoul..sangat nyaman dan fresh..serius..

26. Itaewon sgt berbeza dengan tempat² lain, rasa dunia yg sgt berbeza sbb kat sini akan jumpa ramai imi/tourist dr pelusik dunia, so klu stay sini x fefeeling korea..tepuk dada tanya selera hehe..(hanya pandangan)

27. Mereka mengamalkan pengasingan dan Kitar Semula. so lepas makan or minum, sila bersihkan meja anda dan buang bekas² plastik or kertas di tempat yang di sediakan..tolong asingkan plastik/kertas/sampah.

28. Apa yang saya suka tentang Korea, negara mereka membangun dengan tenaga warganegara mereka sendiri, mereka tidak perlu Bangladeshian utk jaga 7Eleven, tak perlu Nepalian untuk jadi pak Guard, tak perlu Indonesian untuk tenaga buruh bangunan. Mereka hanya perlu mereka..

29. Please respect undang² setiap negara yang kita pergi. jangan buat benda pelik yg boleh buat mereka label kita sebagai sekian²..just be nice dengan semua orang.. n perkara yg baik kita lihat, bawak dan ikut semasa kita sdah pulang di Malaysia..ok..

30. Tolong jangan sebut dan gelak apabila mendengar bahasa mereka. Seolah² kita mempersendakan bahasa mereka if mereka dgr walaupun kita x ada niat begitu. so diam je..

31. Banyak je kedai makan seafood yg ‘di katakan halal di Korea’, tetapi saya tak berani nak share di sini sbb saya x mencubanya dan menilainya. sbb kami byk bwk makanan sendiri. Saya cadangkan bawak makanan dr Mesia sb kat sini even makan seafood tp pes dia kita x tahu campuran dia sbb korea mmg terkenal dengan serba serbi ingredient dia ada melibatkan cik babi..hanya cadangan sbb berinteraksi sendiri dengan pengalaman seorang solo traveler yg terpaksa kerja di kilang pemprosesan makan di sana..Saya sentiasa amalkan doa ini apabila saya hendak membeli sesuatu makanan.

“Ya Allah, aku memohon kepadaMu agar sekiranya makanan yang hendak ku beli ini memudaratkan dan penghasilannya tidak memenuhi dan tidak di benarkan dlm agamaMU, maka kau timbulkan rasa curiga atau was-was dalam hatiku agar aku tidak memasukkan sesuatu yang haram dalam tubuh badan ku, ameen”

32. Tandas awam dia x de kepala paip. so bwk botol or wet tissue dan surau mmg x de so masuk mall or kedai baju n solat kt fitting room.

33. Alhamdulillah ada Syaza Nizam kat sini n ini antara salah satu sbb saya dtg korea sblm dia balik mesia 4 good. so byk info tentang korea blh dpt dengan mudah melalui syaza..

Breakdown Itinerary Seoul

Day1 4 Feb 2017

KUL-INCHEON AIRPORT (RETURN)
INCHEON AIRPORT -Hwayangdong 9-82 Gwangjin-gu Seoul
• Myeongdong (shopping)
• Insadong Street (shopping)
(STAY Beewon Guest House) x 2 Night free breakfast

Day2 5 Feb 2017

TOUR SEOUL
• Bukchon/Namsagol Hanok Village (south)
• Choong Ang High School (Goblin drama site)
• Namsan Tower/Village/PadLock
• Namdaemun
• Dongdaemun (selit g APM)
(STAY Beewon Guest House) free breakfast

Day3 6 Feb 2017

TOUR Sokcho
• Terminal bus station Seoul – Sokcho (3jam perjalanan by bus)
• Abai Village
• Fisheries Market
• Sokcho Beach
(STAY Egg House Sokcho Guesthouse )

Day4 7 Feb 2017

SOKCHO
• Sokcho-Mount Seorak (bus)
• Seoraksan National Park
(STAY Beewon Guest House) x 3 Night free breakfast

Day5 8 Feb 2017

•LOTTE ADVENTURE WORLD
(STAY Beewon Guest House) free breakfast

Day6 9 Feb 2017

SEOUL – YongPyeong Ski Resort (2 1/2 jam by bus Myeongdong –> Gangbyeon Station –> Station Dong Seoul —> Hoenggye Station)
• Dragon Peak
(STAY Beewon Guest House) free breakfast

Day7 10 Feb 2017

SEOUL
• Gyeongbokgung Palace (Istana Lama)
• Gwanghwamun Square
• Cheonggyecheon Stream
• Itaewon Mosque
(AIRPORT NIGHT)

Day8
BACK TO REALITY

92 thoughts on “Tips dan Budget ke Seoul, Korea

  1. I simply want to tell you that I am beginner to blogging and site-building and definitely enjoyed you’re web blog. Likely I’m planning to bookmark your website . You amazingly come with superb writings. Thanks a lot for revealing your web site.

  2. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  3. A lot of thanks for your whole work on this web site. Kim really likes managing internet research and it’s really easy to understand why. Most of us hear all relating to the dynamic form you deliver valuable suggestions via the blog and in addition inspire response from other people about this issue while our favorite girl is actually learning a lot of things. Enjoy the rest of the year. You have been conducting a fantastic job.

  4. You can certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times go after your heart. “In order to preserve your self-respect, it is sometimes necessary to lie and cheat.” by Robert Byrne.

  5. What i do not understood is actually how you are now not actually a lot more well-appreciated than you might be right now. You’re very intelligent. You realize thus considerably when it comes to this matter, made me in my opinion imagine it from a lot of various angles. Its like men and women are not involved unless it’s something to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs excellent. All the time maintain it up!

  6. Thanks for all of your work on this website. Ellie delights in making time for investigations and it’s really obvious why. Most of us learn all about the lively way you give effective guidance on your web site and invigorate contribution from others about this article while our own girl is without question learning a lot. Take advantage of the rest of the year. You are carrying out a useful job.

  7. Hello very cool blog!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also…I am satisfied to seek out numerous useful info here in the put up, we’d like work out more strategies in this regard, thanks for sharing.

  8. I simply wanted to construct a simple note to be able to thank you for all the superb guidelines you are posting at this website. My extended internet look up has now been compensated with wonderful content to talk about with my family members. I ‘d tell you that we readers are truly fortunate to exist in a remarkable community with so many special individuals with beneficial tactics. I feel very happy to have come across your entire webpages and look forward to so many more pleasurable times reading here. Thank you again for all the details.

  9. I have recently started a site, the info you offer on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “‘Tis our true policy to steer clear of permanent alliances with any portion of the foreign world.” by George Washington.

  10. Thank you for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect website.

  11. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Bless you!

  12. I’ve been browsing on-line greater than three hours these days, but I by no means found any attention-grabbing article like yours. It’s pretty price sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made just right content material as you did, the web can be much more useful than ever before. “We are not retreating – we are advancing in another Direction.” by Douglas MacArthur.

  13. obviously like your website but you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the reality nevertheless I’ll surely come back again.

  14. certainly like your web site however you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality nevertheless I will surely come back again.

  15. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly return.

  16. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

  17. I just couldn’t go away your website before suggesting that I really loved the standard info a person supply on your visitors? Is gonna be back often in order to check up on new posts.

  18. I actually wanted to type a simple comment to be able to thank you for these fantastic solutions you are giving at this website. My incredibly long internet search has at the end of the day been paid with brilliant knowledge to exchange with my friends and family. I ‘d suppose that many of us visitors are undeniably fortunate to be in a notable community with very many brilliant people with insightful concepts. I feel rather privileged to have used your entire website and look forward to many more fun minutes reading here. Thanks once more for all the details.

  19. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  20. I not to mention my buddies were found to be going through the good procedures on your web site while immediately I had a horrible feeling I never expressed respect to the site owner for those strategies. My young men appeared to be as a result thrilled to read through them and already have extremely been using these things. Appreciation for getting considerably accommodating as well as for choosing such wonderful subjects most people are really desirous to be aware of. Our sincere regret for not expressing gratitude to you earlier.

  21. I got what you mean , thankyou for putting up.Woh I am thankful to find this website through google. “I was walking down the street wearing glasses when the prescription ran out.” by Steven Wright.

  22. I cling on to listening to the news broadcast talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

  23. Whats up very cool site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally¡KI am happy to search out so many helpful info right here in the put up, we want develop extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

  24. Whats up very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally¡KI am glad to find so many useful info here within the post, we need work out extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  25. You are my breathing in, I own few blogs and sometimes run out from to brand.I believe this web site has some really superb info for everyone. “Variety is the soul of pleasure.” by Aphra Behn.

  26. I simply couldn’t go away your website before suggesting that I really enjoyed the usual info an individual supply to your visitors? Is going to be back incessantly to check up on new posts

  27. Good – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

  28. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. A great read. I will certainly be back.

  29. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

  30. I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The site style is ideal, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  31. I have been browsing on-line more than 3 hours today, but I by no means found any attention-grabbing article like yours. It¡¦s pretty price sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made excellent content as you did, the web shall be a lot more useful than ever before.

  32. Simply wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply spectacular and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

  33. I was just searching for this information for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative websites in top of the list. Usually the top web sites are full of garbage.

  34. I think this is among the most important information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The site style is perfect, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  35. Needed to write you that very little observation to say thanks once again regarding the awesome principles you have documented on this site. It is particularly open-handed of you giving unhampered just what many people could possibly have advertised for an ebook to make some profit for themselves, especially considering the fact that you could possibly have tried it if you decided. Those pointers in addition served to provide a fantastic way to fully grasp other people have a similar interest like my personal own to figure out lots more with respect to this issue. Certainly there are thousands of more fun moments in the future for people who take a look at your site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *