4 hrs Walking In The National Park

4 hrs Walking In The National Park

Zuid-Kennemerland Park ->Damrak

Menikmati dan pengalaman alam semula jadi yang paling indah di Randstad: National Park Zuid-Kennemerland. National park ini terletak di tengah-tengah kawasan metropolitan, antara Haarlem dan Zandvoort, dan 45 minit dari Amsterdam.

Hari ni keluar awal pagi cam biasa..Zul bagi cadangan kalu suka alam semulajadi dan jauh dr kesesakan org n nk fefeling kampung g HARLEEM, Amsterdam..so lepas kira2 budget n google..saya plan ke Harleem hari ni..sampai amsterdam central, beli tiket tren sprinter dan terus ke Harleem.

machine ticket dia..ada yg boleh guna credit card

perjalanan dalam 45minit camtu

betul la..sampai sini rasa cam aaarghhhhh damainya sbb central amsterdam terlalu ramai pelancong n serabut..si ni rasa tenang sgt..plan nk ke National Park Zuid..kat situ boleh hiking, treking ada tasik n beach..dr Harleem naik bas dalam 15 minit sampai..saya pesan kat driver nnt bagtau saya kalau da sampai hehe..

Sampai sana ramai pencinta alam semulajadi n suka aktiviti dgn alam memenuhu national park ni tapi still rasa sunyi sbb park ni sgt besar, cuma sekali sekala terjumpa orang lain..ada yg saja jalan2.. yg pasti dan saya pasti mereka ni local bkn pelancong hehe..pelancong suka bandar haha..jgn risau sesat sbb kat sini ada sigage laluan ikut color atau arah mana kita nk pegi..

1st akan jumpa tasik ni, subhanAllah chantik sgt , tenang biru. 

teruskan perjalanan, follow pada laluan arah yg di berikan..

.

 

nampak tak keluasan dia..dari jauh da dgr bunyi ombak..awesome..jom teruskan perjalanan..saya rasa , saya da jalan hampir 3 jam..huhu..

lepas da hampir 4 jam dalam park..saya plan nak balik ke Entrance tapi tetibe cam sesat..seb bek ada mamat ni, tanya dia, dun worry kebanyakan org belanda boleh speking English..so dia bg arahan lalalalaland..so sampai ke Entrance.. tunggu bas utk ke Harleem Central.. dalam bas tgk bandar Haleem tenang sangat..

biasanya kat station tren akan melambak basikal2 tersusun camni..depa dr umah naik basikal n park kat sini untuk naik tren.

      view dari tren  

Sampai di Amsterdam central, saya berjalan2 lagi area Damrak n nampak kedai eurolines. Then tringat saya x beli lagi tiket bas ke Belgium esok..so terus masuk kedai dan beli tiket bas 10, naik bas esok dr tempat saya turun ari tu dr Berlin, so senang..lepas da lepak2, saya balik awal ke rumah Zul. Wife Zul masak bubur petang tu so saya join skali dan petang tu saya ke Javastreet cari kedai dobi, apa lagi basuh baju2..

Malam kemas2 sebab esok pagi nak gerak ke Belgium pula..awesome..