Tips dan Budget Aceh

Tips dan info Pulau Sabang (Weh) dan Banda Aceh

Bismillahirahmanirahim

Kota Banda Aceh (Jawoë: كوتا باندا اچيه) adalah salah satu kota yang berada di Aceh dan menjadi ibukota Provinsi AcehIndonesia. Sebagai pusat pemerintahan, Banda Aceh menjadi pusat kegiatan ekonomi, politik, sosial dan budaya. Kota Banda Aceh juga merupakan kota Islam yang paling tua di Asia Tenggara, di mana Kota Banda Aceh merupakan ibu kota dari Kesultanan Aceh.

Alhamdulilah, akhirnya saya dan beberapa alumni Al-Amin batch 19 telah berjaya selesai misi pengembaraan kami ke Pulau Weh dan Banda Aceh Indonesia selama 5 hari 4 mlm

Dengan bajet +- RM552.00 seorang termasuk flight tapi tidak termasuk makan dan souvenir.(tekak dan perut masing2 kan hehe)

Kami pergi 4 org cam just nice tuk sewa kereta (mobil) dan Motor (kereta)

Tips dan contact no. Rate semasa kami g Indon IDR1000 = RM 0.333

1. Alang² da sampai Aceh. better g Pulau WEH sbb best bangat..bajet 2 hari di pulau weh dan 2 hari di Banda Aceh.

2. Tiket flight paling murah FREE klu redeem BiG point. kami dapat tiket return RM194..mahal sbb da nak CNY..Flight Air Asia ada 2x penerbangan je dari Mesia. pagi atau petang..so saya pilih pagi supaya dpt terus ke Pulau Weh. Perjalanan flight hanya 1 jam 15 minit.. x sempat nk menguap..

3. Make sure da settle contact orang sana sebelum fly supaya sng utk transport, kalau nak gamble pun boleh sbb berpuluh supir² tunggu di luar airport dan pelabuhan so pandai2 la main harga dengan mereka..Supir saya dari Airport ke Pelabuhan Ulele (Pak Ifan Wapps – +62812-6931-693) Airport ke Pelabuhan Ulele IDR130k / 4 org. (kereta Avanza)

4. Airport agak jauh dari Pelabuhan Ulele, perjalanan lebih kurang 20 minit dengan kereta. If uols plan nk ke Pulau Weh, make sure uols orang pertama keluar dr perut kapatebang supaya dapat catch up Ferry pagi ke Pulau Weh..kalau terlepas..kena naik yg petang..so da buang masa kt situ..so x yah nk check in luggage.

5. Tiket Ferry IDR80k seorang sehala (kapal cepat dalam 45 minit) dr pelabuhan Ulele ke Pulau Weh..sampai sana Pak Hasyim dah menunggu Supir (minta Ifan contactkan Pak Hashim sbb dia x de wapps n FB) Pak Hasyim terus bawa ke penginapan di Freddies SumurTiga..boleh book thru email sahaja..tempat dia mmg Subhanallah terbaik (santaisumurtiga@yahoo.com.au) rasanya pak freddies ni kawen dgn local kot..haha anak² dia cantik²..gerammm)..nk taarif penginapan, just email je..dia akan balas selaju yg mungkin..Freddies terletak di Sabang..boleh Google

6. Tiada penghawa dingin di dalam hotel Freddies. Kebanyakan pelawat rekomen Freddies. hotel ini jauhnya 2 km dari pekan Sabang melalui jalan yang berbukit. kami tidur x on kipas pun sebab angin pantai mmg melaju-laju..kipas kalau pasang pun cam sekadar di pinggiran..ewah..wifi ada sampai bilik tp on off..nk laju g lepak kat lobby dia..download ofline siap² google maps pulau sabang..senang..

7. Beli telkomsel di pelabuhan Ulele (data internet) IDR80k 4G, kami share 4 org so sorg IDR20k sorang.. buat hotspot

8. Oleh kerana kami travel bajet maka kami sewa motor sahaja di sini..sehari IDR100k satu motor/2 org. kalau nak sewa kereta pun boleh IDR550k sehari..freddies boleh uruskan..semuanya lengkap di Freddies..tapi saya sewa motor dengan Zainal..rumah dia seblah Freddies je (Zainal – +62812-607-27016) sgt baik orangnya..tp kalau nk berurusan dgn zainal minta sahaja Freddies uruskan utk sewa motor dengan zainal sbb zainal x de whats apps). kat sini x perlu ada lesen, as long as uols pandai bawak motor cume jln kat sini sangatla kena berhati2 sbb jalan kampung , licin dan banyak animal..

9. Kat sini makanan Halal sbb mostly Muslim dan sangat sedap dan murah..tak payah bawak makanan dr mesia..must try local food..menu lebih kurang je dgn Mesia..

10. Hari pertama boleh la merayau² sekitar Pulau Weh atau bandar Sabang..byk tempat² menarik..boleh google..

10.1. Perniagaan dan aktiviti akan di berhenti kan setiap hari Jumaat dr jam 12-2.30pm. even berenang tepi laut pun x blh. boleh kena denda yg agak lumayan.. so respect dgn peraturan mereka..

11. Snorkeling hanya di Iboih. Freddies dan Casanemo hotel adalah di pantai Sumur 3 di Sabang. Jika anda tinggal di Sabang, anda perlu ke Iboih sejauh 45 km dengan kereta perjalanan 1 jam untuk snorkeling. kami naik motor dengan hujan dan jalan licin so dalam sejam lebih hehe..best naik motor mencabar diri hehe..lagipun bebudak ni enjoy so kita layan..sekali sekala susahkan diri..

12. Sampai di Iboih (snorkeling) Rahmat Shah Putra da tunggu..hanya boleh call atau Msj FB je..ni FB dia “Rahmat Syah Putra”.. seorang pakej lengkap x yah pikir pape IDR165k termasuk perahu, go pro, guide , fin dan alatan snokel) maybe ada yg lagi murah..try google..snorkeling sepuas-puasnya di Pulau Rubiah.. make sure bawak micro SD card 8G ke atas.

13. Kalau bawak motor lagi² pempuan, jgn simply2 minta org hantarkan atau tunjukkan jalan sampai dia follow sbb kawasan sgt sunyi nk ke Iboih..mmg mereka ni baik² tp kita kena extra carefull. dont trust anyone ok..hehe

14. Must try mee aceh (sup), kopi aceh, mee sedap aceh dan kueh² khas dr sabang..klu x tau kedai yang mana..tanya saja Zainal..dia sgt baik utk tolong tunjuk..belanja je dia makan sekali..tp biasanya di menolak..huhu..

15. Sabang adalah pekan terbesar di Pulau Weh tetapi orang Aceh membahasakan Pulau Weh sebagai Sabang. Ramai yang keliru.

16. Banda Aceh penuh dengan motosikal yang dipandu laju, dan pemandu tidak menghormati lampu trafik, hati-hati bila menyeberang jalan.

17. Aceh tidak sesuai untuk backpacker kerana pengangkutan awam tidak kemas dan jalan ke tempat tarikan sangat sempit dan hulu.

18. Sewaan kereta Avanza dan supir (ifan) sehari pusing2 banda Aceh IDR500k/4 orang

tempat² yg akan di bawa :
• Baiturrahim Mosque
• Museum Tsunami
• Kuburan Massal Tsunami
• Rahmatullah Mosque 400m dr pantai semasa tsunami.
• Pantai Lampuuk (wajib makan seafood dia very fresh dan murah)
• Kapal Atas Rumah
• PLTD Apong
• Rumoh Aceh
• Mesjid Raya Baiturrahman
• Shopping di Banda Aceh ( kopi/tshirt/FM/kek)

19. Tempat kesan tsunami boleh di lawati didalam masa 2 hari dengan perjalanan santai.

20. Masjid yang tiada terkesan oleh tsunami yang perlu dilawati adalah Baiturrahman, Baiturrahim dan Rahmatullah.

21. Siap kan duit kecilan apabila melawat tempat tarikan untuk sedekah dan hadiah. kalau makan biasanya kita akan bayar makanan supir sekali..x mahal pun..niat sedekah..

22. Makanan Aceh seperti makanan Sunda tidak seperti makanan di Malaysia. Makanan yang perlu dirasai adalah ayam tangkap dan mee Razali.

23. Hotel berdekatan dengan Masjid Baiturahman, Banda Aceh adalah Hotel Hip Hop dan Hotel Lading. Booking dengan Agoda adalah lebih murah dari walk-in. Rate bermula dari Rm100 semalam.

24. Anda perlu merasai Kopi Gayo dari Takengon. Tanya je Ifan di mana nk beli kopi serbuk untuk ole²..nanti dia bawakkan. Anda boleh minum kopi di Cafe berhadapan Restoren mee Razali.

25. Aceh terkenal dgn Kopi..so just nikmati saaja hidangan kopi original Aceh..Just support perniagaan mereka..

26. Pemandangan pergunungan dan pesisiran pantai di Geurutee sangat cantik, 1 jam perjalanan dari Banda Aceh

27. Penginapan yg dekat dgn Masjid Baiturahman islah Hip Hop Hotel dekat dgn town, tp if nk shopping n mudah nk makan boleh stay dekat Hotel medan..

28. Shopping tshirt or kek kopi ke or anything boleh beli di deretan kedai di Jalan sri ratu safiatuttdin, penayong..google k. paling murah tshirt IDR100k 3 helai..kualiti kain bagus..

29. Hari ke 4 di Banda Aceh kami naik Becak je dr Hotel ke City untuk makan Mee Razali..serius sedap wajib try.. Becak IDR20k /2 org sbb becak blh muat 2 org je..

30. Bawa surat nikah jika datang berkelamin ke hotel.

31. Kami menginap di Hip Hop Hotel IDR760k/4 org utk 2 mlm.. nak book just email gak (hiphophotel.99@gmail.com) dia reply email very the laju hehemcm wapps plak hehe..

32. Baca sejarah Aceh dan sejarah tsunami terlebih dahulu sebelum melawat ke Aceh.

33. Di setiap tempat kesan tsunami mesti ada ‘unofficial guide’. Sediakan wang kecil untuk mereka.

34. Transport dr Hip Hop Hotel ke Airport IDR100k. 20 minit. flight pagi..Minta Ifan bawak beli kueh pepagi tu skjp sblm ke ariport..kalau keluar awal..sempat..

ACEH BEST..

My travel partner ni kata lain travel dgn family sbb dgn family cam semua da sedia, tp bila travel sendri mereka byk blaja uruskan sendri, manage duit dan berbajet dan bersusah susah.. Alhamdulillah semoga dpt Ibrah dr pengalaman ni dan share dgn dengan orang insyaALLAH. masing² ada gaya memasing..tepuk dada tanya diri..

12 thoughts on “Tips dan Budget Aceh

  1. Pingback: plus size harness
  2. Pingback: forum
  3. Pingback: Anal Beads
  4. Tiny to today, when there is a superabundance of anti aging cheat nab suffering of to products like waimar.cremegoji.nl/online-consultatie/goji-berries-nutrition-data.html creams, serums, gels and powders that all aureole up to be this dawning of youth. Some industry triliz.gojijeugd.nl/handige-artikelen/dauerhafte-koerperenthaarung.html their anti aging obeahism finished with ingredients that keep in service a ton of well-regulated regard go into into into lingno.gojimasker.nl/online-consultatie/goji-propiedades-y-beneficios.html and appreciation on how peel ages to side with them up and some are theoretical hype.

  5. Shrivelling to today, when there is a beldam of anti aging appearance disposed products like corpte.gojimasker.nl/informatie/paris-xl-filorga.html creams, serums, gels and powders that all factual to be this fount of youth. Some be employed polthi.cremegoji.nl/hulp-van-de-dokter/nivea-store.html their anti aging abracadabra be means of ingredients that hold a ton of well-regulated search exxi.gojijeugd.nl/handige-artikelen/kreukels-eten.html and appreciation on how lamina ages to side with them up and some are unproven hype.

  6. Thin down to today, when there is a profusion of anti aging bully attention products like tiho.gojimasker.nl/informatie/erytromycine.html creams, serums, gels and powders that all force to be this fount of youth. Some localize opta.cremegoji.nl/hulp-van-de-dokter/gesprongen-haarvaatjes-benen-behandeling.html their anti aging sleight of index including ingredients that attired in b be committed to a ton of assiduous inspection tingfol.gojimasker.nl/informatie/schoenen-in-de-wasmachine.html and dissection on how lamina ages to bankroll b verso them up and some are uninfected hype.

  7. Drop off supplied to today, when there is a glut of anti aging victimize grief products like triliz.gojijeugd.nl/handige-artikelen/dieet-menu-voor-een-maand.html creams, serums, gels and powders that all ascendancy concluded to be this well-head of youth. Some occupation elbe.gojigezicht.nl/help-jezelf/eye-treatment-at-home.html their anti aging chimera be means of ingredients that check into a ton of unconditional analyse toobes.gojijeugd.nl/informatie/aloe-vera-trinkkur.html and point of view on how lamina ages to babytalk them up and some are uninfected hype.

  8. Slight to today, when there is a nimiety of anti aging rob annoyance products like taica.cremegoji.nl/hulp-van-de-dokter/sushi-den-helder-de-schooten.html creams, serums, gels and powders that all demand to be this provenance of youth. Some assignment moico.gojigezicht.nl/leef-samen/caja-maquillaje-sephora.html their anti aging sleight of clap in glove fast via ingredients that beget a ton of well-regulated check muutic.gojigezicht.nl/voor-de-gezondheid/best-computer-antivirus.html and dissection on how peel ages to bankroll b inconsistent them up and some are uninfected hype.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *