Author: norataj

Stari Most adalah sebuah jambatan Uthmaniyyah kurun ke-16 yang terletak di bandar Mostar di Bosnia dan Herzegovina. Ia merentangi sungai Neretva dan dua bahagian bandar ini. Stari Most digunakan selama 427 tahun sebelum dimusnahkan pada 9 November 1993 oleh tentera Croat semasa Perang Bosnia-Croatia. Wikipedia

Brunei dengan gaya kesederhanaan yang tersendiri

Alhamdulillah solo trip ke Brunei Darussalam 3H2M awal sept ritu.. Meh nak share Itinerary dan "ada apa kat Brunei"..Ramai kata Brunei x de pape tapi 4 me Brunei ada masjid yang gempak, mempersona (rasa cam next year nk berramadhan je kat sana gituhh)..

Langkawi -> Koh Lipe

Bismillahirahmanirahim Ramai kata Koh Lipe ni 'Maldives Of Thailand'. Sebenarnya x de la rancang nk ke sini tapi bila Air Asia buat free seat yang kena gak bayar seat dia Rm82.+ return so terus teringat dengan Koh Lipe..so let's go to small Island in Thailand..Passport wajib tau, visa tak perlu :)

Saya orang Johor, Orang Johor boleh dapat cabel Channel Singapore..Setiap hari masa kecik² dulu selalu bukak channel Singapore sbb Channel depa lagi best haha so sampai lagu negara depa pun dah boleh hafal.. Saya dah tak ingat bila last saya ke Singapore..yang pasti waktu kecik dulu..maybe da 30 tahun + x pernah pergi..So bila check ticket Air Asia ke Singapore murah terus rembat tapi pergi je..plan nak balik naik bas.

Lokasi percutian : Singapore City (trip hujung minggu) Biasa kalau orang dengar kalau pergi Singapore, perkara pertama yang terfikir dalam kepala adalah USS (Universal Studio Singapore) kan? Okay, kat sini saya share kat uols tempat-tempat lain yang menarik dan boleh dilawati di Singapura selain USS termasuk 'must eat' beserta bajet berdasarkan trip 2 hari 1 malam yang saya buat . Dan saya tak melawat USS. Ada yang tanya cukup ke g 2 hari je..for me klu pandai plan 2 hari da cukup siap blh g USS lg..

Buat kawan² yang tanya tentang lokasi percutian di KUCHING SARAWAK. Minggu lepas saya n beberapa gang alumni alamin (5 org) ke Kuching, saya senaraikan di bawah ini untuk rujukan uols.

Assalamualaikum

Alhamdulillah saya dan sorang alumni al amin Nu'aimah Aris dengan izin Allah telah sampai dan berjalan melihat keindahan Seoul pada 4-11 feb 2017 (8 hari). Saya ke Seoul bukan sebab pengaruh K-Pop tau..sebab ramai pikir kalau pergi Korea ni sure gila K-PoP..not true..saya jarang tenguk drama or movie Korea or any entertainment pasal Korea.

 

Istana Gyeongbok adalah sebuah istana yang terletak di utara Seoul (Gangbuk), Korea Selatan. Istana ini terdiri daripada 5 istana besar dan merupakan yang terbesar dibina oleh Dinasti Joseon.

Istana Gyeongbok pada asalnya diasaskan pada 1394 oleh Jeong do Jeon, seorang arkitek. Istana ini hancur pada  pencerobohan Jepun ke Korea tahun 1592-1598 dan dibina lagi selama tahun 1860-an dengan 330 buah kompleks bangunan dengan 5.792 bilik. Berdiri di kawasan seluas 410,000 meter persegi, Istana Gyeongbok adalah simbol keagungan kerajaan dan rakyat Korea. Setelah pembunuhan Maharani Myeongseong oleh mata-mata Jepun pada tahun 1895, Raja Gojong meninggalkan istana ini bersama ahli keluarganya yang lain dan tidak  pernah kembali.