Capture

Trip ke Seoul Korea Bhg 2

 Seoul –> Sokcho

Bismillahirrahmanirrahim

Bandar Sokcho terletak di Daerah Gangwon di bahagian timur laut Korea Selatan.  Kira² 3 jam perjalanan naik bas dari Seoul.  Sokcho berhampiran dengan laut timur di pantai timur semenanjung Korea.  Walaupun tak se glamour bandar Seoul, tapi berpusu² pelancong datang ke sini sebab papa?..of cos sebab nak naik Mt Sorakatau Mt Soeraksan. Pantai Sokcho pun cantik membiru..amazing…

Continue reading “Trip ke Seoul Korea Bhg 2”

Capture

Trip ke Seoul Korea Bhg 1

Kuala Lumpur –> Seoul Korea

Bismillahirahmanirrahim

Alhamdulillah selepas selesai hadir majlis akad nikah Wardah dan Fawwaz malam tu..Jam 3 pagi saya dan Nuaimah menaiki bas dr KL Sentral ke KLIA2.  Bas ada setiap 20 minit..so no worries.. Harga terkini RM12 sehala seorang. Cam biasa sampai Airport awal kul 4.30am..Airport Night..

Continue reading “Trip ke Seoul Korea Bhg 1”

Capture

Tips dan Budget Aceh

Tips dan info Pulau Sabang (Weh) dan Banda Aceh

Bismillahirahmanirahim

Kota Banda Aceh (Jawoë: كوتا باندا اچيه) adalah salah satu kota yang berada di Aceh dan menjadi ibukota Provinsi AcehIndonesia. Sebagai pusat pemerintahan, Banda Aceh menjadi pusat kegiatan ekonomi, politik, sosial dan budaya. Kota Banda Aceh juga merupakan kota Islam yang paling tua di Asia Tenggara, di mana Kota Banda Aceh merupakan ibu kota dari Kesultanan Aceh.

Continue reading “Tips dan Budget Aceh”

Capture

Pulau Weh dan Banda Aceh Bhg2

Day 3

Sebelum nk ke Aceh, berlaku gempa bumi kat Pidie Jaya Aceh bln Dec 2016 yg mengorbankan byk gak nyawa..so sape2 yg tau saya nk ke Aceh..byk msj masuk dlm HP..saya paham kerisauan mereka..so saya tanya contact saya di Aceh dan hotel di sana dan juga ada sorg student Malaysia yg blaja di sana..so far depa kata Pidie Jaya tu jauh giler dr bandar Aceh so x terlibat..Alhamdulillah..

Continue reading “Pulau Weh dan Banda Aceh Bhg2”

Capture

Pulau Weh dan Banda Aceh Bhg1

Bismillahirahmanirahim

Day 1

Kami semua berkumpul di KL Sentral jam 11mlm.. naik bas dari KL Sentral  ke KLIA2 kul 12mlm..sampai sana dalam sejam camtu terus cari port untuk tidur..Surau tingkat bawah pilihan utama hehe..tapi saya tidur ayam je la..sebab ada sorang makcik ni sembang menyembang dekat dengan saya..berhuhu laaaaa…

lepas solat subuh kami gerak ke departure..tiket kul 7.55am dan dijangka sampai 8.25am..dalam flight berborak2 x abes2 sbb mmg da lama hampir 6 tahun x jumpa haha..sampai di Airport, adeh  lambat betul imigresen dia..1 kaunter je bukak..manual plak tu , mmg beratur panjang tapi saya da pesan kat depa ni “make sure kita org 1st keluar dr perut kapatebang” sbb kalau x kita terlepas kapal ke pulau weh dan terpaksa tunggu kapal petang plak huhu..lepas chop Imigresen, keluar dan Ifan da tunggu dan terus pecut bawak kami ke Pelabuhan Ulele untuk kami ke Pulau Sabang..masa dia pecut tu mmg saya mengucap je la..sbb bapak laju haha..honk tu cam lebih 100x la dia bunyikan..sambil drive Ifan story la serba sedikit pasal Banda Aceh yg di landa Thsunami dulu..perjalanan dr Airport ke Pelabuhan ambil masa 20-30 minit ikut kehebatan driver dia haha..(NO WAY saya akan drive kat sini..NO WAY)

Continue reading “Pulau Weh dan Banda Aceh Bhg1”

Capture

Trip ke Eropah day 29 Sheffield

Sheffield –> Manchester Airport

Bismillahirahmanirahim

Tiada ucapan selain bersyukur kerana dapat sampai di sini dan di pertemukan dengan insan2 yang berhati mulia sepanjang saya di 7 negara ni terutama Didee n Huda n of cos student2 yg blajo kat sini..Banyak pengalaman dan pengajaran yang saya perolehi sepanjang perjalanan ini..Walaupun ada pengalaman pahit tp semua tu Allah bg satu ujian supaya kita sentiasa belajar dari kesilapan. Bila berada di sini x abes2 saya berfikir nk convert warganegara sini tapi x jumpa plak jodoh kat sini hihi..tu la aturan ALLAH..so balik Malaysia la ..(bunyi cam serius je)

Continue reading “Trip ke Eropah day 29 Sheffield”