Author: norataj

 Seoul --> Sokcho

Bandar Sokcho terletak di Daerah Gangwon di bahagian timur laut Korea Selatan.  Kira² 3 jam perjalanan naik bas dari Seoul.  Sokcho berhampiran dengan laut timur di pantai timur semenanjung Korea.  Walaupun tak se glamour bandar Seoul, tapi berpusu² pelancong datang ke sini sebab papa?..of cos sebab nak naik Mt Sorakatau Mt Soeraksan. Pantai Sokcho pun cantik membiru..amazing...

Kuala Lumpur --> Seoul Korea

Alhamdulillah selepas selesai hadir majlis akad nikah Wardah dan Fawwaz malam tu..Jam 3 pagi saya dan Nuaimah menaiki bas dr KL Sentral ke KLIA2.  Bas ada setiap 20 minit..so no worries.. Harga terkini RM12 sehala seorang. Cam biasa sampai Airport awal kul 4.30am..Airport Night..

Tips dan info Pulau Sabang (Weh) dan Banda Aceh

Kota Banda Aceh (Jawoë: كوتا باندا اچيه) adalah salah satu kota yang berada di Aceh dan menjadi ibukota Provinsi AcehIndonesia. Sebagai pusat pemerintahan, Banda Aceh menjadi pusat kegiatan ekonomi, politik, sosial dan budaya. Kota Banda Aceh juga merupakan kota Islam yang paling tua di Asia Tenggara, di mana Kota Banda Aceh merupakan ibu kota dari Kesultanan Aceh.

Day 3
Bismillahirahmanirahim

Sebelum nk ke Aceh, berlaku gempa bumi kat Pidie Jaya Aceh bln Dec 2016 yang mengorbankan byk nyawa..so sape² yg tau saya nk ke Aceh..byk msj masuk dlm HP..saya paham kerisauan mereka..so saya tanya contact saya di Aceh dan hotel di sana dan juga ada sorg student Malaysia yg blaja di sana..so far depa kata Pidie Jaya tu jauh giler dr bandar Aceh so x terlibat..Alhamdulillah..

Bismillahirahmanirahim
Day 1

Kami semua berkumpul di KL Sentral jam 11mlm.. naik bas dari KL Sentral  ke KLIA2 kul 12mlm..sampai sana dalam sejam camtu terus cari port untuk tidur..Surau tingkat bawah pilihan utama hehe..tapi saya tidur ayam je la..sebab ada sorang makcik ni sembang menyembang dekat dengan saya..berhuhu laaaaa...

lepas solat subuh kami gerak ke departure..tiket kul 7.55am dan dijangka sampai 8.25am..dalam flight berborak2 x abes2 sbb mmg da lama hampir 6 tahun x jumpa haha..sampai di Airport, adeh  lambat betul imigresen dia..1 kaunter je bukak..manual plak tu , mmg beratur panjang tapi saya da pesan kat depa ni "make sure kita org 1st keluar dr perut kapatebang" sbb kalau x kita terlepas kapal ke pulau weh dan terpaksa tunggu kapal petang plak huhu..lepas chop Imigresen, keluar dan Ifan da tunggu dan terus pecut bawak kami ke Pelabuhan Ulele untuk kami ke Pulau Sabang..masa dia pecut tu mmg saya mengucap je la..sbb bapak laju haha..honk tu cam lebih 100x la dia bunyikan..sambil drive Ifan story la serba sedikit pasal Banda Aceh yg di landa Thsunami dulu..perjalanan dr Airport ke Pelabuhan ambil masa 20-30 minit ikut kehebatan driver dia haha..(NO WAY saya akan drive kat sini..NO WAY)

Sheffield --> Manchester Airport

Tiada ucapan selain bersyukur kerana dapat sampai di sini dan di pertemukan dengan insan2 yang berhati mulia sepanjang saya di 7 negara ni terutama Didee n Huda n of cos student2 yg blajo kat sini..Banyak pengalaman dan pengajaran yang saya perolehi sepanjang perjalanan ini..Walaupun ada pengalaman pahit tp semua tu Allah bg satu ujian supaya kita sentiasa belajar dari kesilapan. Bila berada di sini x abes2 saya berfikir nk convert warganegara sini tapi x jumpa plak jodoh kat sini hihi..tu la aturan ALLAH..so balik Malaysia la ..(bunyi cam serius je)

Univ. of Sheffield -> City Centre Bismillahirahmanirahim

 

Sedikit sejarah tentang Sheffield, di anggap sebagai 'kampung terbesar di Britain'. Hakikatnya Sheffield adalah bandar kelima terbesar di UK. Terletak dalam lembah Sungai Don, bandar Sheffield berhampiran pertemuan lima sungai dan ia dibangunkan di atas lereng bukit. Sebahagian besar kawasan Sheffield masih diliputi tumbuhan hijau. Dikatakan mengalami krisis identiti, Sheffield seolah-olah sedang dilahirkan semula dengan dua buah universiti bertaraf dunia iaitu University of Sheffield (tempat didee blaja) dan Sheffield Hallam University.  Jika dilihat pada persekitarannya, Sheffield sedang menjalani program regenerasi terbesar dengan kebanyakan bangunan lama dan usang telah digantikan dengan bangunan-bangunan moden. Kita akan mendapati terdapat dua pecahan dalam bandar. Kedai-kedai berjenama dan kafe-kafe moden terletak di bahagian selatan manakala kedai-kedai kecil dan pasar terletak di sebelah utara. Oleh kerana satu pertiga dari Sheffield terletak dalam kawasan Peak Districk National Park, maka rugi jika tidak berkunjung ke Chatsworth, Bakewell, Matlock, Matlock Bath dan kawasan sekitarnya yang menjadi tumpuan pelancong untuk menikmati keindahan dan panorama yang begitu mengkagumkan. -google

Sheffiled UK

Bismillahirahmanirahim

Jam 4 alarm bunyi, so bangun bersiap ambil wuduk dan solat subuh dalam multi faith prayer room td Subuh kat sini kul 3.30am camtu.. then kul 5 gerak ke First TransPennine, Manchester Airport railway station, tiket saya kul 5.55am, tempahan awal sebulan camtu..sementara tunggu tren sampai saya breakfast nasi goreng lebih semalam yang kakak semalam bagi tu..licin la..lapar..lepas tren bergerak..msj didee tp x balas..huhu..sampai station Sheffield, tringat didee bawak naik teksi masa mula2 saya sampai dulu..so amek teksi situ dan bg alamat..sampai rumah didee, didee slumber cakap muka saya sunburn..erk tp mmg pun kot sbb saya terlupa bawak spf cream so tu la..naseb la..patutla dlm gambar nmpak gelap jer..didee cam x berminat sgt nak dengar cerita saya travel sbb dia lg berminat dengan coklat coklat belgium yg saya beli tu, mmg sedap gilos..pastu didee ada kelas hari ni so saya membuta je sepanjang hari (qada' kepenatan travel)..

Belgium City Centre

Belgium terkenal dengan coklatnya dan kain-kain lace. Merupakan negara asal-nya french fries dan waffle. Seafood (mussels) juga sangat popular. Terdapat satu lorong yang penuh dengan restoran seafood yang menggiurkan. Macam menarik sahaja melihat mussels dimakan bersama french fries. Sebuah negara yang biasa-biasa sahaja dari segi pemandangan dan keindahan. Hebatnya Belgium mungkin kerana ianya ibupejabat bagi Kesatuan Eropah dan lain-lain organisasi internasional seperti Nato.

Amsterdam --> Brussels, Belgium

Ramai yang suggest "x yah la Belgium sbb x de pape".. so saya google, baca blog orang, then bila pikir2, da alang2 jiran dgn Netherland why not singgah je Belgium, mostly ramai yg persi sehari dua cukup..leh rasa waffle dan coklat Belgium..So check tiket flight nak balik Manchester dr Belgium lagi murah dari Belanda..so kira2 budget..ok cun Go Go Belgium...Beberapa hari sebelum saya ke UK..ada penegeboman di airpot Belgium..ermm nk jadikan cerita..still nekad utk ke sini juga