Adventure

Langkawi -> Koh Lipe

Bismillahirahmanirahim Ramai kata Koh Lipe ni 'Maldives Of Thailand'. Sebenarnya x de la rancang nk ke sini tapi bila Air Asia buat free seat yang kena gak bayar seat dia Rm82.+ return so terus teringat dengan Koh Lipe..so let's go to small Island in Thailand..Passport wajib tau, visa tak perlu :)

Saya orang Johor, Orang Johor boleh dapat cabel Channel Singapore..Setiap hari masa kecik² dulu selalu bukak channel Singapore sbb Channel depa lagi best haha so sampai lagu negara depa pun dah boleh hafal.. Saya dah tak ingat bila last saya ke Singapore..yang pasti waktu kecik dulu..maybe da 30 tahun + x pernah pergi..So bila check ticket Air Asia ke Singapore murah terus rembat tapi pergi je..plan nak balik naik bas.

Seoul --> Lotte World Theme Park--> YongPyeong Ski Resort

 

Operated by Lotte Group, Lotte World is the perfect spot for entertainment and sightseeing for Koreans and international tourists alike. It is a theme park filled with thrilling rides, an ice rink and different kinds of parades, as well as a folk museum, a lake, accommodations, department stores and more. Lotte World is divided into Lotte World Adventure, a world themed indoor area, and Magic Island theme outdoors, next to Seokchonhosu Lake. -google

 Seoul --> Sokcho

Bandar Sokcho terletak di Daerah Gangwon di bahagian timur laut Korea Selatan.  Kira² 3 jam perjalanan naik bas dari Seoul.  Sokcho berhampiran dengan laut timur di pantai timur semenanjung Korea.  Walaupun tak se glamour bandar Seoul, tapi berpusu² pelancong datang ke sini sebab papa?..of cos sebab nak naik Mt Sorakatau Mt Soeraksan. Pantai Sokcho pun cantik membiru..amazing...

Bismillahirahmanirahim
Day 1

Kami semua berkumpul di KL Sentral jam 11mlm.. naik bas dari KL Sentral  ke KLIA2 kul 12mlm..sampai sana dalam sejam camtu terus cari port untuk tidur..Surau tingkat bawah pilihan utama hehe..tapi saya tidur ayam je la..sebab ada sorang makcik ni sembang menyembang dekat dengan saya..berhuhu laaaaa...

lepas solat subuh kami gerak ke departure..tiket kul 7.55am dan dijangka sampai 8.25am..dalam flight berborak2 x abes2 sbb mmg da lama hampir 6 tahun x jumpa haha..sampai di Airport, adeh  lambat betul imigresen dia..1 kaunter je bukak..manual plak tu , mmg beratur panjang tapi saya da pesan kat depa ni "make sure kita org 1st keluar dr perut kapatebang" sbb kalau x kita terlepas kapal ke pulau weh dan terpaksa tunggu kapal petang plak huhu..lepas chop Imigresen, keluar dan Ifan da tunggu dan terus pecut bawak kami ke Pelabuhan Ulele untuk kami ke Pulau Sabang..masa dia pecut tu mmg saya mengucap je la..sbb bapak laju haha..honk tu cam lebih 100x la dia bunyikan..sambil drive Ifan story la serba sedikit pasal Banda Aceh yg di landa Thsunami dulu..perjalanan dr Airport ke Pelabuhan ambil masa 20-30 minit ikut kehebatan driver dia haha..(NO WAY saya akan drive kat sini..NO WAY)

Sheffield --> Manchester Airport

Tiada ucapan selain bersyukur kerana dapat sampai di sini dan di pertemukan dengan insan2 yang berhati mulia sepanjang saya di 7 negara ni terutama Didee n Huda n of cos student2 yg blajo kat sini..Banyak pengalaman dan pengajaran yang saya perolehi sepanjang perjalanan ini..Walaupun ada pengalaman pahit tp semua tu Allah bg satu ujian supaya kita sentiasa belajar dari kesilapan. Bila berada di sini x abes2 saya berfikir nk convert warganegara sini tapi x jumpa plak jodoh kat sini hihi..tu la aturan ALLAH..so balik Malaysia la ..(bunyi cam serius je)

Univ. of Sheffield -> City Centre Bismillahirahmanirahim

 

Sedikit sejarah tentang Sheffield, di anggap sebagai 'kampung terbesar di Britain'. Hakikatnya Sheffield adalah bandar kelima terbesar di UK. Terletak dalam lembah Sungai Don, bandar Sheffield berhampiran pertemuan lima sungai dan ia dibangunkan di atas lereng bukit. Sebahagian besar kawasan Sheffield masih diliputi tumbuhan hijau. Dikatakan mengalami krisis identiti, Sheffield seolah-olah sedang dilahirkan semula dengan dua buah universiti bertaraf dunia iaitu University of Sheffield (tempat didee blaja) dan Sheffield Hallam University.  Jika dilihat pada persekitarannya, Sheffield sedang menjalani program regenerasi terbesar dengan kebanyakan bangunan lama dan usang telah digantikan dengan bangunan-bangunan moden. Kita akan mendapati terdapat dua pecahan dalam bandar. Kedai-kedai berjenama dan kafe-kafe moden terletak di bahagian selatan manakala kedai-kedai kecil dan pasar terletak di sebelah utara. Oleh kerana satu pertiga dari Sheffield terletak dalam kawasan Peak Districk National Park, maka rugi jika tidak berkunjung ke Chatsworth, Bakewell, Matlock, Matlock Bath dan kawasan sekitarnya yang menjadi tumpuan pelancong untuk menikmati keindahan dan panorama yang begitu mengkagumkan. -google

Belgium City Centre

Belgium terkenal dengan coklatnya dan kain-kain lace. Merupakan negara asal-nya french fries dan waffle. Seafood (mussels) juga sangat popular. Terdapat satu lorong yang penuh dengan restoran seafood yang menggiurkan. Macam menarik sahaja melihat mussels dimakan bersama french fries. Sebuah negara yang biasa-biasa sahaja dari segi pemandangan dan keindahan. Hebatnya Belgium mungkin kerana ianya ibupejabat bagi Kesatuan Eropah dan lain-lain organisasi internasional seperti Nato.