Adventure

Trip Balkan Winter¬†ūüá¶ūüáĪ

Piramid Tirana (Albanian: Piramida) adalah sebuah struktur dan bekas muzium yang terletak di Tirana, Albania, Eropah. Latar Belakang Pada 14 Oktober 1988, bangunan ini dikenali sebagai Enver Hoxha Museum, yang pada asalnya berfungsi sebagai muzium tentang warisan Enver Hoxha, pemimpin lama Komunis Albania (Perdana Menteri Albania pada 1944 - 1954), yang telah meninggal dunia tiga tahun sebelumnya. Struktur ini direka bentuk bersama oleh anak perempuan Hoxha Pranvera Hoxha, seorang arkitek, dan suaminya Klement Kolaneci, bersama dengan Pirro Vaso dan Vladimir Bregu. Apabila dibina, Piramid dikatakan sebagai struktur individu yang paling mahal yang pernah dibina di Albania.  - wikipedia

Trip Balkan Winter¬†ūüá¨ūüá∑

Athens¬†(bahasa Yunani: őĎőłőģőĹőĪ,¬†Ath√≠na) ialah¬†ibu kota¬†serta bandar raya terbesar negara¬†Yunani¬†dan tempat asal¬†demokrasi. Kota yang dinamai sempena nama dewi¬†Athena¬†berdasarkan¬†mitologi¬†ini ialah salah sebuah bandar raya yang tertua di dunia, dengan sejarah tercatat sekurang-kurang 3,000 tahun. Pada hari ini, ibu kota ini merupakan sebuah metropolis kosmopolitan yang sibuk, dengan jumlah penduduk bandar sebanyak 3.1 juta orang dan jumlah penduduk metropolitan sebanyak 3.7 juta. Kawasan metropolitan Athens merupakan pusat¬†ekonomi,¬†kewangan,¬†perindustrian,¬†kebudayaan, dan¬†politik¬†di Yunani. Dengan cepatnya, bandar raya ini juga telah menjadi sebuah pusat perdagangan yang utama di dalam¬†Kesatuan Eropah. Keluasan kawasan bandar raya yang betul-betul adalah 39 km¬≤, manakala aglomerasi bandar Athens ialah 412 km¬≤. - wikipedia

Langkawi -> Koh Lipe

Bismillahirahmanirahim Ramai kata Koh Lipe ni 'Maldives Of Thailand'. Sebenarnya x de la rancang nk ke sini tapi bila Air Asia buat free seat yang kena gak bayar seat dia Rm82.+ return so terus teringat dengan Koh Lipe..so let's go to small Island in Thailand..Passport wajib tau, visa tak perlu :)

Lokasi percutian : Koh Lipe Thailand & Langkawi Malaysia. Nak kongsi sedikit pengalaman secara solo ke Koh lipe Bagi pencinta pulau dan laut, Koh Lipe wajib ada dalam travel list anda! Maldive Of Thailand Ada 3 musim utk ke sini: 1. Low Season: Mei ‚Äď Okt Untuk musim low season...

Saya orang Johor, Orang Johor boleh dapat cabel Channel Singapore..Setiap hari masa kecik² dulu selalu bukak channel Singapore sbb Channel depa lagi best haha so sampai lagu negara depa pun dah boleh hafal.. Saya dah tak ingat bila last saya ke Singapore..yang pasti waktu kecik dulu..maybe da 30 tahun + x pernah pergi..So bila check ticket Air Asia ke Singapore murah terus rembat tapi pergi je..plan nak balik naik bas.

Seoul --> Lotte World Theme Park--> YongPyeong Ski Resort

 

Operated by Lotte Group, Lotte World is the perfect spot for entertainment and sightseeing for Koreans and international tourists alike. It is a theme park filled with thrilling rides, an ice rink and different kinds of parades, as well as a folk museum, a lake, accommodations, department stores and more. Lotte World is divided into Lotte World Adventure, a world themed indoor area, and Magic Island theme outdoors, next to Seokchonhosu Lake. -google

 Seoul --> Sokcho

Bandar Sokcho terletak di Daerah Gangwon di bahagian timur laut Korea Selatan.  Kira² 3 jam perjalanan naik bas dari Seoul.  Sokcho berhampiran dengan laut timur di pantai timur semenanjung Korea.  Walaupun tak se glamour bandar Seoul, tapi berpusu² pelancong datang ke sini sebab papa?..of cos sebab nak naik Mt Sorakatau Mt Soeraksan. Pantai Sokcho pun cantik membiru..amazing...

Bismillahirahmanirahim
Day 1

Kami semua berkumpul di KL Sentral jam 11mlm.. naik bas dari KL Sentral  ke KLIA2 kul 12mlm..sampai sana dalam sejam camtu terus cari port untuk tidur..Surau tingkat bawah pilihan utama hehe..tapi saya tidur ayam je la..sebab ada sorang makcik ni sembang menyembang dekat dengan saya..berhuhu laaaaa...

lepas solat subuh kami gerak ke departure..tiket kul 7.55am dan dijangka sampai 8.25am..dalam flight berborak2 x abes2 sbb mmg da lama hampir 6 tahun x jumpa haha..sampai di Airport, adeh  lambat betul imigresen dia..1 kaunter je bukak..manual plak tu , mmg beratur panjang tapi saya da pesan kat depa ni "make sure kita org 1st keluar dr perut kapatebang" sbb kalau x kita terlepas kapal ke pulau weh dan terpaksa tunggu kapal petang plak huhu..lepas chop Imigresen, keluar dan Ifan da tunggu dan terus pecut bawak kami ke Pelabuhan Ulele untuk kami ke Pulau Sabang..masa dia pecut tu mmg saya mengucap je la..sbb bapak laju haha..honk tu cam lebih 100x la dia bunyikan..sambil drive Ifan story la serba sedikit pasal Banda Aceh yg di landa Thsunami dulu..perjalanan dr Airport ke Pelabuhan ambil masa 20-30 minit ikut kehebatan driver dia haha..(NO WAY saya akan drive kat sini..NO WAY)

Sheffield --> Manchester Airport

Tiada ucapan selain bersyukur kerana dapat sampai di sini dan di pertemukan dengan insan2 yang berhati mulia sepanjang saya di 7 negara ni terutama Didee n Huda n of cos student2 yg blajo kat sini..Banyak pengalaman dan pengajaran yang saya perolehi sepanjang perjalanan ini..Walaupun ada pengalaman pahit tp semua tu Allah bg satu ujian supaya kita sentiasa belajar dari kesilapan. Bila berada di sini x abes2 saya berfikir nk convert warganegara sini tapi x jumpa plak jodoh kat sini hihi..tu la aturan ALLAH..so balik Malaysia la ..(bunyi cam serius je)