Travelog

Trip Balkan Winter

Kami sampai ke Serdica Bus Station, Sofia awal pagi dalam 6.30am, masih gelap..so kami tunggu cerah sikit so meninjau² di luar bus station. Nampak ada bangunan train station besar di belakang. So kami bergerak ke sana, sebab nampak lebih selesa dan warm di situ berbanding dengan ruang di station bas agak padat dan kecil. So sementara nak menunggu kaunter tiket buka jam 8.30am. Lepak² minum kopi..Sedikit info hampir 90% papan tanda di Bulgaria ni adalah bahasa bulgaria😩.

Trip Balkan Winter

Ditubuhkan oleh Saxon Transylvanian pada abad ke-12, Sighişoara adalah sebuah bandar kecil abad pertengahan yang strategik dan komersil penting di pinggir Eropah tengah selama beberapa abad. Dikenali sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO, permata abad ke-16 yang sangat utuh ini dengan sembilan menara, jalan berbatu, rumah burgher dan gereja-gereja hiasan yang cantik dengan jalan-jalan bersejarah Old Prague atau Vienna untuk keajaiban atmosfera. Ia juga merupakan tempat kelahiran Vlad Dracula, yang juga dikenali sebagai Vlad Tepes (Vlad the Impaler), penguasa wilayah Walachia dari tahun 1456 hingga 1462. Ia adalah orang yang mengilhamkan penciptaan fiksyen Bram Stoker, Count Dracula.

Trip Balkan Winter (Budapest, Hungary)  🇭🇺

Hungary adalah Bandar yang paling cantik di waktu malam, Penuh dengan lampu². Hungary, sebuah negara di central Europe. Ibu negaranya ialah Budapest. Sebuah negara ekonomi berpendapatan tinggi dengan taraf hidup yang sangat tinggi. Well known for its rich cultural history.  Hungary bersempadan dengan Slovakia, Romania, Serbia, Croatia, Slovenia, Austria dan Ukraine. Penduduknya ada 10 juta orang. Hungary joined European Union (EU) sejak 2004 tapi guna matawang sendiri Hungarian forint (HUF) dan tak guna Euro.

Trip Balkan Winter 🇭🇷

Plitvice Lakes National Park  is one of the oldest and largest national parks in Croatia. In 1979, Plitvice Lakes National Park was added to the UNESCO World Heritage register. The national park was founded in 1949 and is in the mountainous karst area of central Croatia, at the border to Bosnia and Herzegovina. The important north–south road that passes through the national park area connects the Croatian inland with the Adriatic coastal region. The protected area extends over 296.85 square kilometres (73,350 acres). About 90% of this area is part of Lika-Senj County, while the remaining 10% is part of Karlovac County. Each year, more than 1 million visitors are recorded. Entrance is subject to variable charges, up to 250 kuna or around €34 per adult per day in summer 2018. - wikipedia

Trip Balkan Winter 🇧🇦

You people who started the war, You people who are killing our dearest, You people who are burning our homes, Throw down yours arms, Throw away the beastly things that no one needs, You'll never separate our hearts from the people who died, Because they always live in our minds....

Trip Balkan Winter 🇧🇦

Melancong di negara² yang "rare" atau jarang orang pergi off course terasa lain dari yang lain. Selain itu, kos travel kat sana cam makan dan tempat tinggal memang murah berbanding negara² tumpuan pelancong.  Tak ramai pilih Bosnia sebagai salah satu destinasi. Bosnia merupakan salah satu negara di Eropah Timur dan termasuk di dalam kategori negara Balkan. Bosnia sangat cantik sebenarnya. Lebih cantik dari negara² eropah barat. Cuma mungkin dari segi kemajuan membuatkan negara ini tidak begitu popular di kalangan pelancong².

Trip Balkan Winter 🇭🇷

"Pearl of the Adriatic," Itu lah jolokan untuk pulau cenonet di Croatia iaitu Dubrovnik.  Pada tahun 1991, selepas perpecahan Yugoslavia, Dubrovnik dikepung oleh tentara Serbia dan Montenegrin Tentera Rakyat Yugoslavia (JNA) selama tujuh bulan dan mengalami kerosakan yang ketara akibat serangan. Selepas kerja pembaikan dan pemulihan pada tahun 1990-an dan awal 2000-an, Dubrovnik muncul semula sebagai salah satu destinasi pelancongan utama di Mediterranean -wiki

Trip Balkan Winter 🇲🇪

Kotor, permata Balkan. Negara ke 3 untuk trip Balkan ni adalah Montenegro. Mungkin ramai yang tak tahu, sebenarnya untuk masuk ke Montenegro tak perlu kan Visa. Montenegro adalah sebuah negara pecahan daripada Yugoslavia. Negara ini bersempadan dengan negara Croatia, Bosnia, Serbia, Kosovo dan Albania. Next bandar yg kami terjah adalah Kotor. Nama je Kotor, tapi sebenarnya bandar ini sangat bersih! Kotor merupakan sebuah bandar yang terletak di persisiran pantai Montenegro. That's why chanteekkk..Old town dia dalam satu kawasan macam kampung yang complete ada hotel, restoran, kedai² souvenir, church, tapi makanan halal almost tak ada kat sini. Saya sempat terberangan, bestnya ada satu perkampungan dalam satu tembuk. semua keluarga dalam ni..kalau hari raya mesti meriah haha (saya terberangan jer)..

Trip Balkan Winter 🇦🇱

Piramid Tirana (Albanian: Piramida) adalah sebuah struktur dan bekas muzium yang terletak di Tirana, Albania, Eropah. Latar Belakang Pada 14 Oktober 1988, bangunan ini dikenali sebagai Enver Hoxha Museum, yang pada asalnya berfungsi sebagai muzium tentang warisan Enver Hoxha, pemimpin lama Komunis Albania (Perdana Menteri Albania pada 1944 - 1954), yang telah meninggal dunia tiga tahun sebelumnya. Struktur ini direka bentuk bersama oleh anak perempuan Hoxha Pranvera Hoxha, seorang arkitek, dan suaminya Klement Kolaneci, bersama dengan Pirro Vaso dan Vladimir Bregu. Apabila dibina, Piramid dikatakan sebagai struktur individu yang paling mahal yang pernah dibina di Albania.  - wikipedia