Travelog

Brunei dengan gaya kesederhanaan yang tersendiri

Alhamdulillah solo trip ke Brunei Darussalam 3H2M awal sept ritu.. Meh nak share Itinerary dan "ada apa kat Brunei"..Ramai kata Brunei x de pape tapi 4 me Brunei ada masjid yang gempak, mempersona (rasa cam next year nk berramadhan je kat sana gituhh)..

Langkawi -> Koh Lipe

Bismillahirahmanirahim Ramai kata Koh Lipe ni 'Maldives Of Thailand'. Sebenarnya x de la rancang nk ke sini tapi bila Air Asia buat free seat yang kena gak bayar seat dia Rm82.+ return so terus teringat dengan Koh Lipe..so let's go to small Island in Thailand..Passport wajib tau, visa tak perlu :)

Saya orang Johor, Orang Johor boleh dapat cabel Channel Singapore..Setiap hari masa kecik² dulu selalu bukak channel Singapore sbb Channel depa lagi best haha so sampai lagu negara depa pun dah boleh hafal.. Saya dah tak ingat bila last saya ke Singapore..yang pasti waktu kecik dulu..maybe da 30 tahun + x pernah pergi..So bila check ticket Air Asia ke Singapore murah terus rembat tapi pergi je..plan nak balik naik bas.

 

Istana Gyeongbok adalah sebuah istana yang terletak di utara Seoul (Gangbuk), Korea Selatan. Istana ini terdiri daripada 5 istana besar dan merupakan yang terbesar dibina oleh Dinasti Joseon.

Istana Gyeongbok pada asalnya diasaskan pada 1394 oleh Jeong do Jeon, seorang arkitek. Istana ini hancur pada  pencerobohan Jepun ke Korea tahun 1592-1598 dan dibina lagi selama tahun 1860-an dengan 330 buah kompleks bangunan dengan 5.792 bilik. Berdiri di kawasan seluas 410,000 meter persegi, Istana Gyeongbok adalah simbol keagungan kerajaan dan rakyat Korea. Setelah pembunuhan Maharani Myeongseong oleh mata-mata Jepun pada tahun 1895, Raja Gojong meninggalkan istana ini bersama ahli keluarganya yang lain dan tidak  pernah kembali.

Seoul --> Lotte World Theme Park--> YongPyeong Ski Resort

 

Operated by Lotte Group, Lotte World is the perfect spot for entertainment and sightseeing for Koreans and international tourists alike. It is a theme park filled with thrilling rides, an ice rink and different kinds of parades, as well as a folk museum, a lake, accommodations, department stores and more. Lotte World is divided into Lotte World Adventure, a world themed indoor area, and Magic Island theme outdoors, next to Seokchonhosu Lake. -google

 Seoul --> Sokcho

Bandar Sokcho terletak di Daerah Gangwon di bahagian timur laut Korea Selatan.  Kira² 3 jam perjalanan naik bas dari Seoul.  Sokcho berhampiran dengan laut timur di pantai timur semenanjung Korea.  Walaupun tak se glamour bandar Seoul, tapi berpusu² pelancong datang ke sini sebab papa?..of cos sebab nak naik Mt Sorakatau Mt Soeraksan. Pantai Sokcho pun cantik membiru..amazing...

Kuala Lumpur --> Seoul Korea

Alhamdulillah selepas selesai hadir majlis akad nikah Wardah dan Fawwaz malam tu..Jam 3 pagi saya dan Nuaimah menaiki bas dr KL Sentral ke KLIA2.  Bas ada setiap 20 minit..so no worries.. Harga terkini RM12 sehala seorang. Cam biasa sampai Airport awal kul 4.30am..Airport Night..

Day 3
Bismillahirahmanirahim

Sebelum nk ke Aceh, berlaku gempa bumi kat Pidie Jaya Aceh bln Dec 2016 yang mengorbankan byk nyawa..so sape² yg tau saya nk ke Aceh..byk msj masuk dlm HP..saya paham kerisauan mereka..so saya tanya contact saya di Aceh dan hotel di sana dan juga ada sorg student Malaysia yg blaja di sana..so far depa kata Pidie Jaya tu jauh giler dr bandar Aceh so x terlibat..Alhamdulillah..

Bismillahirahmanirahim
Day 1

Kami semua berkumpul di KL Sentral jam 11mlm.. naik bas dari KL Sentral  ke KLIA2 kul 12mlm..sampai sana dalam sejam camtu terus cari port untuk tidur..Surau tingkat bawah pilihan utama hehe..tapi saya tidur ayam je la..sebab ada sorang makcik ni sembang menyembang dekat dengan saya..berhuhu laaaaa...

lepas solat subuh kami gerak ke departure..tiket kul 7.55am dan dijangka sampai 8.25am..dalam flight berborak2 x abes2 sbb mmg da lama hampir 6 tahun x jumpa haha..sampai di Airport, adeh  lambat betul imigresen dia..1 kaunter je bukak..manual plak tu , mmg beratur panjang tapi saya da pesan kat depa ni "make sure kita org 1st keluar dr perut kapatebang" sbb kalau x kita terlepas kapal ke pulau weh dan terpaksa tunggu kapal petang plak huhu..lepas chop Imigresen, keluar dan Ifan da tunggu dan terus pecut bawak kami ke Pelabuhan Ulele untuk kami ke Pulau Sabang..masa dia pecut tu mmg saya mengucap je la..sbb bapak laju haha..honk tu cam lebih 100x la dia bunyikan..sambil drive Ifan story la serba sedikit pasal Banda Aceh yg di landa Thsunami dulu..perjalanan dr Airport ke Pelabuhan ambil masa 20-30 minit ikut kehebatan driver dia haha..(NO WAY saya akan drive kat sini..NO WAY)