Travelog

Trip Balkan Winter ūüáßūüá¶

You people who started the war, You people who are killing our dearest, You people who are burning our homes, Throw down yours arms, Throw away the beastly things that no one needs, You'll never separate our hearts from the people who died, Because they always live in our minds....

Trip Balkan Winter ūüáßūüá¶

Melancong di negara² yang "rare" atau jarang orang pergi off course terasa lain dari yang lain. Selain itu, kos travel kat sana cam makan dan tempat tinggal memang murah berbanding negara² tumpuan pelancong.  Tak ramai pilih Bosnia sebagai salah satu destinasi. Bosnia merupakan salah satu negara di Eropah Timur dan termasuk di dalam kategori negara Balkan. Bosnia sangat cantik sebenarnya. Lebih cantik dari negara² eropah barat. Cuma mungkin dari segi kemajuan membuatkan negara ini tidak begitu popular di kalangan pelancong².

Trip Balkan Winter¬†ūüá≠ūüá∑

"Pearl of the Adriatic," Itu lah jolokan untuk pulau cenonet di Croatia iaitu Dubrovnik.  Pada tahun 1991, selepas perpecahan Yugoslavia, Dubrovnik dikepung oleh tentara Serbia dan Montenegrin Tentera Rakyat Yugoslavia (JNA) selama tujuh bulan dan mengalami kerosakan yang ketara akibat serangan. Selepas kerja pembaikan dan pemulihan pada tahun 1990-an dan awal 2000-an, Dubrovnik muncul semula sebagai salah satu destinasi pelancongan utama di Mediterranean -wiki

Trip Balkan Winter¬†ūüá≤ūüá™

Kotor, permata Balkan. Negara ke 3 untuk trip Balkan ni adalah Montenegro. Mungkin ramai yang tak tahu, sebenarnya untuk masuk ke Montenegro tak perlu kan Visa. Montenegro adalah sebuah negara pecahan daripada Yugoslavia. Negara ini bersempadan dengan negara Croatia, Bosnia, Serbia, Kosovo dan Albania. Next bandar yg kami terjah adalah Kotor. Nama je Kotor, tapi sebenarnya bandar ini sangat bersih! Kotor merupakan sebuah bandar yang terletak di persisiran pantai Montenegro. That's why chanteekkk..Old town dia dalam satu kawasan macam kampung yang complete ada hotel, restoran, kedai² souvenir, church, tapi makanan halal almost tak ada kat sini. Saya sempat terberangan, bestnya ada satu perkampungan dalam satu tembuk. semua keluarga dalam ni..kalau hari raya mesti meriah haha (saya terberangan jer)..

Trip Balkan Winter¬†ūüá¶ūüáĪ

Piramid Tirana (Albanian: Piramida) adalah sebuah struktur dan bekas muzium yang terletak di Tirana, Albania, Eropah. Latar Belakang Pada 14 Oktober 1988, bangunan ini dikenali sebagai Enver Hoxha Museum, yang pada asalnya berfungsi sebagai muzium tentang warisan Enver Hoxha, pemimpin lama Komunis Albania (Perdana Menteri Albania pada 1944 - 1954), yang telah meninggal dunia tiga tahun sebelumnya. Struktur ini direka bentuk bersama oleh anak perempuan Hoxha Pranvera Hoxha, seorang arkitek, dan suaminya Klement Kolaneci, bersama dengan Pirro Vaso dan Vladimir Bregu. Apabila dibina, Piramid dikatakan sebagai struktur individu yang paling mahal yang pernah dibina di Albania.  - wikipedia

Trip Balkan Winter¬†ūüá¨ūüá∑

Athens¬†(bahasa Yunani: őĎőłőģőĹőĪ,¬†Ath√≠na) ialah¬†ibu kota¬†serta bandar raya terbesar negara¬†Yunani¬†dan tempat asal¬†demokrasi. Kota yang dinamai sempena nama dewi¬†Athena¬†berdasarkan¬†mitologi¬†ini ialah salah sebuah bandar raya yang tertua di dunia, dengan sejarah tercatat sekurang-kurang 3,000 tahun. Pada hari ini, ibu kota ini merupakan sebuah metropolis kosmopolitan yang sibuk, dengan jumlah penduduk bandar sebanyak 3.1 juta orang dan jumlah penduduk metropolitan sebanyak 3.7 juta. Kawasan metropolitan Athens merupakan pusat¬†ekonomi,¬†kewangan,¬†perindustrian,¬†kebudayaan, dan¬†politik¬†di Yunani. Dengan cepatnya, bandar raya ini juga telah menjadi sebuah pusat perdagangan yang utama di dalam¬†Kesatuan Eropah. Keluasan kawasan bandar raya yang betul-betul adalah 39 km¬≤, manakala aglomerasi bandar Athens ialah 412 km¬≤. - wikipedia

Brunei dengan gaya kesederhanaan yang tersendiri

Alhamdulillah solo trip ke Brunei Darussalam 3H2M awal sept ritu.. Meh nak share Itinerary dan "ada apa kat Brunei"..Ramai kata Brunei x de pape tapi 4 me Brunei ada masjid yang gempak, mempersona (rasa cam next year nk berramadhan je kat sana gituhh)..

Langkawi -> Koh Lipe

Bismillahirahmanirahim Ramai kata Koh Lipe ni 'Maldives Of Thailand'. Sebenarnya x de la rancang nk ke sini tapi bila Air Asia buat free seat yang kena gak bayar seat dia Rm82.+ return so terus teringat dengan Koh Lipe..so let's go to small Island in Thailand..Passport wajib tau, visa tak perlu :)

Saya orang Johor, Orang Johor boleh dapat cabel Channel Singapore..Setiap hari masa kecik² dulu selalu bukak channel Singapore sbb Channel depa lagi best haha so sampai lagu negara depa pun dah boleh hafal.. Saya dah tak ingat bila last saya ke Singapore..yang pasti waktu kecik dulu..maybe da 30 tahun + x pernah pergi..So bila check ticket Air Asia ke Singapore murah terus rembat tapi pergi je..plan nak balik naik bas.