day seven (192)

Trip ke Eropah day 29 Sheffield

Sheffield –> Manchester Airport

Bismillahirahmanirahim

Tiada ucapan selain bersyukur kerana dapat sampai di sini dan di pertemukan dengan insan2 yang berhati mulia sepanjang saya di 7 negara ni terutama Didee n Huda n of cos student2 yg blajo kat sini..Banyak pengalaman dan pengajaran yang saya perolehi sepanjang perjalanan ini..Walaupun ada pengalaman pahit tp semua tu Allah bg satu ujian supaya kita sentiasa belajar dari kesilapan. Bila berada di sini x abes2 saya berfikir nk convert warganegara sini tapi x jumpa plak jodoh kat sini hihi..tu la aturan ALLAH..so balik Malaysia la ..(bunyi cam serius je)

Continue reading “Trip ke Eropah day 29 Sheffield”

day seven (192)

Trip ke Eropah Day 28 Sheffield

Univ. of Sheffield –> City Centre

Bismillahirrahmanirahim

 

Sedikit sejarah tentang Sheffield, di anggap sebagai ‘kampung terbesar di Britain’. Hakikatnya Sheffield adalah bandar kelima terbesar di UK. Terletak dalam lembah Sungai Don, bandar Sheffield berhampiran pertemuan lima sungai dan ia dibangunkan di atas lereng bukit. Sebahagian besar kawasan Sheffield masih diliputi tumbuhan hijau. Dikatakan mengalami krisis identiti, Sheffield seolah-olah sedang dilahirkan semula dengan dua buah universiti bertaraf dunia iaitu University of Sheffield (tempat didee blaja) dan Sheffield Hallam University.  Jika dilihat pada persekitarannya, Sheffield sedang menjalani program regenerasi terbesar dengan kebanyakan bangunan lama dan usang telah digantikan dengan bangunan-bangunan moden. Kita akan mendapati terdapat dua pecahan dalam bandar. Kedai-kedai berjenama dan kafe-kafe moden terletak di bahagian selatan manakala kedai-kedai kecil dan pasar terletak di sebelah utara. Oleh kerana satu pertiga dari Sheffield terletak dalam kawasan Peak Districk National Park, maka rugi jika tidak berkunjung ke Chatsworth, Bakewell, Matlock, Matlock Bath dan kawasan sekitarnya yang menjadi tumpuan pelancong untuk menikmati keindahan dan panorama yang begitu mengkagumkan. -google

Continue reading “Trip ke Eropah Day 28 Sheffield”

day seven (192)

Trip ke Eropah Day 27 Sheffield

Sheffiled UK

Bismillahirahmanirahim

Jam 4 alarm bunyi, so bangun bersiap ambil wuduk dan solat subuh dalam multi faith prayer room td Subuh kat sini kul 3.30am camtu.. then kul 5 gerak ke First TransPennine, Manchester Airport railway station, tiket saya kul 5.55am, tempahan awal sebulan camtu..sementara tunggu tren sampai saya breakfast nasi goreng lebih semalam yang kakak semalam bagi tu..licin la..lapar..lepas tren bergerak..msj didee tp x balas..huhu..sampai station Sheffield, tringat didee bawak naik teksi masa mula2 saya sampai dulu..so amek teksi situ dan bg alamat..sampai rumah didee, didee slumber cakap muka saya sunburn..erk tp mmg pun kot sbb saya terlupa bawak spf losyen so tu la..naseb la..pttla dlm gambar nmpak gelap jer..didee cam x berminat sgt nak dengar cerita saya travel sbb dia lg berminat dengan coklat coklat belgium yg saya beli tu, mmg sedap gilos..pastu didee ada kelas hari ni so saya membuta je sepanjang hari (qada’ kepenatan travel)..

Continue reading “Trip ke Eropah Day 27 Sheffield”

day seven (192)

Trip ke Eropah Day 26 Belgium

Belgium City Centre

Bismillahirahmanirrahim

Belgium terkenal dengan coklatnya dan kain-kain lace. Merupakan negara asal-nya french fries dan waffle. Seafood (mussels) juga sangat popular. Terdapat satu lorong yang penuh dengan restoran seafood yang menggiurkan. Macam menarik sahaja melihat mussels dimakan bersama french fries. Sebuah negara yang biasa-biasa sahaja dari segi pemandangan dan keindahan. Hebatnya Belgium mungkin kerana ianya ibupejabat bagi Kesatuan Eropah dan lain-lain organisasi internasional seperti Nato.

Continue reading “Trip ke Eropah Day 26 Belgium”

day seven (192)

Trip ke Eropah Day 25 Belgium

Amsterdam –> Brussels, Belgium

Bismillahirahmanirahim

Ramai yang suggest “x yah la Belgium sbb x de pape”.. so saya google, baca blog orang, then bila pikir2, da alang2 jiran dgn Netherland why not singgah je Belgium, mostly ramai yg persi sehari dua cukup..leh rasa waffle dan coklat Belgium..So check tiket flight nak balik Manchester dr Belium lagi murah dari Belanda..so kira2 budget..ok cun Go Go Belgium…

Continue reading “Trip ke Eropah Day 25 Belgium”

day seven (192)

Trip ke Eropah Day 24 Amsterdam

Zuid-Kennemerland National Park –> Damrak

Bismillahirahmanirrahim

Menikmati dan pengalaman alam semula jadi yang paling indah di Randstad: National Park Zuid-Kennemerland. National park ini terletak di tengah-tengah kawasan metropolitan, antara Haarlem dan Zandvoort, dan 45 minit dari Amsterdam. Luas 3800 ekar menarik ramai orang yang suka mendaki, berbasikal, menunggang kuda dan berenang. Terdapat bukit-bukit kecil calcerous, pantai yang luas dan hutan coastel subur serta sisa-sisa sejarah budaya seperti ladang-ladang / estet, kampung-kampung tepi pantai dan kubu.

Continue reading “Trip ke Eropah Day 24 Amsterdam”