Travelog

Sheffield - London

Bismillahirrahmanirrahim

next to LONDON CiTY

kat sini subuh kul 4 pagi..sblm book tiket (online) beberapa bulan sebelum, saya da check waktu subuh (siang) so saya book tiket bas (megabus) kul 6.00pg camtuh untuk ke Kota London..so kul 5 pg da gerak dari rumah didee dengan menaiki teksi ke Meadowhall Station Bus..kat sini tempah teksi just online cam kat Mesia gak (uber/grab teksi)..senang kan..
igt, kena datang awal..sbb any public transport x akan tggu uolssss.. klu da terlepas kena beli tiket baru..so jangan bawak perangai 'janji melayu' ko tu kat sini..

Peak District - Mayfield Alpacas - Botanical Park

Bismillahirahmanirahim

Alhamdulillah day 4 di Sheffield GB. Hari ni sesi nature. lihat keindahan alam..my fav Hiking ke Peak District National Park dan Mayfield Alpacas dan Botanical Park. Nak naik ke peak district ni ada byk pilihan. Kereta. Bas. Basikal ataupun jalan kaki.. klu dr bus stop ke puncak jalan kaki 2 jam +-. Permandangan x yah cakap. Subhanallah 'amazing'.. sejuk pun jgn cakap 'semput'..ketaq lutut. Bawak bekal..konon ala2 picnic gituh. nasi membeku tp layan je.. enjoy dan seronok.. warga2 emas pun hiking bagai.. super mom gendong anak hiking. What an amazing experience.

Sheffield - Manchester - Sheffield

Bismillahirahmanirahim

Alhamdulillah hari ke 3 di bumi Allah Sheffield. Jujurnya saya suka Sheffield. Ketenangan n kedamaian ada di bandar ini..bkn busy city..(byk kali da puji sheffiled ni) . 8am da gerak dr Sheffield ke Manchester. Drive 2 jam bg amatur yg jln dgn kabus tebal, bengkang bengkuk + berhenti tepi jln tgk view cantik subhanAllah. Plus dgn jem skit..

Tour Sheffield

Bismillahirrahmanirahim

bangun pagi lepas sarapan kat umah, saya dan didee bergerak ke bus stop untuk ke opis BUDGET Car rental..keluar je dr pintu rumah..masyaALLAH sejuknya alang kepalang..menyucuk2 kulit muka..serius saya x blh nk tahan..berbungkus dr atas sampai bawah body saya..didee jalan laju je.."didee slow la skit, sejuk ketaq kaki"..bila naik bas..cam perghh lega.. cuaca kat luar tu 4˚c..didee cakap tram kat sini share jalan demgam kenderaan lain cam kereta bas n motor so kena extra carefull..ok agak menarik..

Hari Tiga (Pulau Mabul)

adoiiii adoiiii haha semua mengeluh sakit badan sbb smlm kan hiking..x igt ke haha..aku solat dok menahan sakit..nak naik tangga pun mengaduh..next time buat la regangan otot..yang best Haja x sakit sbb dia kata sempat tampal 'koyok' kat tempat2 yg sepatutnya di tampall..ok fine..bol try tips ni tuk next time?  oh no no next time..x mo dah..(aku aku plan nak hiking lagi bohey dulang maybe aku kesian dengan hubby aku yg belum penah naik lagi) ewahh..future..future..kene pandang depan skit ..

k lepas bfast menu yg sama cam smlm..acik suka menu ni.. kami check out..gerak ke jeti semporna naik bot menuju Pulau Mabul..perjalanan 1 jam ye..so far x boring sbb laut sedikit bergelora dan tempias dek air masin masuk mulut mmg awesome..darah tinggi naik tak minum air laut?..

Assalamualaikum pembuka bicara..

Bulan 4 aku dapat whatapps dr Acik..ajak aku g Sabah..Aku pun cam wow dan wow dan wow lagi even belum tau which tempat nak g..bila dia kata nk g Pulau Mabul..aku bertambah wow dan WOW haha..Maklum la da bertahun mengadap kerja x bercuti2 mesia..Padahal aku da penah g Sabah n Pulau mabul ..oleh kerana aku mmg suka laut dan pulau maka wow aku tu telah buat aku grab tiket Air Asia yg tgh promo.. ok tu mukadimah camne aku leh join team single ni ngeh ngeh..