Driving Around Sheffield

Driving Around Sheffield

Tour Sheffield

Bismillahirrahmanirahim

bangun pagi lepas sarapan kat umah, saya dan didee bergerak ke bus stop untuk ke opis BUDGET Car rental..keluar je dr pintu rumah..masyaALLAH sejuknya alang kepalang..menyucuk2 kulit muka..serius saya x blh nk tahan..berbungkus dr atas sampai bawah body saya..didee jalan laju je..”didee slow la skit, sejuk ketaq kaki”..bila naik bas..cam perghh lega.. cuaca kat luar tu 4˚c..didee cakap tram kat sini share jalan demgam kenderaan lain cam kereta bas n motor so kena extra carefull..ok agak menarik..

itinerary day 2 (klik untuk paparan yg lebih jelas)

kat bawah ni saya share bagaimana saya buat online booking (car rental) ni..

Saya booking awal (online)  car rental ni..pembayaran menggunakan debit card.. prosesnya sgt senang, saya guna website ni utk compare mana yg murah..off cos avis lg murah tp sbb dia just terima card credit je..so terpaksa saya amek budget agensi (mahai skit la) make sure guna credit card sendri..owner credit card je yg blh sewa kereta ni..x leh pinjam2 credit card org lain kecuali owner CCard pun pergi skali..lepas klik klik proses then proses..

tadaaaa…ni voucher yg dia email lepas da buat pembayaran masa booking online..print n tunjuk kt dia..ok lupa nk story.. sebelum uols buat apa-apa transaksi online melibatkan international..make sure aktifkan dulu debit card kita untuk oversea..g je website bank or g kat ATM machine..semudah ABC..

ok sambung balik cerita..byk selingan..

Bila sampai Car Rental yg terletak kat Sheffield ni terus pung pang pung pang sign itu ini, then keluar tgk waaaaahhhh cantiknya kereta..

nampak tak kedai (office car rental dia..cam nk roboh berkulat tp service mmg tip top (moral jgn pandang luaran)

kebanyakan kereta yg di sewa berkualiti tinggi dan harga pun berpatutan..oleh kerana hanya saya dan didee je yg naik so pilih yg paling mini 3 doors..hehe..yang penting baca term & cond dia dgn penuh teliti dan yg best stereng memandu sama juga di mesia..no worries ..but biasanya kereta2 mini kt sini gear MANUAL hehe ada je yg auto tp mahal skit lg pun saje nk challenge diri sendri …serious saya giler terpikat dgn mini fiat ni..(topic ari ni “bestnya dpt migrate, jom migrate”) masa sewa, dia bagi minyak penuh..pulang pun minyak kena penuh..kalau kereta injured, of kos dia akan caj n tolak dr debit/credit card kita..

bestnya negara UK ni, building or rumah depa sgt la old fashion tp sistem depa sgt high class..terbaeekkk..kakak bagi 5 bintang..(tetibe)

website sewa kereta –rental car 

Harga sewa – £47 utk 3 hari = RM267.9/2 org = RM133 +-

Minyak 3 hari sgt la jimat kete ni – = £24.5 = RM138.57

oh ye lagi satu lesen memandu Malaysia laku kat sini mean x perlu g JPJ buat International License..jimat RM150..

eceli saya cakap dgn didee b4 dtg sini, x yah sewa kete, naik public transport je tp dia kata kesian kat saya, takut sakit kaki nk byk berjalan..sbntnya kalau u guys just nk jejalan kat area2 sheffield ni jalan kaki pun da ok sbb cuaca dia nyaman je so klu jalan kaki pun x terasa sgt penatnya..tapi didee syg kaki saya.. so saya yang menurut perintah..

pengalaman memandu di negara orang mmg berlainan dan best, kalau ada peluang,, try tau..orang2 kat sini sgt baik bila memandu, oleh kerana kereta saya MANUAL..s..di mana saya jarang sgt bawak kete manual di mesia so byk kali mati tgh jalan..tp org2 sana TIDAK akan HORN or marah2 klu kita lambat..oohhhh bestnya…bestnyaaaa…antara satu benda yg saya learn dr sikap mereka..so kakak bg 10 bintang..

bila saya nak bukak tingkap kereta, didee bersuara “cikgu x yah nak hirup sgt udara kat Sheffield ni, Sheffield ni antara udara paling x bersih dlm UK”…hahaha fine..(tutup tingkap kete)

1st day beli brg2 keperluan diri dan souvenir tuk adek bradek n anak buah dulu..senang sbb da berkereta..lokasi of kos didee bawak kat ‘meadow hall’..dalam ni ada mcm2 kedai termasuk PRIMARK yg sgt terkenal kt UK ni..alaaa cam kedai FOS, REJECT SHOP camtu..brg2 sgt2 la murah..ada made in bangladesh pun ada (tshirt LONDON yg saya beli)

Pastu ke east midlands designer outlet..ala-ala JPO kat Johor tu..jual barang2 branded dengan harga murah..saya beli jaket n kasut..

coklat murah dan sedap..singgah ALDI (cam supermarket) kt Sheffield

Smpi rumah da malam, kemas2 barang yg beli tadi then tidur..TQ didee bwk cg jejalan..