Explore Semporna & Bohey Dulang

Explore Semporna & Bohey Dulang

Assalamualaikum pembuka bicara..

Bulan 4 aku dapat whatapps dr Acik..ajak aku g Sabah..Aku pun cam wow dan wow dan wow lagi even belum tau which tempat nak g..bila dia kata nk g Pulau Mabul..aku bertambah wow dan WOW haha..Maklum la da bertahun mengadap kerja x bercuti2 mesia..Padahal aku da penah g Sabah n Pulau mabul ..oleh kerana aku mmg suka laut dan pulau maka wow aku tu telah buat aku grab tiket Air Asia yg tgh promo.. ok tu mukadimah camne aku leh join team single ni ngeh ngeh..

HARI 1 (Pekan Semporna)

Then 11 Sept 15 kami ber 7 kul 5.30 pagi dah terpacak di KLIA2..5 kenal 2 baru mengenali..=7..
Ok ni 1st time aku jejak kaki kat KLIA2..besaq gak dr LCCT..

Dalam flight..tah macamana aku blh duduk seat seblah dgn Haja..padahal kami booked tiket punya la berbeza hari..time tu aku fikir balik..foine ‘jodoh x kemana’ haha..haja jaga badan so dia breakfast nasi lemak..aku makan satay wrap..aku suka sbb sedap..next time satay wrap salah satu menu wajib aku klu nek air air asia..maybe kau da lama x makan satay kot..nampak tak dia sgt excited..watak utama ‘acik’  selamat tiba di epot tawau..konpius aku dgn epot ni..mana jalan masuk ..mana jalan keluar haha..tgk ramai orang kita serbu haha..

Sampai epot..driver dari Arung Hayat da tunggu lama dah..So berdesup kami dari epot Tawau ke Semporna..Ambil masa 1 jam perjalanan..Aku dah tersengguk2 kepala ngantuk..pemandangan hanya ladang kelapa sawit…not my fav view..

* Pakej yang kami ambil dgn Arung Hayat seorang RM717 utk 4 hari 3 malam:
1. penginapan 3 hari di Arung Hayat Semporna, 1hari di Arung Hayat Pulau Mabul,
2. bfast4x lunch2x Dinner 1x
3. Boat Transfer Bohey Dulang, Pulau Mabul dan Snorkeling 3x….

So Far aku puas hati dengan pakej dia..kalau tanya aku..ok tak kalau amek Arung Hayat..aku bg 3 bintang drp 5 kay..ok latu..kat sini ada je hotel dan utk backpakers hostel..pilihan hanya di hatimu…tp igt kat sini kita lari dari ‘comfort zone’ ..

B4 ni aku g gamble je dgn sorang kawan aku tahun 2008 x silap..x ikut pakej.. harga lebih jauh murah..tapi terpulang pd u ols..klu nak senang cerita..semua di uruskan..amek pakej..ikut kecantikan poket masing2..

Lepas lunch kat pekan semporna..kami berjalan kaki g Dragon Floating whatever tuk cari souvenir tuk bwk balik..base org beli souvenir last day tp last tu takut x sempat..so beli je awal..acik n sista dia kemain belanja sampai 300rat..erm da jadi member dengan tokey kedai tu haha..aku rembat seluar pelikat sajoo..mahal gak tp layan je la..

budak2 kat sini kecik2 mmg da pandai cari rezeki tuk family..tp korang mmg akan jumpa budak2 minta duit kat korang..klu boleh jangan bagi..kalau korang cam meroyan nak bagi gak..bagi makan cam roti ke whatever..sbb org2 kat sini kata bdk2 ni kadang duit buat beli gam tuk hidu..ermm no no no not good bebeh..kat sini ada watson (farmasi) acik suka giler g sini haha.. ada giant kalau nak shopping..pekan dia x besar tp ok..klu nak beli souvenir g yg kat dalam Dragon Floating Resort..tanya org kat situ klu x tau kat mana ye..Ini santapan malam kami..serius sedap..nampak cam sikit tapi kenyang la perut kami 7 org ni..ketam 2 pinggan, udang butter plus plus semua rm90++..so bahagi 7..sorang rm13++ ..murah kan..mana dapat kat key el dik non oii..nyesal gak x amek sotong ke ikan ke tp gais jgn tamak..

Kedai ni dekat pekan semporna tp aku x tau which one..u ols cakap kt driver tu “nak makan seafood sedap dan murah” hehe..nnt dia bawakkan..rugi kalau dtg semporna x makan seafood tau..

Balik bilik dan tido..

 

Hari keDua (Bohey Dulang)

Lepas breakfast kami gerak ke jeti untuk Hiking/Snorkeling Di Pulau Bohey Dulang.. sebelum u ols ke pulau..make sure..aku tekankan PASTIKAN tepek benda alah ni kat muka tangan yg terdedah dgn matahari, at least 1/2 jam sebelum u ols ngadap matahari..supaya losyen ni menyerap sehabisnya kat dlm kulit..aku beli yg paling tinggi SPF dia..kalau x nak muka u ols berbelak, hitam berlegam atau seangkatanya..dun worry dia kalis air..hehe..sorang tu mabuk laut..muka da cuak da tu..seb bek ada 2 org pharmaceutist bawak ubat mabuk laut..Alhamdullah so far dia x muntah..yay..sampai sekarang aku still tgh nak paham kenapa ada orang x leh bau laut ..

Alhamdulillah sampai dah..perjalanan 20 minit dr jeti semporna..beratur register je amik masa 1/2 jam..kalau x ramai orang..sekejap je..time kami datang ni hari sabtu so perghh ramainya.. kiutkan boat ni parking..

color air laut dia lagi cantek dari pool kat hotel hehe..

 beautiful..

kami tengah menunggu giliran utk naik..sebelum naik u ols kene register nama dulu dan kena ada tekong yang akan bawa..so no giliran kami 21..ada satu team dr negara China kot..dok memarah2 taiko yg uruskan group utk mendaki, sbb dia kata da tunggu lama. agak menarik gak sbb..orang aka china tu cakap omputeh dia aka taiko bantai bahasa sabah..haha..dia kata da ramai orang , bukit kat atas tu kecik je kawasan dia..x leh naik reramai.. kecoh jugak la..biar je la depa gaduh laki bini..kan..

lagi satu nak hiking, aku cadangkan guna la bendaalah ni , si pole namanya..serius aku hepi tahap gaban sbb adanya ni..sgt membantu aku time mendaki dan menurun terutama bila trek basah huhu..

bagi org biasa naik 600meter ni amik masa 20 minit je tapi kami sejam haha..7 naik..2 stop..x pe.. kita x leh paksa diri..mmg kaw kaw dia pyer trek dgn licinnyakan..make sure u ols yg nk hiking pakai kasut yg sesuai..aku pasal selipar je..mmg padan muka la kan..

jangan tertipu ye bila nampak tangga camni..bende ni skit je..yg lain trek biasa tanah yg licin sbb smlmnya hujan turun..dah macam2 ayat kata2 semangat dr orang yang turun.”skit lagi bah..cantikk di atas tuu”.kami masih lagi berhempas pulas mendaki haha..respect gila tgk bdk2 kecik blh naik..makcik pakcik tua naik..bapak siap dukung anak pun naik..oh ni x blh jadi ni..mmg menguji tahap brain aku yg cintakan keindahan alam..come on..finally kami sampai atas..terus hilang penat lelah, lemah lutut, sakit tenat..”eh da sampai”  terus berdesup amik gambar..bagusnya bila kami last group yg sampai..maka kat atas ni da x ramai orang..so blh posing daring2 haha..tempuh 15 minit je ye tuk berada kat atas ni..

Subhanallah..serius cantik dan berbaloi naik even asek menjerit lutut cg da loose..haha..aku rasa kalau x jerebu ni..sure lagi cantik..bkn masalah camera aku tau..

Lunch dulu ye..aku x selera makan..penat kott huhu

Tuuu dia, saya tak nampak orang lain snorkeling kat sini tapi lantak lahh..ada aku kesah..Acik bersedih tak nak snorkeling dah sebab kena cucuk dengan landak laut

Sampai di pekan Semporna dalam jam 4pm+-..mandi² dan siap² pergi cari kedai makan..saya cakap dekat derang kalau datang Tawau/Semporna ni kena rasa nasi lalap or sup payau (rusa)..tapi saya ni tak tau la keturunan apa, landak ke, rusa ke, arnab ke, ikan sungai saya tak makan..i layan salmon je kau..so kedai ni da nak tutu da sebenarnya tapi oleh kerana driver kitaorg gangster giler AKA brutal dia sound dekat budak kedai tu “bangang”, saya pun x paham kenapa dia jerit camtu..terus budak kedai tu kata “ok, boleh order lagi” i love my abang driver

this in Nasi Lalap..hah kan sure korang kata “biasa” je..haha kan kan..tp sup/ayam/sambal dia tu yg sedap giler..aku lupa nak bungkus sambal dia bwk balik.. dun worry makan kat sini murah je..sekali dgn air laici RM8.50 +- setuju atau tidak..kami makan kat kedai maksik baik ni 2x..nak balik hari ke 4 pun singgah makan kat sini lagi dgn menu yg sama oh my..

pas makan kami balik bilik..main makeup2 dgn mencah pastu  gelak riang ria hari raya..

zzzzzzzzzzz