Magic Experience for Harry Potter

Magic Experience for Harry Potter

Warner Bros. Studio Harry Potter

Bismillahirrahmanirahim

Very excited..yay team Harry Potter..ari ni bangun pagi pas baca Al-Mathurat reramai serumah, saya bersiap untuk ke Watford Junction di mana terletaknya Studio penggambaran Harry Potter..semua movie dia saya da layan..da besar da ko Harry..Eceli film ni follow dr novel JK Rowling, punya la hebat imaginasi dia..perghh..

  Bawah ni senarai cite Harry potter

Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)

Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)

Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 (2010)

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (2011)


sesiapa yg nak gak g studio ni, make sure layan dulu semua cerita dia, kalau tak uols ternganga x paham gapo2..

Plan perjalanan hari ni

  X sempat nk breakfast, didi teman saya beli some roti/ sandwich dan bekalan makanan dekat kedai berdekatan rumah..didee x ikut sbb dia x beli tiket sbb tiket nak masuk sini mmg agak mahal..so kena pk 8x tuk beli tiket ni. n pastikan uols betul2 fan Harry Potter movie.. Detail Kos dia leh tgk dekat Itinerary..

Ok nebes sbb ni 1st time saya berjalan sorang setibanya di negara omputeh ni selain masa dtg ari tu dr Airport Manchester to Sheffield..Didee dah study peta n dah ajar camne2 bagai..then Anis (watak baru, student kat Jorden, dia da pernah g studio ni dulu) pun dah bg gambaran2 so cam confident skit.. and yg paling penting baca blog orang2 yg da penah g contohnya http://kakiberangan.blogspot.my/2014/11/harry-potter-warner-bros-studio-tour.html

so bila saya masuk stesen tube (tren) n nmpk didee lambai n say take care rasa cam OMG seriously saya nk jalan sorang ni..cam ermm..ok bertabah ..

Alhamdulillah follow pd maps then kul 8am +- sampai Victoria Station cari mesin yg jual tiket ke Watford Juction then pegi la jalan kaki ke Euston Station sbb stesen tu je akan ke Watford. Harga Tiket £10.9 Return..beli siap2 return senang..

perjalanan +- 1 jam 15 dr Euston..tren lengang sbb ni kira tren jarak jauh (cam Komuter Mid Valley to Kuala Kubu).. tp tren dia masa tepat x de delay2 cam komuter..cuaca sgt cantik hari ni Alhamdulillah kalau nk banding dengan cuaca semalam masa round Kota London..

Sampai je sini keluar je stesen terus nampak ada bas Harry Potter da tunggu, so hulur lg duit tiket bas £2.5 return kat driver bas yang sangatla peramahnya mcm kartun pun ada..perjalanan naik bas ke studio dlm 20-30 minit tp blh tgk suasana yg berlainan dgn Kota London di mana kat sini sgt tenang aman dan damai..

Tahun 2012 selepas habis series Film/Novel HP ni..baru la Studio ni di buka untuk tour..

ini sample tiket yg saya da beli online, print dr email yg dia send, dan tunjuk je kat kaunter situ..

 

sampai di Studio yg terletak di Leavesden WD25 7LR, keluarkan tiket yg da di beli Online sblm dtg sini..saya book sebulan sebelum dtg.. TIKET MASUK HP STUDIO so terus ke kaunter untuk tebus tiket sebelum masuk ke dalam studio.. masa beli tiket tu, kita da pilih siap2 jam berapa kita nak masuk (tour).  harga tiket  £35
mmg agak mahal kos nk ke sini sbb tu saya kata kena pk 8x hehe.. 

Security dia sgt ketat, bag semua dia check..so pengembaraan pun bermula..jam 10am..tgh2 beratur2, nmpk ada 2 org Malaysian girls..so bertegur sape la kami..saya kalau jumpa org Malaysia sgt la excited..apa lagi tgk je la gambar yg terhidang..

ni pintu nak masuk, nampak cam ramai kan tp bila da masuk cam x de la sesak sgt, depa pandai je bawak diri..

ni bilik Harry Potter time dia kekecik..

ruang makan

ni pintu nak masuk dalam ruang makan yg besao tu

topi ni yang tentukan sape masuk rumah mana2 kan. ada 4 buah rumah Gryffindor, Ravenclaw, Hufflepuff dan Slytherin

para murabbi hehe

the power of Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore

bilik Harry Potter n rerakan

igt tak dalam 1st movie , The Fat Lady ni minta password kalau nak enter masuk (pintu) ke Gryffindor

tempat mereka selalu meeting..Gryffindor common room..

ni lift Prof Dumbledore nk naik ke Office dia

Prof Dumbledore Office

ni The Chamber of Secrets Door..

x tau apa nama pintu ni tp ada dlm 1st movie Harry Potter And The Philosopher’s Stone dekat Gringotts Bank (masa dia buat demo, blh bergerak2 cam dlm movie tu)

Rumah Parents Ron Weasley

Antara prop2 yang di gunakan.. motor ni time hagrid naik dgn Harry dlm
Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 (2010)

Nagini (Ular Lord Voldemort) dalam Harry Potter and the Deathly Hallows part 1

Antara prop2 yang di gunakan

tak complete kalau x bergambar kat sini nok oiii..jom tembus dinding

tren ni byk dlm movie, tempat Harry Potter lepak dgn kengkawan dia..

rumah Hagrid

jambatan ni yang menghubungkan Hogwats dengan rumah Hagrid

Harry Potter wands harga £20+- (semua wands kat sini harga camtuh) so standby je la duit..saya x beli sbb x masuk dlm bajet hehe..

wands Lord Voldemort

Peta Hogwarts dalam Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Keluar Studio..ni bahagian luar studio, terletaknya bas, motor, rumah harry dan lain2.
Knight Bus kat atas ni time movie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban.
 Ada gak kedai makan kat sini, saya makan roti yg bekal beli pg td. must try air butterbeer dia, no alcohol..ala nama je beer.. cam air rootbeer tu hehe..

rumah Harry Potter

kereta ni mmg legend, kereta bapak Ron Weasley..dalam
Harry Potter and the Chamber of Secrets

lepas kt luar studi..masuk balik dalam.. yang ni bahagian artwork, camne mereka buat watak2 dlam cite tu..mmg amazing hasil kerja depa..

Buku ni bergerak2 hehe dalam Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Buckbeak dalam Harry Potter and the Prisoner of Azkaban.

Diagon Alley

Pandangan Hogwarts castle

Last sekali jumpa kedai cenderahati..berkenan kat muffler tp mahai..so senyap je la..budak kt atas ni tgh pilih wand dia haha siap pakai baju jubah Harry Potter lagi..yang datang sini kebanyakan seluruh dunia yg follow HP..

Potions Class

Selesai..minta tolong minah dr China kot amekkan gambo..

Besar Studio ni..sgt puas hati explore..ko nak duduk lelama kat sini pun x pe sampai muntah..best2 x terasa lapar sbb excited maybe..

ada satu sesi tayangan video masa mereka start nk buat film ni n masa sesi berakhirnya film ni..ohh so sad..cam best sgt..semua cam bertepuk2 tangan ewah..JK Rowling da retired dah..penat dia nk menulis..(eh tu apa yg saya pikir la) bila keluar studio eh da pukul 2 ptg camtu..so balik cam base naik bas yg di sediakan dan naik tren sama balik ke Bayswater..cuma masa kat stesen Victoria nk ke Bayswater tu saya berpusing2 amek masa kt situ hampir sejam sbb x jumpa line mana nak naik..rasa nak nangis pun ada..da tanya2 org tp saya masih confius..sampai ada sorang mamat tu siap ajar saya baca maps..n baru saya paham haha..Alhamdulillah sampai gak kt Bayswater station dalam kul 4 lebih camtu, n didee da tunggu kt situ, so kami g makan dulu, lapar giler tghari skip lunch..

.

pastu g shopping souvenirs utk diri sendri n adek bradek..kat sini mmg terkenal dgn kedai2 barang2 souvenirs yang memurah..

da setel semua, balik jalan kaki ke rumah liyana..

tidur n nk bercerita pengalaman td dgn didee pun x best sbb dia x minat haha..so simpan je dlm memori untuk menjadi kenangan, ewah.. jom berkenalan dgn JK Rowling (penulis hebat novel Harry Potter) Kisah dia juga ada di moviekan..(ayat sampah aku ni)..mmg cabaran gak dia sebelum dia naik, terutama dia nk terbitkan novel dia ni..bukan sng… nama film tu “Magic Beyond Words”