Nature Activities @ Sheffield

Nature Activities @ Sheffield

Peak District – Mayfield Alpacas – Botanical Park

Bismillahirahmanirahim

Alhamdulillah day 4 di Sheffield GB. Hari ni sesi nature. lihat keindahan alam..my fav Hiking ke Peak District National Park dan Mayfield Alpacas dan Botanical Park. Nak naik ke peak district ni ada byk pilihan. Kereta. Bas. Basikal ataupun jalan kaki.. klu dr bus stop ke puncak jalan kaki 2 jam +-. Permandangan x yah cakap. Subhanallah ‘amazing’.. sejuk pun jgn cakap ‘semput’..ketaq lutut. Bawak bekal..konon ala2 picnic gituh. nasi membeku tp layan je.. enjoy dan seronok.. warga2 emas pun hiking bagai.. super mom gendong anak hiking. What an amazing experience.

itinerary day 4 (klik untuk paparan yg lebih jelas)

Breakfast pagi ni panaskan nasi beryani yg tapau smlm..sedap gilos nasi dia..makan camtu je da sedap..serius x penah mkn nasi sesedap tu..perghh perghh perghh..(sorry x igt apa nama kedai tu)

dari sheffield ke Peak district 45 minit
dari peak district ke Mayfield 25 minit
peak district
berjalan kaki dr parking kereta nk ke top dalam 30 minit +- erm..sejuk tu menyucuk2 kulit muka yg buat saya x menahan..hehe..tp bila da sampai atas tgk pemandangan cam subhanallah..
camni la bila x de sape nk ambilkan gambar dia..lol
lunch..da kejung lauk tu (beku)
nenek tumpang lalu ye nak..
berhingus hidung tahan sejuk ni..
happy beno ni..padahal nak exam next month hehe
mahu tak cuak duk hujung tu..
nk lelama kt sini pun x leh sbb sejuuuukkkk..
If x de didee blaja kat sini, maybe saya pun x kan sampai sini n x tau pun kewujudan alam yg sgt la mencantik ni..biasa kalau pelancong g LONDON sure akan g big ben , eyes of london  bagai..tapi trust me sheffield sgt damai..selain dr peak district..ada gak lake district..tp saya x tau nape sy x sempat g sana hehe..sesiapa yg nk fefeling original UK ni..dtg pendalaman2 kampung2 cam kt sini..klu kt bandar da susah nk nmpk original local kan..kat sini nmpk camne life mereka n susah nk cakap..best..
TQ again didee..kebanyakan gmbr didee yg ambil..dia mmg genius..(hope dia x baca la blog ni) 
lepas lunch..kami turun..dan bergerak ke Mayfield Alpacas plak..
Entrance fee dia dalam £3 sorang..pastu beli makanan dia £1.5..tp klu x nak beli makanan dia pun x pe..
depa ni manja..erm pastu bulu dia besih je..
“mana-mana mata saya”..kalau 10 orang hulur makanan, semua dia serbu cam x makan setahun
handsome
unic susunan batu batu ni, tp bukan saya yg punca batu bata tu jatuh
bila saya decide nk g Mayfield dan cakap dgn didee yg saya suka animal..didee cam wat muka x percaya hehe..jahat..
pemalu
saya x paham konsep apa yg didee nk tunjukkan..dia nk sentuh tp pakai glove.. 🙂
besar betul animal ni..terpegun tol
kami bergaduh
masa 1st time lidah alpacas ni sentuh tangan saya nk amik makanan..rasa geli yg amat..berdrama saya kt situ skjp..eeeeiiiii
kat sini hampir 2 jam gak lelepak dgn animal gebu gebas..
Pas setel layan animal..gerak ke Botanical Park, dekat je dengan umah didee..rasanya la..hehe..dah kata nature day..so kena g park ok..
awal musim spring..so pokok semua masih togel..berseni gituh..
saya appreciate gambar dia lompat2 ni sbb dia kata sakit kaki dia buat action ni so kena masukkan dlm blog haha..
walaupun kami selalu gaduh manja, dia x abaikan saya terutama bab makan haha..
happy je ko berguling2 kan..
bila musim spring je pokok Daffodils ni berbunga dan tumbuh..klu bukan musim..rata je tanah tu..even daun pun x de..cam magic..
TQ didee temankan cg jejalan.. sedey sbb da nk pulangkan kereta cute tu..lepas da puas jejalan da petang kami g pulangkan kereta kt tempat kami pinjam ari tu..kena pulang jam 18.00 so b4 tu da pulang, make sure isi penuh minyak tu..sampai sana mamat2 sana check2 kereta ok tak..punya la peramah ajak didee berborak n nk tgk gambar2 kami pulak..seb bek hensem layan je..setelah selesai proses pemulangan, kami jalan kaki je balik ke umah didee, really appreciate time kami sesama, berborak, bergaduh, makan..walau ada terguris hati, tp x simpan dalam hati..that’s what friends are for..bila lagi kan dlm time mcm ni..tetibe rasa emo plak ..ok bye..
mari jalan kaki melihat Daffodils tepi jalan kekuning kuningan..
balik rumah, makan n kemas2 barang sbb esok pagi yang buta nak ke Kota London..Adele..I’m coming…