Packing For One Month Trip

Packing For One Month Trip

 KUL – Manchester – Sheffield UK

mengemaih…selonggok tu nk sumbat semua dalam 50L backpack untuk sebulan pyer trip. Saya bawak 3 set baju je selama sebulan. sbb musim sejuk kan. x berpeluh. then blh basuh kt memana hostel or dobi.

All set InsyaALLAH

itinerary day1

1st time keluar Mesia, perasaan tu mmg bercampur baur..takut, nebes, segala benda ada..Kul 11mlm tu saya da terpacak kat KLIA.. Tq kat Afiq (alumni al amin) dan mummy afiq sbb sudi hantar dan jaga kete saya selama sebulan..muahhh ciket.. 

Saya bawa 3 bag..1- Backpack (saya x wrap, cume guna airpotter untuk bungkus) 2- Bag plastik yg penuh dgn makanan (wrap kat airport RM13) dan 3- Handcarry bag (Hypergear) 

kul 12 selesai check in luggage..Alhamdulillah selamat n lepas..saya risau sbb kena tahan je sbb PTPTN saya x bayar haha..kantoi kat sini..(psssttt tp skrg saya da start bayar eh..insaf, sbb biasa 2nd time x bertuah..kang sangkut mcm faizal tahir haha)

pastu turun ke International gate..saya tengok ramai dok melambai2 sanak sedara, anak beranak, mak bapak bagai bila nk hantar masuk tu..saya ermm da mula rasa sebak semacam ‘x de sape ke nak melambai2 saya ni’..(mat bangla ramai la.. rasa cam nak upah depa suruh lambai saya gak hehe)..

pastu terpinga2 nk kemana ni..tanya kat mak guard situ..pastu dia jawab sgt rude giler..saya da la cam sebak, berbalas2 la ayat saya dgn dia..“kak boleh saya tanya, kaunter mana satu saya kena pergi ni”
“awak x nmpk ke tulisan tu, baca betul2”
“minta maaf ye kak, saya 1st time, confius sbb byk kaunter”
“lain kali baca”

dia boleh jawab camtu kt saya…pastu dia marah2 ulang ayat yg sama..eh eh..last2 x semena2 saya yg sebak ni pun mula berjurai air mata cakap kt mamat kaunter tu “encik, saya 1st time, saya tanya kakak tu baik2, tapi dia jawab camtu”
“minta maaf ye kak, jangan ambil hati”lega skit, da la saya sorang je pastu kena marah2 camtu..lepas je kaunter lagi laju air mata ni..x tau la kenapa saya emosi sgt..lantak la orang nak tgk ‘drama’ saya ni..kesat2 air mata..tapi rasanya mereka igt ‘maybe nk sambung blaja, berjauhan dgn family, mesti sedey’..ermmpastu dengar la mak guard tu dok bercerita dgn abg kaunter tu bla bla bla..konon nk menegakkan benang yang basah.. bagi saya mak guard to rude dan sombong..full stop..geraaaaam sbb dia spoil kan mood saya..lepas da check n lepas gate terus melupakan kisah mak guard tu..x mo spoil mood lagi..Flight ETIHAD duduk seblah pakcik ni , dia travel agen..dlm flight ni dia bawa hampir 200 org mesia holiday Istanbul..wahhh..dia baru balik dr mana tah..belum sempat 24h da fly lagi..perghh..saya berdoa la pakcik ni x ajak berborak2..sbb saya betul2 letih nk tidur..walaupun x le nk tidur sgt..layan movie n makan n makan..tidur2 ayam je..erm maybe excited agaknya..
flight hampir 7 jam…

ok dia punya pancake dia sedap gilos..layan movie good dinosour

Jam 7pg transit di Abu Dhabi Airport..bila turun kapatebang baru la nmpk ramainya orang mesia dlm kapatebang tu haha..so berborak2 la dgn cik cik kiah yg dlm rombongan tu..hehe..rindu kat aruah Mak..i love u mak..(tetibe)

turun dr perut kapal, kne naik bas tuk ke terminal.. adalah dlm 10minit.

Pemandangan dari atas b4 touch down kat Abu Dhabi..

Transit 3 jam..besao Airport ni, Saya terus ke Gate untuk ke Manchester, jadi senang, ada la dlm 30 mnt nk berjalan dr terminal masuk td.. so sape2 yg transit x lama, x yah brangan nk kluar dr epot nk jejalan.. sgt bahaya , takut x sempat next destination, kt sini saya sempat la mandi, berus gigi bagai and apa lagi perhatikan gelagat orang hehe..nk tidur x brani takut x tersedar..

ni saya suruh group cik kiah tolong snapkan gambar..buat kenangan ewahhh..muke ngantuk..ok cheese…

Dalam kul 10.30am penerbangan dari Abu Dhabi ke Manchester UK mula menerbangkan diri..kali ni mmg saya tidur puas2 walaupun siang haha..seblah saya minah british, dgr dia sembang dgn kawan dia (slang british yg sememangnya saya x minat dengar tp sejak minat mendalam dgn adele n jamie oliver..i love british slang) ..tido je la selama penerbangan 7-8 jam..

Alhamdulillah sampai di Manchester UK lps mengharungi +-20jam. Pengalaman best yang best..sampai kt epot terus isi borang, dalam borang tu dia akan minta kita isi nama, dari negara mana, berapa hari dekat UK, bila tarikh balik, tinggal kat mana.. then nanti Officer kat kaunter tu akan tanya benda yang sama and ada la tambah2 skit soklan, so standby je la..dia just x nk kita stay cam kerja haram kt sini..tu je..so standby dokumen2 bukti yg kita dtg sini just nk ziarah member or jejalan, kalu duduk kat hotel..tules nama hotel n alamat hotel.. yg penting jgn buat muka ketat..klu depa cam pelek tgk muka uols, mmg dia akan soal siasat berjam jam k..bila dah lepas officer tu, perghh lega n g ambil trolley, troley kena bayar £1 dan angkut semua bag2..proses x lama..dlm 1 jam setel..setel semua dalam kul 4 pm camtu..pastu lepak dlm airport dulu sementara nk tggu tren ke sheffield kul 5.55pm (da book online) x le nk suka2 naik tren sblm tu..kena penalty klu dia check..dun worry dlm airport wifi free so apa lagi wasep/update dgn semua org..paling rancak dgn Dal n Didee, tanya dia what to do next..hehe..Alhamdulillah Allah permudahkan urusan..kat bawah ni tips bagaimana na survey public transport/jarak perjalanan dari satu tempat ke satu tempat,

macam saya, didee da bgtau install apps trainline, so saya terus beli dr apps..
ni sample je tau, pembelian tiket thru trainline..pilih tarikh n masa, tapi make sure kena register dulu..pas pembelian semua, dia akan email kat kita then kita print je..

ni sample tiket tren yg depa email ( senang cite apa saja pembelian melalui online..print semua tiket2 tu..sgt penting) nnt dia akan reserve kan seat utk kita, saya pilih seat yg dekat dgn rak nk letak bag n tepi tingkap konon..tp da gelap so x nmpk pape hehe..

kenapa saya turun epot Manchester?..erm sbb epot ni paling dekat dgn Sheffield..kan saya nk ziarah Didee kan..hehe kalu turun epot London cam jauh sgt..

MasyaALLAH keluar je dr pintu airport nak ke stesen keretaapi (jalan kaki je dlm 15 minit) muka badn da mengigil2 sejuk.. dal da pesan g bilik air pakai thermal wear tp saya x buat..ermm..tp mmg da standby baju sejuk kat luar bagpack so senang..cuma kaki je la sejuk geletaq..suhu dlm 1-4celcius..seb bek kt area tempat nk tggu tren ni ada bilik heater so lega..senyum sebentar..bila tren sampai terus cari nombor seat..kena ikut booking kita..

Gambar kat atas tu time nk menaiki tren dr Manchester Airport ke Sheffield. Very the sistematik. If u guys da biasa berkecimpung dgn public transport kt Mesia..no woories cume respect dgn ketepatan masa dia. Ada staf tu tgk saya seksa nk angkat backpack lagi bag makanan lagi..dia tegur ‘are you ok’..haha ‘i’m good thank you’ padahal..mak aihhh beratnya..

Misi mencari Didee (dia ex student Al-Amin, n now blajo kat Univ Sheffield)perjalanan dal 1jam 5 minit..

Alhamdulillah alhamdulillah..berjaya gak sengsorang, tersengguk2 dalam tren tp tahan je la..nk tenguk permandangan luar cam da gelap..so lagi la ngantuk..sejuknya Ya ALLAH x menahan..menggigil around 4celcius.. jam 7.08 pm …yay da jumpe didee, dia tunggu kat stesen Sheffield, dia baru balik daurah, tu sbb dia x dpt nak ambil saya kat airport..well no problem setakat UK..petik jari je..haha..

pesan dengan didee td dlm wapps, saya turun je tren snap byk2 gambo..ala2 paparazi gituhhh..acah acah retis…tp dia lupa so paksa gak amek gmbr kt atas ni..muka penat sgt tp excited dpt jumpa didee..cam x sangka saya akan ke Sheffield tempat didee blaja..Alhamdulillah Alhamdulillah..

Dari stesen keretapi Sheffield ke umah didee dalam 10 minit naik teksi dlm £4.. kebanyakan driver teksi kat sini, org luar migrate cam dari pakistan etc..

dapur umah didee..3 orang je duk dlm umah ni..sunyi je..sampai2 terus berselubung sejuk..pastu didee ajak makan ayam masak taucu..dia masak..sodap..depa stail masak banyak sekali terus 2 hari..pastu yg best lauk biar je kat atas dapur walau 2 hari sbb sejuk mcm dlm fridge haha..best gak kan..jakun skit…ok mlm borak2 n tido dgn sejuk x menahan berstokin n berglove..saya tgk didee rilex je..fine..good night..tq didee and dal byk layan cg kt wapps time kat airport td..what to do what to do..n alhamdulillah..