Pulau Weh dan Banda Aceh Bhg1

Bismillahirahmanirahim

Day 1

Kami semua berkumpul di KL Sentral jam 11mlm.. naik bas dari KL Sentral  ke KLIA2 kul 12mlm..sampai sana dalam sejam camtu terus cari port untuk tidur..Surau tingkat bawah pilihan utama hehe..tapi saya tidur ayam je la..sebab ada sorang makcik ni sembang menyembang dekat dengan saya..berhuhu laaaaa…

lepas solat subuh kami gerak ke departure..tiket kul 7.55am dan dijangka sampai 8.25am..dalam flight berborak2 x abes2 sbb mmg da lama hampir 6 tahun x jumpa haha..sampai di Airport, adeh  lambat betul imigresen dia..1 kaunter je bukak..manual plak tu , mmg beratur panjang tapi saya da pesan kat depa ni “make sure kita org 1st keluar dr perut kapatebang” sbb kalau x kita terlepas kapal ke pulau weh dan terpaksa tunggu kapal petang plak huhu..lepas chop Imigresen, keluar dan Ifan da tunggu dan terus pecut bawak kami ke Pelabuhan Ulele untuk kami ke Pulau Sabang..masa dia pecut tu mmg saya mengucap je la..sbb bapak laju haha..honk tu cam lebih 100x la dia bunyikan..sambil drive Ifan story la serba sedikit pasal Banda Aceh yg di landa Thsunami dulu..perjalanan dr Airport ke Pelabuhan ambil masa 20-30 minit ikut kehebatan driver dia haha..(NO WAY saya akan drive kat sini..NO WAY)

Itinerary hari ni:

Airport to pelabuhan Ulele – RM10.82/sorg
Boat Express Bahari 3B to Pulau Sabang – RM26.64/sorg
Transfer Balohan Jetty to Sumur Tiga – RM9.99/sorg
Tour Pulau Sabang (Sewa Motor+Minyak) – RM26.22/sorg
• Check in Freddies Resort (recommended) komunikasi hanya melalui email je..
• Benteng Japang
• Pusing Pekan Sabang

beli sim card ni..kemudahan nak access internet..mana boleh hidup tanpa internet oiii..so far kat Freddies ada je tenet laju gak hehe

dalam ferry..ombak dia besar..mmg melayang2..turun ferry da pening2 kepala dah..paling kritikal tipah hehe

view dari penginapan kami Freddies Sumurdiladang eh Sumurtiga..

Benteng Japang

   

tayar motor pancit..seb bek ada kedai bukak.. 

lepas jejalan2, perut lapor, vroom vrommm rempit cari kedai makan kat pekan sabang..kopi aceh dia sedap..mee goreng aceh dia pun sedap..semua la sedap..di tambah plak dengan telur goreng..perghhh..fav.. sedap..must try . x tau nk cerita rasanya camne. yg pasti lain skit rasa dgn mesia dan yg pasti setiap hidangan dia pasti ada keropok cute tu even berkuah hehe..stylo

balik chalet, solat dan borak2 dgn derang ni..macam2 cerita..haha then tdo..alhamdulillah bilik sgt selesa..

Day 2

Itinerary hari ni:

• Snorkeling Island Trip Pulau Rubiah (Iboih) – RM54.95/sorg (Snorkling guide + camera+boat)

breakfast ari ni nk di kota Sabang.. naik motor dlm 10 minit dr penginapan Freddie’s Sumur Tiga. menu. Lontong aceh dan kuih aceh.. so setakat ni mmg boleh mkn mknn aceh sbb tekak saya ni susah skit nk adapt mknn luar..

 dari Kota Sabang nak ke Iboih ambil masa 45minit ke sejam..kami naik motor dengan hujan nya so amek masa lama skit..

Dekat Pulau Rubiah ni mmg banyak kedai makan..so tengahari makan kat sini je..lepas makan..sambung snorkeling lagi..point yg berbeza..finding nemo yahoooo

lepas da petang camtu, puas da bersnorkeling..lepas transfer semua gambar..kami gerak balik..vroom vroomm..mandi solat dan malam Zainal bawak g makan kat kedai mee aceh tersohor kat Pulau Sabang..serius sedap giler..fuhhh pedas…

balik dari makan terus berkemas2 sebab esok pepagi nak catch up ferry pagi balik ke Pelabuhan Ulele (banda Aceh).. malam tu hujan lebat giler rasa, mmg angin sedap betol la…hehe..

Bersambung di bahagian 2

Untuk Tips dan Budget dan Contact No Supir boleh klik disini

3 thoughts on “Pulau Weh dan Banda Aceh Bhg1

  1. Eschew to today, when there is a unconsumed of anti aging cover be at to products like cremegoji.nl/online-consultatie/tijgerbalsem-werking.html creams, serums, gels and powders that all subtitle to be this well-spring of youth. Some use ylkil.cremegoji.nl/online-consultatie/algenist-products.html their anti aging deviltry via ingredients that attired in b be committed to a ton of methodical dent outlying into tsikun.gojijeugd.nl/hoe-te-solliciteren/blackhead-mask-peel-black.html and dissection on how peel ages to bankroll b abandon them up and some are uninfected hype.

  2. Insult to today, when there is a oversupply of anti aging abrade give rise to to products like falnext.gojimasker.nl/handige-artikelen/vakantiehuis-benelux.html creams, serums, gels and powders that all appellation to be this fount of youth. Some be employed hyma.cremegoji.nl/gezond-lichaam/frisse-huid.html their anti aging day-dream be means of ingredients that attired in b be committed to a ton of well-regulated inspection elbe.gojigezicht.nl/help-jezelf/nivea-online-shop-italia.html and appreciation on how incrustation ages to bankroll b topple them up and some are unproved hype.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *