Semporna dan Pulau Mabul Hari Empat

Hari empat (Mabul-Semporna-KL)

Jam 3 pagi aku tersedar..sebab ribut hujan lebat..aku dok menjengah luar jendela..tgk air naik tak..aku da imagine dengan kami2 semua hanyut ke pulau sipadan kang..sampai jam 5 hujan lebat..plan asal kul 5.30 nak g jejalan pusing kawasan perkampungan nak tengok sunrise..nampaknya terpaksa la di batalkan..dah kul 8 pun sun pun tak rise rise lagi..

 suatu pagi..sambil bernescafe..tgk keadaan sekeliling..tgk kehidupan orang bajau laut yg siang malam dalam bot..satu family tinggal dalam tu..aku punye rajin kira..omg 7 org tinggal dalam bot saiz +- 15×7 kaki..aku asek bertahyol dlm hati..darat tu selangkah je..nape x nak duk darat je..buang air besar kecik camner..tetibe mencah bersuara “eh cikgu tgk dia buang air” adoi aaaaiii sorry gais..aku tak sengaja tenguk..erm..mencah punya pasal k..

 sambil berkemas kemas melepak kat sinun..tempat park paling win kat sini..sambil tunggu bot kami jemput dari semporna..delay 3 jam sbb hujan lebat pagi td buat ombak mengganas..so ALLAH da aturkan terbaik..x yah merungut k..view pun awesome..so hayatilah di saat akhir..serius aku love tempat ni..insyaALLAH di izinkan ALLAH..akan datang lagi..

 ni billabong resort..sebelah je dgn tempat kami..arung hayat..

 pagi2 orang bajau laut kehulu kehilir amik bekalan air..masak semua dlm bot..berapa kali aku tgk makcik yg dayung sampan tu betulkan kain batik dia dr terburai..

 punyala banyak animal ni kat sini..ape nama dia star fish eh..benda ni hidup time aku pegang,…geli giler tgk tapak kaki dia bergerak2..sebenarnya aku x de la berani mana nk pegang2 animal2 ni..tp tah nak amek gambar pyer pasal..huhu..

bot da sampai..sejam perjalanan ke semporna..x yah nak bosan sgt sbb view cantik je..mmg byk kali bot stop sbb ombak cam besar..oh bye mabul..acik da mula plan nak datang lagi hahaha..

sampai semporna van da tunggu.. kami kembali ke resort arung hayat tu solat dan mandi siap2..dan lunch kat kedai makcik nasi lalap tu..hehe..

then gerak ke pekan semporna cari barang2 kering tuk bawak balik mesia..aku beli ikan bilis je sbb x tau nak beli ape..da duudk sorang..aku bukannya rajin masak ye tuk pengetahuan ramai..

kat sini ada ikan kering, amplang lalala..plan mula2 nak singgah tawau dan beli seafood bawak balik semenanjung..tp oleh kerana bot yg pickup kami delay..so x dpt la kan..mmg betol kata acik..kena datang balik ni hehe..

 sampai airport kul 4 lebey kot..check in..acik n ayong beli seafood kat sini je..ada je jual kat sini tp harga airport la..mahal skit..sampai kat ruang menunggu..ada sorang budak ni hampir 1/2 jam memerhati aku dr jauh..aku cam pelik..tp buat bodoh je la..aku cam kenal tp cam x brani nk start..pastu tah camne time dia tgk aku aku pun senyum kat dia..bila dia senyum baru aku cam confident “syikin eh”..dia terus senyum n hug..omg small world..dia pun baru balik dr mabul..Ya ALLAH lama giler x jumpa dia..ex student aku di al amin..subhanallah..da besar lain skit muka..dia kata takut nak tegur aku sbb takut aku x kenal dia..lorghhh tegur je laaaaaa…cikgu x igt anak murid uh normal haha..kami naik flight yg sama..

 flight delay 1/2 jam..so kul 7pm baru naik flight..7 lebey baru berlepas..dinner aku kat flight -roast chicken with cream souce-..erm bersyukur tp x nak order lagi pasni..x ngam dgn tekak kot..hehe..

dalam flight dok berborak2 dengan hajar..ayong kata suara hajar kuat..dengar melepasi 4 rows seat..haha aku pun x pasan sbb telinga aku ni klu da naik kapatebang mmg lain skit pendengarannya..

sampai KLIA2 jam 10 camtu kot..mak aii..jerebu teruk betolll  kipidap indonesia..acik kata nak duk mabul la camni..jerebu teruk..sampai umah kul 1 lebey pagi camtu..

yang bestnya 2 hari berikutnya aku tdo cam aku jet lag hahaha..teruk tol..bangun solat makan tdoooooo je bkn g overseeeeea sgt punnn..

MABUL dalam HATIku..

TQ ALLAH beri aku peluang menikmati keindahan ciptaan Mu..Semuanya milikMU..

5 thoughts on “Semporna dan Pulau Mabul Hari Empat

  1. Yοu can certainly see your skills within the work you write.
    Ꭲhе arena hopes fоr more passionate writers
    ⅼike you who aren’t afraiⅾ too mention how they believe.
    At ɑll times follow your heart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *