Semporna dan Pulau Mabul Hari Tiga

Hari Tiga (Pulau Mabul)

adoiiii adoiiii haha semua mengeluh sakit badan sbb smlm kan hiking..x igt ke haha..aku solat dok menahan sakit..nak naik tangga pun mengaduh..next time buat la regangan otot..yang best Haja x sakit sbb dia kata sempat tampal ‘koyok’ kat tempat2 yg sepatutnya di tampall..ok fine..bol try tips ni tuk next time?  oh no no next time..x mo dah..(aku aku plan nak hiking lagi bohey dulang maybe aku kesian dengan hubby aku yg belum penah naik lagi) ewahh..future..future..kene pandang depan skit ..

k lepas bfast menu yg sama cam smlm..acik suka menu ni.. kami check out..gerak ke jeti semporna naik bot menuju Pulau Mabul..perjalanan 1 jam ye..so far x boring sbb laut sedikit bergelora dan tempias dek air masin masuk mulut mmg awesome..darah tinggi naik tak minum air laut?..

 Lukisan ALLAH..Subhanallah..This is Mabul bebeh..tu umah tempat tinggal orang-orang bajau..kebanyakan mereka ni dari Indonesia dan Filipina..tapi u ols jangan risau..mereka2 ni baik2 saja..asalkan u ols x buat perangai pelik la kan..Majoriti kat sini Muslim..ada skola agama dan masjid..

 

malam ni kami stay di sini..Arung Hayat Resort..kat sini byk resort.. u ols nak 3 bintang..2 bintang..x de bintang pun ada..malam2 kita tgk bintang kat langit ye..lebih cun..bilik2 kitaorang tu ha kt tepi sekeliling tu je.. seronok kan..kuar pintu je leh terus terjun hahaa..

sampai2 je kami kat sini, x sempat letak bag lagi..da ada budak2 ni jual ketam.. harga semua sekali tu rm40..kami semua cam nanti la dulu..baru sampai..lepak2 dulu..pastu bila da petang kami cari budak2 jual ketam..konon nak beli dan minta orang kantin tu masak..erm ketam da tak ada..sampai sekarang aku agak nyesal x tgk muka budak tu lama2 awal2 dia jual tu..kalau tak dengan penuh simpati aku sure da beli time tuh waaaaaaaaaa nyesal k..so u ols kalau dtg sini kalau ada orang jual ketam ke ikan ke lobster ke.. beli je cepat..harga pandai2 la u ols kawtim…

 mereka rajin minta duit..aku cadang kalau u ols datang sini..bawak la
makanan boleh bagi mereka..hari tu aku ada gak plan nak beli roti paket2
kecik tu tp kat giant semporna x de..#sosad..

endingnya kami beli ikan kerapu merah dan ikan ape tah nama tu..rm20 ..trus bg makcik kantin tu masak tu dinner kami nnt..upah makcik masak satu hidangan rm10..ok la..x yah berkira sangat..niat bg rezeki pada mereka kan..

sesi snorkeling di Kapalai..ok kat sini mmg cun..nampak tak 2 orang kakak cantik tu..dia last sekali naik..hujan da mula turun..dia kata turtle lalu seblah je..say hai hai bye bye..

Whatsupppp!!!! hahaha

ni kami g snorkeling kat mana tah x igt….snorkeling kat sini byk jelly fish..so byk gak badan aku kene attack..tp dun worry x de la sakit cuma rasa di cucuk2 dan gatal..sebelah sna adalah pulau Sipadan yang fames tuuu..tapi nak g Sipadan mahal skit dan kene tempah berbulan gak kot..staf kat sini sporting..understanding dan baik hating.. 4 orang guide kami bila snokeling so dun worry..yang 1st time snokeling pun cam jadi seronok cam cik hajar kita tu..aku bg 4 bintang kat staf2 arung hayat ni..

kat sini siang mmg dia off elektrik..so rugi la duk dalam bilik kan..lepak2 kat luar tgk kehidupan orang sini dan alam ciptaan ALLAH..petang nk marghrib tu kami jalan2 kat kawasan kampung..kemain aku tgk..lagu dangdung bagai haha..so far aku tgk semakin ada peningkatan dari taraf kehidupan mereka ..berbeza time aku pergi dulu tahun 2008  x silap..sumber pendapatan sure dari hasil tangkapan laut dan pelancongan..

Ada sorang staf ni cita gaji dia RM500 je sebulan..what do you think?.. Muhasabah diri…

Makanan kat sini sedap..pandai makcik comel tu masak…tu je aku nak cakap..sbb member cite makanan kat Uncle Chang resort x best..ikut selera masing2..Alhamdulillah..

malam staf2 kat sini buat karoke lala..aku sakit badan so melepak je dlm bilik..

6 thoughts on “Semporna dan Pulau Mabul Hari Tiga

  1. Оh mmʏ ցoodness! Impressive artifle dude! Thank you so much, Howеѵer I
    am experiencing diffiⅽulties with your RႽS.
    I don’t understand why I cannot subscribe to it. Is there anybody getting
    similar RSS issues? Anybody whoo knows the ѕolution wkll you kindly гespond?

    Thanx!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *