Snorkeling at Mabul Island

Snorkeling at Mabul Island

Hari Tiga (Pulau Mabul)

adoiiii adoiiii haha semua mengeluh sakit badan sbb smlm kan hiking..x igt ke haha..aku solat dok menahan sakit..nak naik tangga pun mengaduh..next time buat la regangan otot..yang best Haja x sakit sbb dia kata sempat tampal ‘koyok’ kat tempat2 yg sepatutnya di tampall..ok fine..bol try tips ni tuk next time?  oh no no next time..x mo dah..(aku aku plan nak hiking lagi bohey dulang maybe aku kesian dengan hubby aku yg belum penah naik lagi) ewahh..future..future..kene pandang depan skit ..

k lepas bfast menu yg sama cam smlm..acik suka menu ni.. kami check out..gerak ke jeti semporna naik bot menuju Pulau Mabul..perjalanan 1 jam ye..so far x boring sbb laut sedikit bergelora dan tempias dek air masin masuk mulut mmg awesome..darah tinggi naik tak minum air laut?..

Lukisan ALLAH..Subhanallah..This is Mabul bebeh..tu umah tempat tinggal orang-orang bajau..kebanyakan mereka ni dari Indonesia dan Filipina..tapi u ols jangan risau..mereka2 ni baik2 saja..asalkan u ols x buat perangai pelik la kan..Majoriti kat sini Muslim..ada skola agama dan masjid..

Malam ni kami stay di sini..Arung Hayat Resort..kat sini byk resort.. u ols nak 3 bintang..2 bintang..x de bintang pun ada..malam2 kita tgk bintang kat langit ye..lebih cun..bilik2 kitaorang tu ha kt tepi sekeliling tu je.. seronok kan..kuar pintu je leh terus terjun hahaa..

sampai2 je kami kat sini, x sempat letak bag lagi..da ada budak2 ni jual ketam.. harga semua sekali tu rm40..kami semua cam nanti la dulu..baru sampai..lepak2 dulu..pastu bila da petang kami cari budak2 jual ketam..konon nak beli dan minta orang kantin tu masak..erm ketam da tak ada..sampai sekarang aku agak nyesal x tgk muka budak tu lama2 awal2 dia jual tu..kalau tak dengan penuh simpati aku sure da beli time tuh waaaaaaaaaa nyesal k..so u ols kalau dtg sini kalau ada orang jual ketam ke ikan ke lobster ke.. beli je cepat..harga pandai2 la u ols kawtim…

mereka rajin minta duit..aku cadang kalau u ols datang sini..bawak la makanan boleh bagi mereka..hari tu aku ada gak plan nak beli roti paket² kecik tu tp kat giant semporna x de..#sosad..

endingnya kami beli ikan kerapu merah dan ikan ape tah nama tu..rm20 ..trus bg makcik kantin tu masak tu dinner kami nnt..upah makcik masak satu hidangan rm10..ok la..x yah berkira sangat..niat bg rezeki pada mereka kan..

sesi snorkeling di Kapalai..ok kat sini mmg cun..nampak tak 2 orang kakak cantik tu..dia last sekali naik..hujan da mula turun..dia kata turtle lalu seblah je..say hai hai bye bye..

Whatsupppp!!!! hahaha

ni kami g snorkeling kat mana tah x igt….snorkeling kat sini byk jelly fish..so byk gak badan aku kene attack..tp dun worry x de la sakit cuma rasa di cucuk2 dan gatal..sebelah sna adalah pulau Sipadan yang fames tuuu..tapi nak g Sipadan mahal skit dan kene tempah berbulan gak kot..staf kat sini sporting..understanding dan baik hating.. 4 orang guide kami bila snokeling so dun worry..yang 1st time snokeling pun cam jadi seronok cam cik hajar kita tu..aku bg 4 bintang kat staf2 arung hayat ni..

kat sini siang mmg dia off elektrik..so rugi la duk dalam bilik kan..lepak2 kat luar tgk kehidupan orang sini dan alam ciptaan ALLAH..petang nk marghrib tu kami jalan2 kat kawasan kampung..kemain aku tgk..lagu dangdung bagai haha..so far aku tgk semakin ada peningkatan dari taraf kehidupan mereka ..berbeza time aku pergi dulu tahun 2008  x silap..sumber pendapatan sure dari hasil tangkapan laut dan pelancongan..

Ada sorang staf ni cita gaji dia RM500 je sebulan..what do you think?.. Muhasabah diri…

Makanan kat sini sedap..pandai makcik comel tu masak…tu je aku nak cakap..sbb member cite makanan kat Uncle Chang resort x best..ikut selera masing2..Alhamdulillah..

malam staf2 kat sini buat karoke lala..aku sakit badan so melepak je dlm bilik..

 

Hari keEmpat (Pulau Mabul-Semporna-KL)

Jam 3 pagi aku tersedar..sebab ribut hujan lebat..aku dok menjengah luar jendela..tgk air naik tak..aku da imagine dengan kami2 semua hanyut ke pulau sipadan kang..sampai jam 5 hujan lebat..plan asal kul 5.30 nak g jejalan pusing kawasan perkampungan nak tengok sunrise..nampaknya terpaksa la di batalkan..dah kul 8 pun sun pun tak rise rise lagi..

suatu pagi..sambil bernescafe..tgk keadaan sekeliling..tgk kehidupan orang bajau laut yg siang malam dalam bot..satu family tinggal dalam tu..aku punye rajin kira..omg 7 org tinggal dalam bot saiz +- 15×7 kaki..aku asek bertahyol dlm hati..darat tu selangkah je..nape x nak duk darat je..buang air besar kecik camner..tetibe mencah bersuara “eh cikgu tgk dia buang air” adoi aaaaiii sorry gais..aku tak sengaja tenguk..erm..mencah punya pasal k..

 sambil berkemas kemas melepak kat sinun..tempat park paling win kat sini..sambil tunggu bot kami jemput dari semporna..delay 3 jam sbb hujan lebat pagi td buat ombak mengganas..so ALLAH da aturkan terbaik..x yah merungut k..view pun awesome..so hayatilah di saat akhir..serius aku love tempat ni..insyaALLAH di izinkan ALLAH..akan datang lagi..

pagi2 orang bajau laut kehulu kehilir amik bekalan air..masak semua dlm bot..berapa kali aku tgk makcik yg dayung sampan tu betulkan kain batik dia dr terburai..

punyala banyak animal ni kat sini..ape nama dia star fish eh..benda ni hidup time aku pegang,…geli giler tgk tapak kaki dia bergerak2..sebenarnya aku x de la berani mana nk pegang2 animal2 ni..tp tah nak amek gambar pyer pasal..huhu..

bot da sampai..sejam perjalanan ke semporna..x yah nak bosan sgt sbb view cantik je..mmg byk kali bot stop sbb ombak cam besar..oh bye mabul..acik da mula plan nak datang lagi hahaha..

sampai semporna van da tunggu.. kami kembali ke resort arung hayat tu solat dan mandi siap2..dan lunch kat kedai makcik nasi lalap tu..hehe..

then gerak ke pekan semporna cari barang2 kering tuk bawak balik mesia..aku beli ikan bilis je sbb x tau nak beli ape..da duudk sorang..aku bukannya rajin masak ye tuk pengetahuan ramai..

kat sini ada ikan kering, amplang lalala..plan mula2 nak singgah tawau dan beli seafood bawak balik semenanjung..tp oleh kerana bot yg pickup kami delay..so x dpt la kan..mmg betol kata acik..kena datang balik ni hehe..

sampai airport kul 4 lebey kot..check in..acik n ayong beli seafood kat sini je..ada je jual kat sini tp harga airport la..mahal skit..sampai kat ruang menunggu..ada sorang budak ni hampir 1/2 jam memerhati aku dr jauh..aku cam pelik..tp buat bodoh je la..aku cam kenal tp cam x brani nk start..pastu tah camne time dia tgk aku aku pun senyum kat dia..bila dia senyum baru aku cam confident “syikin eh”..dia terus senyum n hug..omg small world..dia pun baru balik dr mabul..Ya ALLAH lama giler x jumpa dia..ex student aku di al amin..subhanallah..da besar lain skit muka..dia kata takut nak tegur aku sbb takut aku x kenal dia..lorghhh tegur je laaaaaa…cikgu x igt anak murid uh normal haha..kami naik flight yg sama..

flight delay 1/2 jam..so kul 7pm baru naik flight..7 lebey baru berlepas..dinner aku kat flight -roast chicken with cream souce-..erm bersyukur tp x nak order lagi pasni..x ngam dgn tekak kot..hehe..

dalam flight dok berborak2 dengan hajar..ayong kata suara hajar kuat..dengar melepasi 4 rows seat..haha aku pun x pasan sbb telinga aku ni klu da naik kapatebang mmg lain skit pendengarannya..

sampai KLIA2 jam 10 camtu kot..mak aii..jerebu teruk betolll  kipidap indonesia..acik kata nak duk mabul la camni..jerebu teruk..sampai umah kul 1 lebey pagi camtu..

yang bestnya 2 hari berikutnya aku tdo cam aku jet lag hahaha..teruk tol..bangun solat makan tdoooooo je bkn g overseeeeea sgt punnn..

MABUL dalam HATIku..

TQ ALLAH beri aku peluang menikmati keindahan ciptaan Mu..Semuanya milikMU..