Stories

Amsterdam Central

Terletak berdekatan dengan Amsterdam Central, iaitu stesen keretapi utama di Amsterdam, hanya perlu bejalan lebih kurang 300-400 meter untuk sampai ke sini. Damrak merupakan jalan utama dari Amsterdam Central ke Dam Square, suatu ketika dulu Damrak adalah sebuah canal, tapi kini telah ditimbus dan dijadikan jalan raya dan juga laluan untuk tram.

Berlin --> Amsterdam

Bismillahirahmanirahim

Bila masuk musim bunga di bumi Eropah ni, maybe kebanyakkan mereka akan tertumpu untuk terjah Amsterdam! Kat mana lagi sebab kat sini kebanyakkan manusia dari seluruh dunia akan datang nak tengok T.U.L.I.P.S! Keukenhof terletak di sebuah pekan kecik yang bernama Lisse. Tak jauh dari Amsterdam, ibukota bagi Holland yang berada di dalam negara The Netherlands. Let's go and be friend with nature.

Potsdam --> Charlie Checkpoint Berlin

Bismillahirahmanirahim

Potsdam ialah ibu negara dan bandar terbesar negeri persekutuan German Brandenburg. Dari bandar Berlin dalam 45 minit jer. Potsdam adalah tempat tinggal raja-raja Prusia dan Kaiser (Maharaja/Caesar) German, sehingga tahun 1918. Seni bina dan landskap Potsdam bertujuan sebagai untuk mengingatkan penduduknya pentingnya hubungan mereka dengan alam semula jadi. Di sekitar bandar terdapat taman-taman dan istana Sanssouci, Tapak Warisan Dunia yang terbesar di German. Potsdam berkembang menjadi pusat ilmu pengetahuan di German pada abad ke-19.

Tour Berlin ( History )

Bismillahirahmanirahim

Berlin adalah ibu negara Germany dan ianya sebuah kota metropolitan yang teratur dan jauh daripada hiruk pikuk jalan raya, jem dan kesesakan kenderaan. Dan pengangkutan awam adalah sangat efisien serta harga tiket daily ticket adalah berpatutan dan cover banyak tempat. Disini juga bandar yang multiracial. Dari sini anda boleh rancang ke Hamburg atau ke negara jiran seperti Chezch Republic. Kat sini makanan halal senang didapati...cuma kena keluar ke outskirt skit. Banyak tempat dan bangunan bersejarah yang boleh dilawati.

Kisah Tembok Berlin

Selepas tamat Perang Dunia II di Eropah dan Jerman telah tewas, Jerman telah terbahagi kepada 4 zon.

Bandar Berlin diduduki oleh pihak Bersekutu dan terpecah pula kepada beberapa zon penjajah lagi. Zon yang dikuasai oleh Perancis, British dan Amerika telah membentuk Republik Persekutuan Jerman ( Jerman Barat) pada 1949. Sementara zon yang dikuasai oleh Kesatuan Soviet membentuk Republik Demokratik Jerman ( Jerman Timur ) pada tahun yang sama 1949.

Allianz Arena Munich --> Berlin

Bismillahirrahmanirahim

Allianz Arena merupakan stadium bola sepak yang terletak di Munich, Bavaria, German, dengan kapasiti 75.024 tempat duduk. Stadium ini mempunyai luaran yang disalut dengan panel plastik ETFE yang boleh mengembang, dan merupakan stadium pertama di dunia dengan warna luaran yang boleh berubah. Terletak di 25 Werner Heisenberg-Allee, Allianz Arena merupakan stadium terbesar ketiga di German selepas Signal Iduna Park di Dortmund dan Olympiastadion di Berlin. Dua kelab bola sepak professional iaitu FC Bayern Munich dan TSV 1860 München, telah menggunakan Allianz Arena sebagai stadium bola sepak sejak musim 2005-06. Kedua-dua kelab sebelum ini berpangkalan di Stadium Olimpik Munich sejak 1972.

Munich --> Berchtesgaden

Alhamdulillah hari ke 3 di Munich, Germany. Plan saya hari ni nk g Berchtesgaden. Di situ terdapat 2 tasik yang sgt cantik iaitu Tasik Königsee dan Öbersee. Asalnya adalah satu tasik yang besar namun selepas kejadian tanah runtuh, tasik ini terpisah dua.  Jika anda sukakan alam semulajadi dan ingin melihat pemandangan yang cantik berlatarbelakangkan pergunungan yang diliputi salji seperti di dalam poskad, inilah tempatnya. Anda pasti akan ternganga dan perkataan “subhanallah” tidak lekang dari bibir anda.

Munich City

Bismillahirahmanirahim

Munich merupakan ibukota dari negara bahagian Bavaria, German. Nama asal kota ini bagi warga German sebenarnya bukanlah Munich tapi München. Namun kerana penduduk di luar German susah untuk menyebut München, jadilah diciptakan nama baru untuk memudahkan iaitu Munich. Munich merupakan kota terbesar ketiga di German setelah Berlin dan Hamburg. Kota ini memiliki slogan yang menarik iaitu München mag dich yang berarti Munich mencintaimu. So sweet..Ianya terletak di selatan Germany dan merupakan tempat famous dengan BMW, FC Bayern dan juga OktoberFest. Disini  juga ada banyak bangunan bersejarah dan taman bunga. Dan dari sini boleh ke Austria...kerana ianya bersempadan dengan Austria.

Zurich Swiss --> Munich Germany

Bismillahirahmanirrahim

Bandar yang mendapat jolokan ‘the most liveable city’, adalah hab kewangan di sini. Walaupun Zurich adalah bandar terbesar di Switzerland, tapi ia cuma ada 390,000 penduduk (berbanding KL, 1.6 juta x termasuk bangla + indon, dan Jakarta 20 juta!).