travelog Tag

Trip Balkan Winter

Kami sampai ke Serdica Bus Station, Sofia awal pagi dalam 6.30am, masih gelap..so kami tunggu cerah sikit so meninjau² di luar bus station. Nampak ada bangunan train station besar di belakang. So kami bergerak ke sana, sebab nampak lebih selesa dan warm di situ berbanding dengan ruang di station bas agak padat dan kecil. So sementara nak menunggu kaunter tiket buka jam 8.30am. Lepak² minum kopi..Sedikit info hampir 90% papan tanda di Bulgaria ni adalah bahasa bulgaria😩.

Trip Balkan Winter

Ditubuhkan oleh Saxon Transylvanian pada abad ke-12, Sighişoara adalah sebuah bandar kecil abad pertengahan yang strategik dan komersil penting di pinggir Eropah tengah selama beberapa abad. Dikenali sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO, permata abad ke-16 yang sangat utuh ini dengan sembilan menara, jalan berbatu, rumah burgher dan gereja-gereja hiasan yang cantik dengan jalan-jalan bersejarah Old Prague atau Vienna untuk keajaiban atmosfera. Ia juga merupakan tempat kelahiran Vlad Dracula, yang juga dikenali sebagai Vlad Tepes (Vlad the Impaler), penguasa wilayah Walachia dari tahun 1456 hingga 1462. Ia adalah orang yang mengilhamkan penciptaan fiksyen Bram Stoker, Count Dracula.

Trip Balkan Winter (Budapest, Hungary)  🇭🇺

Hungary adalah Bandar yang paling cantik di waktu malam, Penuh dengan lampu². Hungary, sebuah negara di central Europe. Ibu negaranya ialah Budapest. Sebuah negara ekonomi berpendapatan tinggi dengan taraf hidup yang sangat tinggi. Well known for its rich cultural history.  Hungary bersempadan dengan Slovakia, Romania, Serbia, Croatia, Slovenia, Austria dan Ukraine. Penduduknya ada 10 juta orang. Hungary joined European Union (EU) sejak 2004 tapi guna matawang sendiri Hungarian forint (HUF) dan tak guna Euro.

Trip Balkan Winter 🇧🇦

You people who started the war, You people who are killing our dearest, You people who are burning our homes, Throw down yours arms, Throw away the beastly things that no one needs, You'll never separate our hearts from the people who died, Because they always live in our minds....

Saya orang Johor, Orang Johor boleh dapat cabel Channel Singapore..Setiap hari masa kecik² dulu selalu bukak channel Singapore sbb Channel depa lagi best haha so sampai lagu negara depa pun dah boleh hafal.. Saya dah tak ingat bila last saya ke Singapore..yang pasti waktu kecik dulu..maybe da 30 tahun + x pernah pergi..So bila check ticket Air Asia ke Singapore murah terus rembat tapi pergi je..plan nak balik naik bas.