The City of London

The City of London

KOTA LONDON

Bismillahirahmanirrahim

Lepas breakfast, saya dan didee sambung round Kota London.  Dengan berjalan kaki dari rumah Liyana ke Hyde Park, Royal Albert Hall, Museum dan menaiki bas ke Camden Street dan naik Tube ke Oxford Street..Alhamdulillah cuaca x hujan dan x panas..hehe yg penting x hujan..ye idok..

plan itinerary hari ini

tgk pokok dia tringat cerita2 dongeng ..

Kenapa swan sentiasa berdua?

dalam 30 minit berjalan dr umah Liyana nk Hyde Park..

royal Albert Hall ni seblah je dgn Hyde Park..

depan Royal Albert Hall ada Royal College Of Music, saya sgt excited sbb tgk bebudak keluar masuk dgn alat music..bestnya..kalau saya ada anak, saya nk mereka blaja alat music..huhu

Imperial College of Science and Technology.. Kat sini la Liyana study PHD..didee kata, bukan calang2 orang boleh study sini..mmg gempak..moga ALLAH permudahkan Liyana n friends

saya x nmpk mereka sekeluarga pegang smartphone, bagusnya kat sini saya tgk family mmg 100% menggunakan oral communication dgn anak2..

unic betol bangunan dia..amazing

yes akhirnya berjaya dapat bergambar dengan kereta idaman..arghhh

google maps..next destination..internet sgt la perlu utk mengembara sendri..

nampak tak punya la ramai nak masuk museum London ni..erm saya tgk ramai sgt, x jadi nk masuk hehe..lagipun saya bukan penggemar museum..

kat sini byk museum..so saya masuk Victoria and Albert Museum..tg penting free..ada gak bahagian sejarah2 ISLAM..layan..

teksi London..kat sini warga2 emas x suka duduk rumah..mereka suma berjalan..bagus kan..

besar tol church ni..korang nampak x saya kat situ ..senibina lama..amazing

pastu kami menaiki bas ke Camden Street London..cam ala2 petaling street kt Mesia..guna je kad Osyter tu

bila jejalan nampk je bende pelik2 sure snap..kenangan tu ooo

saya mmg fan sport direct haha..

kat sini byk barang untuk souvenir..boleh minta diskaun2..tp kebanyakan kt sini yg menjual bkn local people..tah dr mana hehe..

minum sat..haus..

tgh jejalan, nmpk kedai Benjamin ni..so beli crepe nutela..yami2 sedap n banyak..Must try Crepe’s nutella strawberry banana £3.9. Kenyang makan tghari sampai tgh malam nya hehe “dee, x sangka kita cam food hunting?”

kat sini mmg tumpuan ramai orang termasuk pelancong..happening sesangat..pas makan n jejalan kami menaiki tube (tren) ke Oxford Street..tempat membeli belah bg yg x reti nk letak duit tu kat mana hehe..saya dan didee just jejalan saje..

tgh tggu didee cari tempat nak solat..tapi puas dia cari x jumpa..so kena masuk kedai mana2 dan solat..cam tu la bila berada di negara bukan Islam..

lps da puas berjalan, kami ke kedai kopi tersohor kat London COSTA tp mmg serius coffe dia sedap..didee solat kt kedai ni..slumber hehe..

saya x paham sejuk2 pun didee order air sejuk..ermmm  reptilia barangkali dia ni..lepas lelepak..kami naik tren balik ke umah Liyana..bersiap sbb tgh malam kami akan gerak ke Stansted Airport untuk Flight pagi besok ke Dublin, Ireland..Huda mu tunggu kami datang..lepas makan malam di sediakan cik liyana kita ni..maka berbackpacking la kami dalam jam 10 malam camtu..sbb tube last operasi kul 12 mlm..

dari umah liyana kensington, kami perlu naik tube ke victoria station..pastu jalan kaki skit untuk ke bas station untuk ke Airport Stansted, tiket bas beli last minute sbb website dia problem so kena £12..tiket bas kul 12 mlm camtu..boleh je nak naik tren ke airport ni tp mahal la. oleh kerana saya x rushing, so bas adalah pilihan di hati dan bajet..sbb tu pentingnya planning..so da tau bajet masa..dalam bas saya dan didee mmg tidur lena la, perjalanan dalam 1jam 1/2..turun bas masyaALLAH sejuk x menahan..pastu masuk airport terus check in luggage dan cari port sesuai nak tidur..tgk macam2 cara/gaya mereka tidur..didiee sedap betol..saya mmg x leh nk tidur sgt..

Kami akan menaiki flight Ryan Air (cam Air Asia) syarikat tambang murah..bila betul2 dia tgh offer mmg £9.90 je..beli online..ni website RyanAir