Theme Park and Ski Resort

Theme Park and Ski Resort

Seoul –> Lotte World Theme Park–> YongPyeong Ski Resort

 

Operated by Lotte Group, Lotte World is the perfect spot for entertainment and sightseeing for Koreans and international tourists alike. It is a theme park filled with thrilling rides, an ice rink and different kinds of parades, as well as a folk museum, a lake, accommodations, department stores and more. Lotte World is divided into Lotte World Adventure, a world themed indoor area, and Magic Island theme outdoors, next to Seokchonhosu Lake. -google

Day 5

Lotte World Theme Park

Hari ni kami lepak² kt bilik..No rushing..Plan hari ni nak g Theme Park. Lotte World..Mulanya plan nk ke Everland Theme Park tapi atas nasihat Syaza, cuaca agak sejuk ni better g Lotte sbb dia ada Indoor dan Outdoor games….Dekat Seoul ni ada 2 theme park. Everland n Lotte World. Cara untuk ke sini sonang je..cer tengok maps subway (tren) kat atas tu..Macam saya dari Station Anguk (line merah) , saya turun ke Station Euljiro 3 (sam)-ga (line hijau) then saya naik subway ke arah Jamsil..Turun kat station Jamsil..Berjalan follow je signboard ke Lotte World..

Alhamdulillah masa nk beli tiket..
datang awek cina Malaysia ni tegur , dia nak jual tiket dia. Harga sbnr tiket 44k. tapi awek tu nak tolak 30k je..
Alhamdulillah jimat2.

sekali sekala menyeronokkan diri..Today this Is my Office

Aiskrim

Theme park memang tempat paling di sukai kanak²

Say CHEESE..

Outdoor.

outdoor blh tahan 2 permainan je.. sejuk ketaq tak tahan..banyak main kt indoor je..
naseb la kalau beratur depan couple² ni.. very annoying ok..”go to your room” .malam jln² d myeongdong lagi..

banyak Information Tourist bergerak kat Myeongdong..no worries.. sila la sesat lol

Day 6

SEOUL –> Pyeongchang –> YongPyeong Ski Resort

Kalau musim winter di Korea jangan lepaskan peluang melawat ke Ski resort. Kebiasannya ia dibuka sekitar mid-November sampai March. Salah satu kunjungan ski resort weols pegi di YongPyong Ski Resort yang terletak di Gangwon-do.

Orang lain kalo datang Seoul 1st timer  mesti Winter Sonata = Nami Island. Saya first time pegi Seoul tak masukkan langsung lawatan ke Nami Island. Hahaha. Sebab macam ummm biasa jeeee ada pokok² naik feri makan nasi goncang. Baik pi Yong Pyong Ski Resort. Drama Winter Sonata pun berlakon kat sini. =P

Cara nak pergi ke YongPyong Ski Resort dengan Shuttle Bus :

– Anguk Station turun di Gangbyeon station (Subway) .
– Sampai je kat stesen Gangbyeon , amik Exit 4 , lintas jalan dan masuk ke bangunan putih dekat sebelah tu. Bangunan putih ni (Dong Seoul Bus Terminal) tempat nak beli tiket bus express untuk ke Hoenggye Bus Terminal

Fare : 15,000 won sehala
Perjalanan : 2 jam

Sampai di Hoengge Bus Terminal (kecik je Bas Terminal dia) kena tunggu suttle bas (pun kecik) untuk ke Yongpyeong Ski Resort..
Shuttle bus ini memang direct ke YongPyong tetapi ada jadual dia.. So plan lah masa anda sebaik mungkin jangan terlepas shuttle bas sebab kalau terlepas kena cari option lain naik public bas yang bole katakan 2 3 kali tukar bas untuk sampai ke YongPyong.

Going for Tube slide

Nak naik cabel car ke  dragon peak (puncak gunung) krw10000 sehala. Details budget dan tips dekat SINI

 Suhu sangat sejuk di Dragon Peak ni. Tengok skrin -6 darjah celcius. Tengok luar je, Ya Allah cantiknya.  Salji pun lebih tebal dari semalam.  Susah nak diungkapkan dengan kata-kata betapa cantiknya pemandangan sekeliling dengan salji yang putih bersih halus mulus..

Dragon Peak..Puncak gunung

Dah kenapa Nuaimah ni..berwinter sonata plak kat sini..erm kat sini gak lokasi film Winter Sonata..

lepas dah ber winter salju sonata kat atas , kami turun n buka bekal yang kami bawak..makan..then minta orang hotel call kan teksi sebab kalau nak tunggu shutter bus cam lambat.. takut bas ke Seoul terlepas ikut jadual..

Tahukah anda YongPyong Ski Resort bakal dijadikan tuan rumah Winter Olympics 2018? Winter Olympic 2014 di Sochi

Sampai guesthouse da gelap..so main masak².. Nuaimah masak macaroni tomato sauce..sedap gituhh

Sambung esok hari ketujuh. Hari terakhir di Korea. Rasa macam sedih je bila ingat nak balik. Tapi dalam masa yang sama aku rindu nak makan makanan Malaysia terutamanya tomyam dan sup ekor.. 🙂

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz…..