Tips dan Budget Langkawi Koh Lipe

Tips dan Budget Langkawi Koh Lipe

Lokasi percutian : Koh Lipe Thailand & Langkawi Malaysia.

Nak kongsi sedikit pengalaman secara solo ke Koh lipe

Bagi pencinta pulau dan laut, Koh Lipe wajib ada dalam travel list anda! Maldive Of Thailand

Ada 3 musim utk ke sini:

1. Low Season: Mei – Okt

Untuk musim low season ni, perjalanan dari Jeti Langkawi <-> Jeti Koh Lipe ditutup kerana ombak terlalu kuat & tinggi.

Kalau nk g boleh dr Pak Bara Thailand..sila gugel

2. High Season: Nov, Mac, Apr
Musim boleh dikatakan juga terbaik, tidak terlalu bosan dan tidak terlalu padat. Yang tak suka padat dan ramai, boleh pergi bulan ini.

3. Peak Season: Dis – Feb
Jika berhasrat untuk pergi semasa Peak Season, book hotel & boat seawal yang mungkin.

Bajet:

1. Flight AAsia Return : RM82.23
2. Bas KL Sentral-KLIA2 Return : RM24
3. Penginapan Lipe Hostel : RM174.34 (Agoda)
4. Penginapan Langkawi Pantai Cenang : Rm56 (Agoda)
(penginapan ni boleh bahagi 2 klu pergi 2 org boleh jimat)
5. Ferri Return Koh Lipe -Langkawi : RM195 (Contact Afendi GlobalBiz Asia +6013-531 3814)
6. Snorkeling Koh Lipe : RM70.00
7. Entrance Fee National Park RM24.00
8. Sewa Kereta Langkawi+Minyak : RM90 (Contact En Zuhri +6013-719 0881)
9. Tiket 4 in 1 Cabel Car+Skydome+6D+3D Art : RM38 ( beli online di11 street)

Total ceria exclude makan n shopping : RM942.29 (details boleh lihat Itinerary picture di bawah sekali)

Day 1

• Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi
• Ferry from Jetty Kuah to Koh Lipe (Return) – Tiket feri boleh beli dari Encik Afendi contact no. Whatsapp : +6013-531 3814 GlobalBiz Asia , naik di jetty Kuah
* sangat² trusted dan baik, book tiket bayar deposit RM50 je dulu, balance bayar masa hari kejadian .
* Setiap hari hanya ada dua trip sahaja pukul : 9.30am & 2pm naik di jetty kuah
* 1jam 30minit perjalanan
* Ferry tak boleh sampai terus ke pantai, semua akan ditransfer ke pantai guna long tail boat
* Collect passport dekat ofis Bundhaya Resort dan settle imigresen thailand
* Simpan tiket ni baik² ada pulau yang nak tengok tiket national park ni, please bawak kalau pergi island hoping, kalau tak kena bayar lagi 200baht 😓 sentiasa bawak tiket tu pergi mana kalau boleh, valid tiket 5hari saja
• Lunch di bilik je – maggie cup bwk dr Mesia sbb malas nk kuar sebab letih kul 3 pg da ada kat KLIA2
• Lepak di pantai layan Sunset/ dan makan malam jalan di Koh Lipe Waking Street. Banyak kedai makan halal kat sini..tengah² jalan nanti ada yg bagi salam..cute je..Walking Street cam pekan kecik yg semuanya ada kat sini..Hospital Mini pun kat sini..
• Ko Lipe ni kecil je..boleh jalan je da setel satu pulau..tapi kalau malas boleh naik teksi..teksi dia cam beca versi motor tu..

Day 2 (Snorkeling)
* Lepas solat subuh layan Sunrise..Subhannallah cantiknya..berderet manusia kat tepi pantai nk tgk awesomenya ciptaan ALLAH..

* Snorkeling time- Saya beli pakej trip snorkeling ni masa check in hostel semalam. staf situ uruskan.. hulur duit je..pakej kebanyakan sama je dengan pakej² dari company lain..kalau jalan dekat walking street melambak kedai² yg buat pakej2 snorkeling ni..pilih je..saya amek pakej 5 pulau ..tu pun cam penatnya..
* Include all equipment
* trip start pukul 9.30am smpai 4.30pm
* Lunch disediakan
* Air mineral dan buah buahan

dekat Koh lipe ni point² snorkeling more kecantikan coral dia..memang coral dia superb..

* malam g jalan² walking street lagi cari tomyam plak..saya da x igt nama kedai tapi masakan depa ni mmg sedap gils..

Day 3.

* Kemas² nak balik ke Langkawi..Feri jam 10.30 tapi kul 9 da kena check in kat imigresen..Hujan selebatnya..so ombak besar..Feri delay..jam 12 baru gerak dari Koh Lipe..

* Sampai Langkawi jam 3 perut da menangis² minta di isi..lepas amik kereta sewa di jeti Kuah..gerak ke Komplek Haji Ismail Group cari coklat..(kereta Sewa Encik Zuri 0107960881)- eceli saya plan nk sewa motor je sbb sorg je kan tapi bila tgk cuaca hujan…terus amek viva ..dalam feri baru call En zuri..if ada kereta sewa..Alhamdulillah rezeki ada.

* makan di pekan kuah sbb da x mampu nak tunggu dinner di pantai chenang..

* Petang lepak di Pantai Chenang..Ya ALLAH da lama x ke sini..pekan dia da meriah sakan..x sunyi..

* Check In Bilik Hostel..tiduzz

Day 4 (Langkawi)

* Pepagi check out dan breakfast kat nasi Dagang Pak Malau.
* Ke Cabel Car Langkawi naik sampai ke top dan layan jalan di bridge. Hujan renyai²..Cabel Car ni kalau hujan dia boleh RUN lagi tapi kalau angin kuat mmg dia akan tutup..
* lepas layan aktiviti di langkawi Cabel Car..lunch laksa di pantai airport..

* Sampai rumah kul 8 mlm

OK esok kerja..

Life is always better at the beach. 🤘🏻