Tips & Budget Balkan

Tips & Budget Balkan

Stari Most adalah sebuah jambatan Uthmaniyyah kurun ke-16 yang terletak di bandar Mostar di Bosnia dan Herzegovina. Ia merentangi sungai Neretva dan dua bahagian bandar ini. Stari Most digunakan selama 427 tahun sebelum dimusnahkan pada 9 November 1993 oleh tentera Croat semasa Perang Bosnia-Croatia.ย Wikipedia

Alhamdullilah done Trip Balkan Winter (Disember)ย ๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ฑ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ท๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ท๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ท๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ฆย berdua denganย Amirah Hafit

๐…๐€๐Š๐“๐€:
๐Ÿ‘‰ย ๐Ÿ๐Ÿ“ ๐‡๐š๐ซ๐ข
๐Ÿ‘‰ย ๐Ÿ— negara, ๐Ÿ๐Ÿ‘ bandar (free visa for 90 days)
๐Ÿ‘‰ย ๐Ÿ๐Ÿ—๐Ÿ”,๐Ÿ“๐Ÿ“๐Ÿ’ ribu langkahย ๐Ÿšถโ€โ™€๏ธย = ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ‘.๐Ÿ๐Ÿ ๐ค๐ฆ (dah macam KL ke Melaka/Muor jalan kakiย ๐Ÿ˜…)
๐Ÿ‘‰ย ๐Ÿ’,๐Ÿ๐Ÿ‘๐Ÿ”๐ซ๐ข๐›๐ฎ km ๐ซ๐จ๐š๐ ๐›๐ฒ ๐๐ฎ๐ฌ & ๐“๐ซ๐š๐ข๐ง = ๐Ÿ“๐Ÿ’๐ฃ๐š๐ฆ atas bas & trainย ๐Ÿ˜…

Travel bukan benda yang mudah. Dia cam tak sama dengan apa yang kita lihat di IG Stories semuanya like perfect. Mental, fizikal mmg kena strong habes..tapi serius kali ni mmg tough betol..Faktor cuaca yg sangat sejuk dengan masa yang panjang dalam bas dan train mmg memenatkan tapi saya sentiasa learn something dr journey ni..

Ok disini saya share Tips dan budjet perjalanan kami (utk seorang):

๐Ÿ‘‰ย Flight Pergi Scoot Airline KUL-SIN-ATHENS 17jam =๐‘๐Œ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ–๐ŸŽ + meal
๐Ÿ‘‰ย Flight Balik Jordan Airlines+ MAS Airlines ISTANBUL-AMMAN-BANGKOK – KUL 21jam =๐‘๐Œ ๐Ÿ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ”.๐ŸŽ๐ŸŽ
๐Ÿ‘‰ย Field Transportationย ๐Ÿš๐Ÿš•๐Ÿš‚ย = ๐‘๐Œ๐Ÿ๐Ÿ’๐Ÿ—๐Ÿ•.๐Ÿ•๐Ÿ“
๐Ÿ‘‰ย Accomodationย Booking.com/agoda/airbnb=ย ๐‘๐Œ๐Ÿ–๐Ÿ‘๐ŸŽ.๐ŸŽ๐ŸŽ
๐Ÿ‘‰ย AXA Travel Insurans VIP = ๐‘๐Œ ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ“.๐ŸŽ๐ŸŽ
๐Ÿ‘‰ย Fee Entrance/Luggage/Locker/Caj Exchange rate = ๐‘๐Œ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ–.๐ŸŽ๐ŸŽ
๐Ÿ‘‰ย ๐’๐จ ๐ญ๐จ๐ญ๐š๐ฅ : ๐‘๐Œ๐Ÿ’๐Ÿ—๐Ÿ•๐Ÿ”.๐Ÿ•๐Ÿ“- ๐›๐ž๐ซ๐ ๐š๐ง๐ญ๐ฎ๐ง๐  ๐œ๐š๐ซ๐š ๐ฎ๐ซ๐ฎ๐ฌ๐ค๐š๐ง

๐บ๐‘Ÿ๐‘œ๐‘ข๐‘›๐‘‘ ๐‘‡๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘›๐‘ : ๐‘Š๐‘–๐‘กโ„Ž๐‘œ๐‘ข๐‘ก ๐‘Ž๐‘›๐‘ฆ ๐‘ก๐‘œ๐‘ข๐‘Ÿ ๐‘”๐‘ข๐‘–๐‘‘๐‘’, ๐‘ข๐‘ ๐‘’๐‘‘ ๐‘๐‘ข๐‘๐‘™๐‘–๐‘ ๐‘ก๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘›๐‘ ๐‘๐‘œ๐‘Ÿ๐‘ก
๐‘ƒ๐‘ข๐‘๐‘™๐‘–๐‘ ๐‘ก๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘›๐‘ ๐‘๐‘œ๐‘Ÿ๐‘ก – ๐‘‘๐‘Ž๐‘™๐‘Ž๐‘š ๐‘๐‘–๐‘ก๐‘ฆ ๐‘๐‘’๐‘™๐‘– ๐‘˜๐‘Ž๐‘ก ๐‘˜๐‘Ž๐‘ข๐‘›๐‘ก๐‘’๐‘Ÿ/ ๐‘œ๐‘›๐‘™๐‘–๐‘›๐‘’
http://albtrans.net/en/contact-us
https://getbybus.com
https://www.arriva.com
https://www.cfrcalatori.ro/en/
https://global.flixbus.com

(kalau nak beli tix bas yang jarak jauh better beli sehari awal..bila da sampai je country tu terus beli..tanya je orang atau google di mana kaunter bas) – before nk ke Balkan saya tak dapat banyak info mengenai pembelian tix bas tapi bila dah sampai sini rupanya banyak je kaunter jual tix basย 

saya suggest beli day pass utk public transport..lagi murah..nak sesat ke x risau..pakai sampai lenjan. dan saya suggest kalau nak tanya, cari lelaki sebab depa senang berinteraksi dengan kita berbanding wanita. wanita tidak berapa confident nak berkomunikasi dengan tourist (masalah bahasa)..x semua tapi ini pengalaman kami..don’t judge hihi

Makanย ๐Ÿฝย ๐Ÿย ni benda ikut tekak masingยฒ tapi dun worry dekat europe ni ada je kedai makan HALAL, biasanya dr turki, lebanese. google maps dan baca review.

๐™ผ๐š˜๐š—๐šŽ๐šข ๐šŒ๐š‘๐šŠ๐š—๐š๐šŽ๐š›: ๐™ณ๐šŠ๐š›๐š’ ๐™ผ๐šŠ๐š•๐šŠ๐šข๐šœ๐š’๐šŠ ๐š๐šž๐š”๐šŠ๐š› ๐™ด๐šž๐š›๐š˜, ๐š”๐šŠ๐š ๐š—๐šŽ๐š๐šŠ๐š›๐šŠยฒ ๐šœ๐š’๐š—๐š’ ๐š๐šž๐š”๐šŠ๐š› ๐š๐šž๐š’๐š ๐š๐šŽ๐š™๐šŠ..๐šŽ๐šž๐š›๐š˜ ๐š‹๐š˜๐š•๐šŽ๐š‘ ๐š๐š’ ๐š๐šž๐š—๐šŠ๐š”๐šŠ๐š— ๐š๐š’ ๐šœ๐š’๐š—๐š’ ๐š๐šŠ๐š™๐š’ ๐šก ๐šœ๐šŽ๐š–๐šž๐šŠ ๐š๐šŽ๐š™๐šŠ ๐š๐šŽ๐š›๐š’๐š–๐šŠ ๐š๐šŠ๐š— ๐š‹๐šŽ๐š๐š๐šŽ๐š› ๐š๐šž๐š”๐šŠ๐š› ๐š๐šž๐š’๐š ๐š–๐šŽ๐š›๐šŽ๐š”๐šŠ ๐šœ๐š‹๐š‹ ๐š•๐šŠ๐š๐š’ ๐š–๐šž๐š›๐šŠ๐š‘ ๐š”๐šŠ๐š•๐šŠ๐šž ๐š—๐š” ๐š‹๐šž๐šข ๐šœ๐š˜๐š–๐šŽ๐š๐š‘๐š’๐š—๐š

Safe ke tak?ย ๐Ÿง
Personal opinion: Safe but still kena berhatiยฒ, malah kami dilayan sangat baik. Sesat ada orang bantu, dorang selalu cakap malaysia good muslim. Cuma masa di Budapest train Station duit balance kami yang keluar dr mesin tiket di curi oleh budak2 mabuk huhu ( RM60 gak la ). Orang awam lebih friendly dari yang bekerja dekat kaunterยฒ tix atau information.

Mereka suka lihat kita atas bawah lagi2 berhijab ni..tapi dun worry depa baik dan kita pun tunjukkan yg kita pun baik kanย ๐Ÿ˜๐Ÿง•..

Bahasa so far ada yang ok ada yang x ok..please use simple english or just show them nama tempat, lagi senang sbb sometime sebutan kita ni bunyi JAWA haha..but jangan bagi mereka pegang HP kita..๐Ÿ™Œ

๐˜๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ต. ๐˜’๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช ๐˜ต๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช ๐˜ข๐˜ฏ๐˜บ ๐˜ด๐˜ช๐˜ฎ๐˜ค๐˜ข๐˜ณ๐˜ฅย ๐Ÿ“ฑ. ๐˜ซ๐˜ถ๐˜ด๐˜ต ๐˜จ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ข ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ช ๐˜ฑ๐˜ถ๐˜ฃ๐˜ญ๐˜ช๐˜ค ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฏ. ๐˜ด๐˜ฐ ๐˜ง๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฐ๐˜ฌ. ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ธ๐˜ฏ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ข๐˜ฅ ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ด๐˜ช๐˜ข๐˜ฑ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฑ๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ณ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฃ4 ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฌ. ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช ๐˜น ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช ๐˜ด๐˜ช๐˜ฎ๐˜ค๐˜ข๐˜ณ๐˜ฅ ๐˜ด๐˜ฃ๐˜ฃ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜บ ๐˜ด๐˜ข๐˜ต๐˜ถ ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ฆ ๐˜ด๐˜ข๐˜ต๐˜ถ ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ต ๐˜ด๐˜ฌ๐˜ซ๐˜ฑ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ. ๐˜ด๐˜ฐ ๐˜น ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ถย โœŒ๏ธ

Cross border – Setiap kali cross border setiap negara , passport akan di cop..make sure passport kembali di tangan anda dan cek samaada sudah di cop atau belum..

Penginapan – booking.com,ย Agoda.comย and Airbnb.com. Untuk di Bosnia, saya suggest cari accomodation tu baca review sebab ada yang dapat rumah yg scary merry sebab ye la bangunanยฒ mereka ni banyak peninggalan sejarah peperangan dulu. Apartment kami lampu dok main blinkยฒ..๐Ÿคฉย ๐ŸงŸโ€โ™€๏ธ

Owner hostel bangsa turki saya cakap dia suka orang dari 3 negara ni :
1. Englandย ๐Ÿด๓ ง๓ ข๓ ฅ๓ ฎ๓ ง๓ ฟย sebab depa very positive “it’s ok” “no problem”
2. Russianย ๐Ÿ‡ท๐Ÿ‡บย sebab depa pembersih
3. Malaysianย ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พย sebab cantik berhijab, lemah lembut, sopan santun, suka senyum

Sedikit info di IG Highlight

Itinerary saya ada share diย SINI

๐“—๐“ช๐“น๐“น๐”‚ ๐“ฃ๐“ป๐“ช๐“ฟ๐“ฎ๐“ต๐“ต๐“ฒ๐“ท๐“ฐ ๐“ฝ๐“ธ ๐“๐“ต๐“ต

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.