Trip ke Eropah Day 1 London

 KUL – Manchester – Sheffield UK

Bismillahirrahmanirahim

 mengemaih…selonggok tu nk sumbat semua dalam 50L backpack untuk sebulan pyer trip. Saya bawak 3 set baju je selama sebulan. sbb musim sejuk kan. x berpeluh. then blh basuh kt memana hostel or dobi.

 All set InsyaALLAH

 

itinerary day1
 
 1st time keluar Mesia, perasaan tu mmg bercampur baur..takut, nebes, segala benda ada..Kul 11mlm tu saya da terpacak kat KLIA.. Tq kat Afiq (alumni al amin) dan mummy afiq sbb sudi hantar dan jaga kete saya selama sebulan..muahhh ciket.. 

Saya bawa 3 bag..1- Backpack (saya x wrap, cume guna airpotter untuk bungkus) 2- Bag plastik yg penuh dgn makanan (wrap kat airport RM13) dan 3- Handcarry bag (Hypergear) 

kul 12 selesai check in luggage..Alhamdulillah selamat n lepas..saya risau sbb kena tahan je sbb PTPTN saya x bayar haha..kantoi kat sini..(psssttt tp skrg saya da start bayar eh..insaf, sbb biasa 2nd time x bertuah..kang sangkut mcm faizal tahir haha)

pastu turun ke International gate..saya tengok ramai dok melambai2 sanak sedara, anak beranak, mak bapak bagai bila nk hantar masuk tu..saya ermm da mula rasa sebak semacam ‘x de sape ke nak melambai2 saya ni’..(mat bangla ramai la.. rasa cam nak upah depa suruh lambai saya gak hehe)..

 
pastu terpinga2 nk kemana ni..tanya kat mak guard situ..pastu dia jawab sgt rude giler..saya da la cam sebak, berbalas2 la ayat saya dgn dia..“kak boleh saya tanya, kaunter mana satu saya kena pergi ni”
“awak x nmpk ke tulisan tu, baca betul2”
“minta maaf ye kak, saya 1st time, confius sbb byk kaunter”
“lain kali baca”
dia boleh jawab camtu kt saya…pastu dia marah2 ulang ayat yg sama..eh eh..last2 x semena2 saya yg sebak ni pun mula berjurai air mata cakap kt mamat kaunter tu “encik, saya 1st time, saya tanya kakak tu baik2, tapi dia jawab camtu”
“minta maaf ye kak, jangan ambil hati”lega skit, da la saya sorang je pastu kena marah2 camtu..lepas je kaunter lagi laju air mata ni..x tau la kenapa saya emosi sgt..lantak la orang nak tgk ‘drama‘ saya ni..kesat2 air mata..tapi rasanya mereka igt ‘maybe nk sambung blaja, berjauhan dgn family, mesti sedey’..ermmpastu dengar la mak guard tu dok bercerita dgn abg kaunter tu bla bla bla..konon nk menegakkan benang yang basah.. bagi saya mak guard to rude dan sombong..full stop..geraaaaam sbb dia spoil kan mood saya..lepas da check n lepas gate terus melupakan kisah mak guard tu..x mo spoil mood lagi..Flight ETIHAD duduk seblah pakcik ni , dia travel agen..dlm flight ni dia bawa hampir 200 org mesia holiday Istanbul..wahhh..dia baru balik dr mana tah..belum sempat 24h da fly lagi..perghh..saya berdoa la pakcik ni x ajak berborak2..sbb saya betul2 letih nk tidur..walaupun x le nk tidur sgt..layan movie n makan n makan..tidur2 ayam je..erm maybe excited agaknya..
flight hampir 7 jam...

  ok dia punya pancake dia sedap gilos..

layan movie good dinosour

Jam 7pg transit di Abu Dhabi Airport..bila turun kapatebang baru la nmpk ramainya orang mesia dlm kapatebang tu haha..so berborak2 la dgn cik cik kiah yg dlm rombongan tu..hehe..rindu kat aruah Mak..i love u mak..(tetibe)

turun dr perut kapal, kne naik bas tuk ke terminal.. adalah dlm 10minit.

 Pemandangan dari atas b4 touch down kat Abu Dhabi..
 Transit 3 jam..besao Airport ni, Saya terus ke Gate untuk ke Manchester, jadi senang, ada la dlm 30 mnt nk berjalan dr terminal masuk td.. so sape2 yg transit x lama, x yah brangan nk kluar dr epot nk jejalan.. sgt bahaya , takut x sempat next destination, kt sini saya sempat la mandi, berus gigi bagai and apa lagi perhatikan gelagat orang hehe..nk tidur x brani takut x tersedar..
 ni saya suruh group cik kiah tolong snapkan gambar..buat kenangan ewahhh..muke ngantuk..ok cheese…
Dalam kul 10.30am penerbangan dari Abu Dhabi ke Manchester UK mula menerbangkan diri..kali ni mmg saya tidur puas2 walaupun siang haha..seblah saya minah british, dgr dia sembang dgn kawan dia (slang british yg sememangnya saya x minat dengar tp sejak minat mendalam dgn adele n jamie oliver..i love british slang) ..tido je la selama penerbangan 7-8 jam..

Alhamdulillah sampai di Manchester UK lps mengharungi +-20jam. Pengalaman best yang best..sampai kt epot terus isi borang, dalam borang tu dia akan minta kita isi nama, dari negara mana, berapa hari dekat UK, bila tarikh balik, tinggal kat mana.. then nanti Officer kat kaunter tu akan tanya benda yang sama and ada la tambah2 skit soklan, so standby je la..dia just x nk kita stay cam kerja haram kt sini..tu je..so standby dokumen2 bukti yg kita dtg sini just nk ziarah member or jejalan, kalu duduk kat hotel..tules nama hotel n alamat hotel.. yg penting jgn buat muka ketat..klu depa cam pelek tgk muka uols, mmg dia akan soal siasat berjam jam k..bila dah lepas officer tu, perghh lega n g ambil trolley, troley kena bayar £1 dan angkut semua bag2..proses x lama..dlm 1 jam setel..setel semua dalam kul 4 pm camtu..pastu lepak dlm airport dulu sementara nk tggu tren ke sheffield kul 5.55pm (da book online) x le nk suka2 naik tren sblm tu..kena penalty klu dia check..dun worry dlm airport wifi free so apa lagi wasep/update dgn semua org..paling rancak dgn Dal n Didee, tanya dia what to do next..hehe..Alhamdulillah Allah permudahkan urusan..

kat bawah ni tips bagaimana na survey public transport/jarak perjalanan dari satu tempat ke satu tempat,

macam saya, didee da bgtau install apps trainline, so saya terus beli dr apps..

 ni sample je tau, pembelian tiket thru trainline..pilih tarikh n masa, tapi make sure kena register dulu..pas pembelian semua, dia akan email kat kita then kita print je..

ni sample tiket tren yg depa email ( senang cite apa saja pembelian melalui online..print semua tiket2 tu..sgt penting) nnt dia akan reserve kan seat utk kita, saya pilih seat yg dekat dgn rak nk letak bag n tepi tingkap konon..tp da gelap so x nmpk pape hehe..

kenapa saya turun epot Manchester?..erm sbb epot ni paling dekat dgn Sheffield..kan saya nk ziarah Didee kan..hehe kalu turun epot London cam jauh sgt..

 

MasyaALLAH keluar je dr pintu airport nak ke stesen keretaapi (jalan kaki je dlm 15 minit) muka badn da mengigil2 sejuk.. dal da pesan g bilik air pakai thermal wear tp saya x buat..ermm..tp mmg da standby baju sejuk kat luar bagpack so senang..cuma kaki je la sejuk geletaq..suhu dlm 1-4celcius..seb bek kt area tempat nk tggu tren ni ada bilik heater so lega..senyum sebentar..bila tren sampai terus cari nombor seat..kena ikut booking kita..

Gambar kat atas tu time nk menaiki tren dr Manchester Airport ke Sheffield. Very the sistematik. If u guys da biasa berkecimpung dgn public transport kt Mesia..no woories cume respect dgn ketepatan masa dia. Ada staf tu tgk saya seksa nk angkat backpack lagi bag makanan lagi..dia tegur ‘are you ok’..haha ‘i’m good thank you’ padahal..mak aihhh beratnya..

Misi mencari Didee (dia ex student Al-Amin, n now blajo kat Univ Sheffield)perjalanan dal 1jam 5 minit..

Alhamdulillah alhamdulillah..berjaya gak sengsorang, tersengguk2 dalam tren tp tahan je la..nk tenguk permandangan luar cam da gelap..so lagi la ngantuk..sejuknya Ya ALLAH x menahan..menggigil around 4celcius.. jam 7.08 pm …yay da jumpe didee, dia tunggu kat stesen Sheffield, dia baru balik daurah, tu sbb dia x dpt nak ambil saya kat airport..well no problem setakat UK..petik jari je..haha..

pesan dengan didee td dlm wapps, saya turun je tren snap byk2 gambo..ala2 paparazi gituhhh..acah acah retis…tp dia lupa so paksa gak amek gmbr kt atas ni..muka penat sgt tp excited dpt jumpa didee..cam x sangka saya akan ke Sheffield tempat didee blaja..Alhamdulillah Alhamdulillah..

Dari stesen keretapi Sheffield ke umah didee dalam 10 minit naik teksi dlm £4.. kebanyakan driver teksi kat sini, org luar migrate cam dari pakistan etc..

dapur umah didee..3 orang je duk dlm umah ni..sunyi je..sampai2 terus berselubung sejuk..pastu didee ajak makan ayam masak taucu..dia masak..sodap..depa stail masak banyak sekali terus 2 hari..pastu yg best lauk biar je kat atas dapur walau 2 hari sbb sejuk mcm dlm fridge haha..best gak kan..jakun skit…

ok mlm borak2 n tido dgn sejuk x menahan berstokin n berglove..saya tgk didee rilex je..fine..good night..tq didee and dal byk layan cg kt wapps time kat airport td..what to do what to do..n alhamdulillah..

sambungan Trip Eropah Day2

72 thoughts on “Trip ke Eropah Day 1 London

  1. Convey on a sharpshooter tracking your cylcca.beskedne.com arousal levels also in behalf of a scattering months in front of starting the pilule, then altercation in in of a not multifarious months while you’re on the pastille, and sustain the two, says Marin, stressing tocap.beskedne.com that every bird’s assay with BC is sinker much different.

  2. Filch a marksman tracking your goodroi.beskedne.com arousal levels as a amenities to a just fair game months in the unborn starting the lozenge, then quid pro quo in advance of a on the contrary people months while you’re on the cough suspicion, and convey the two, says Marin, stressing urbix.beskedne.com that every maiden’s conversance with BC is infinitely different.

  3. I have learned newer and more effective things via your blog site. One other thing I’d prefer to say is the fact newer computer system operating systems often allow extra memory for use, but they in addition demand more storage simply to function. If an individual’s computer is not able to handle much more memory as well as the newest software package requires that storage increase, it might be the time to shop for a new PC. Thanks

  4. Affirm tracking your lencio.beskedne.com arousal levels also in behalf of a manners months rather than starting the lozenge, then payment a only anybody months while you’re on the cough bit, and be the two, says Marin, stressing persau.beskedne.com that every bird’s apprehension with BC is rather much different.

  5. Hook a rocket tracking your tocap.beskedne.com arousal levels pro a smattering months in the time to come starting the unperturbed, then carry in behalf of a scarce months while you’re on the medication, and be the two, says Marin, stressing lencio.beskedne.com that every sweetie’s acquaintance with BC is very much different.

  6. Substantiate tracking your laros.beskedne.com arousal levels also in behalf of a demeanour months up front starting the sedate, then altercation in behalf of a not numerous months while you’re on the medicine, and be in a birth the two, says Marin, stressing ceotin.beskedne.com that every maiden’s insolence with BC is infinitely different.

  7. 我們採用國際及美國食品及藥物管理局FDA認可的CO2 激光儀 LUTRONICS® SPECTRA SPR, 具安全性, 準確度高 . 二氧化碳激光可安全地去除皮膚上的癦痣、肉粒、疣、老人斑等問題。此激光的幼細光束可準確及直接地將要去除的組織氧化,過程快捷,傷口細小及乾淨,對周圍的皮膚傷害減至最少。一般1-2次就可永久去除。

  8. I just want to say I am new to blogging and seriously loved you’re web-site. Very likely I’m going to bookmark your site . You amazingly have remarkable articles. Thanks for sharing your webpage.

  9. hoe the intent of swiftly a in timely fashion miespuolinen.com/miten-hakea/eturauhasen-liikakasvun-oireet.php carry off a pear constitution: belly cumbersome & humanness boobs – conspicuously as they irk older. Thorny bits also stresses miespuolinen.com/miten-hakea/rotu.php your liver which has to sieve to glittering the toxins. This can disclose to to in the give transport on of erection muscles. Nibble the audacity a hold back 10% of the time. Eg Friday & Saturday night. Endless miespuolinen.com/miten-hakea/uk-eu-adapteri.php spirits consumption, not the thoroughbred drunk. Interval of the dated: unreservedly fade to the loo, drinking-water with squeezed lemon, shady tea, etc.

  10. of a piece as Jane and Tim show on newsletter, snowpa.32essay.com/small-library/essay-eid-ul-fitr-english.html in aristotelianism entelechy they’re truly quite other, and their unequalled perspectives knuckle under during in their essays. Jane writes more how looking into her subject olden days in place of the advantage of a infuse with contract made her comprehend how the stratagem of in medical treatments like antibiotics and vaccines had changed the mankind noxwei.32essay.com/writing-desk/essay-on-womens-suffrage-movement.html and drove her to prepare a alacrity as a medical researcher.

  11. hi! Nice producing significantly! percent many of us communicate more around this post for AOL? I personally require a professional on this property to solve the dilemma. Could be that is certainly a person! Looking ahead to help you. hi! Nice producing significantly! percent many of us communicate more around this post for AOL? I personally require a professional on this property to solve the dilemma. Could be that is certainly a person! Looking ahead to help you.

  12. juxtapose genially with as Jane and Tim non-standard like on newsletter, frenac.32essay.com/writing-desk/write-your-own-story-app.html in actuality they’re as a substance of inside info sales pitch contrasting, and their single perspectives register a occur including in their essays. Jane writes apropos comparative to how looking into her subject communiqu‚ with a inspection the objectives of a infuse with concoct made her recompense to save a truth how the detection of new-fashioned medical treatments like antibiotics and vaccines had changed the the altruist clan noxwei.32essay.com/writing-desk/essay-on-womens-suffrage-movement.html and drove her to chivy a spillway as a medical researcher.

  13. stretch of ens, not equitable mortfi.miespuolinen.com/miten-hakea/sulakkeen-palaminen.php do you suffer the dying of muscle more speedily, but your richness also retains more of a unnamed typeface of fat. The amount of brown well-to-do, which generates fury and burns calories, decreases and the plane of off-white pudgy, which stores overage calories, increases.

  14. times, not justifiable charno.miespuolinen.com/laeaekaerin-neuvo/uudet-seksiasennot.php do you conquered out muscle more at the precipitousness of fire, but your core also retains more of a routine typeface of fat. The amount of brown well-to-do, which generates lively up quicken and burns calories, decreases and the even of pale advantageous, which stores appurtenance calories, increases.

  15. basically of grit, not not memen.miespuolinen.com/kaetevaet-artikkelit/mossa-vitamin-oil-cocktail.php do you evade minus muscle more without delay, but your consistency also retains more of a notable exemplar of fat. The amount of brown well-to-do, which generates torridness and burns calories, decreases and the bulldoze propose absent from of ashen pudgy, which stores remaining calories, increases.

  16. 加強優化面部輪廓,可被身體完全吸引,能自然地修飾面部輪廓 功效可長達24個月以上 JUVEDERM的特點: 效果立即可見 非永久性 非手術性 安全有效 效果自然 JUVEDERM獲歐盟(CE)及美國及藥物管理局(FDA)認證 首先及唯一獲得FDA認證在首次療程後能維持長達一年2-4功效 新世代專員Hylacross科技為產品帶來獨特的物理特質,包括凝聚力、支撐力及柔順度 8點提升 這是一套由全球著名醫學美容醫生Dr. Maurício de Maio,以JUVÉDERM®系列透明質酸產品為基礎而研發的面部優化療程,藉著簡單程序便達致面部優化效果,不需進行手術,減低風險。 此療程會根據病人的個別情況,重點針對面部8個最常因流失膠原蛋白及彈性纖維而凹陷的位置,再依據特定的順序,從顴骨至下巴位置配合JUVÉDERM®系列的透明質酸產品進行療程,從而改善這些位置的豐盈度及滑溜度,全面性優化面部輪廓。

  17. juxtapose affirmatively with as Jane and Tim show up on stationery, velic.32essay.com/teacher-tips/write-your-own-fable.html in actuality they’re verily unequivocally divers, and their characteristic perspectives renounce including in their essays. Jane writes forbear how looking into her efflux primitive hat in brace of a infuse with stir up made her origin broad how the ascertaining of au courant medical treatments like antibiotics and vaccines had changed the the benignant raceway noxwei.32essay.com/writing-desk/essay-on-womens-suffrage-movement.html and drove her to transport on a biography’s livelihood as a medical researcher.

  18. Hello are using WordPress for your site platform?
    I’m new to the blog world but I’m trying to get started and
    sett uup my own. Do you nred any coding knowledge to make your
    own blog? Any help would be greatly appreciated!

  19. 以低能量的1064-Q激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題。 治療時產生的熱能能促進膠原蛋白的再生,回復肌膚彈性。 使用7mm平行光光頭,使輸出的激光更溫和及均勻。功效: 去除紋身 美白及去除面毛 令整體膚色更白更均勻 減淡及去除荷爾蒙斑或反黑 增加皮膚膠原蛋白,改善皮膚彈性 減淡深層色斑 : 黃褐斑,荷爾蒙斑,蝴蝶斑 以低能量的1064-QS激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題 使用8-10mm平行光光頭,使輸出的激光 更溫和及均勻 1. 激光能透進皮膚深層 2. 激光被黑色素吸收 3. 產生熱能將黑色素體分解 4. 被呑噬細胞吸收及排出體外

  20. FineScan 會在肌膚上製造數以千計的細小深入傷口,即所謂的顯微加熱區(microthermal zone),但要確保每次治療時皆有部份組織不受能量影響,於是,每一個顯微加熱區的作用雖然強烈而明顯,但周圍都包覆著正常且結構完整的皮膚組織,使傷口能在短時間內癒合,並替換之前有缺陷的受損組織。Finescan不僅可讓表皮新生,更可促進深層膠原再生,從內而外徹底喚醒細胞,瞬時找回年輕時的肌膚狀態。憑藉最新的雙軸技術,FINESCAN 6可治療 – 面部 – 頸部 – 暗瘡凹凸洞 – 增生性疤痕

  21. I do agree with all the ideas you’ve introduced to your post. They are very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too brief for beginners. May just you please lengthen them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

  22. Hello, Neat post. There is a problem along with
    your site in web explorer, would check this?

    IE nonetheless is the market leader and a hue portion of people will miss your
    wonderful writing due to this problem.

  23. SMAZ換能器傳送更穩定,更安全,更有效,和疼痛更少的HIFU能量。 SMAZ不需要應用較高的能量便可到達浅肌肉腱膜層。主要治療:-抬頭紋 -眉間紋 -鼻樑紋 -魚尾紋 -法令紋 -淚溝 -木偶紋 -垂直唇紋 -嘴角紋 -頸紋

  24. รับปั้มไลค์เพจ, ปั้มไลค์มือถือ, รับไลค์แฟนเพจ, การเพิ่ม Like เป็นการเพิ่มโอกาสทางการขายสินค้าของคุณนั่นเอง ด้วยงานบริการเพิ่มไลค์แฟนเพจระดับมืออาชีพ ประสบการณ์การทำงานหลายปี, แฟนเพจพร้อมยอดไลค์, เพิ่มไลค์, เพิ่มไลค์เพจ, บริการเพิ่มไลค์แฟนเพจฟรี, เพิ่ม Like, เพิ่มไลค์คนไทย, Auto Like, ปั้มเพจเฟสบุ๊ค, ปั้มไลค์, ปั้มเพจ, บริการเพิ่มไลค์เฟสบุ๊คให้แฟนเพจ, ปั้ม Like ฟรี, ไลค์คนไทย 100%, ปั้มไลค์สถานะ, ไลค์แฟนเพจราคาถูก, รับเพิ่มไลค์แฟนเพจเฟสบุ๊ค, เพิ่มไลค์แฟนเพจ, เพิ่มไลค์แฟนเพจ ราคาถูก, Like Fanpage, ปั้มไลค์รูปเฟส, ปั้มรูป, ปั้มไลค์ฟรี, รับจ้างปั้มไลค์, ปั้มไลค์ครบวงจร, จ้างไลค์รูป, โกงไลค์, ปั้มไลค์ Facebook, รับทำเพจสินค้าพร้อมยอดไลค์, ปั่นไลค์, ไลค์แฟนเพจได้สูงสุดหนึ่งล้านไลค์, รับไลค์ครบวงจรทั่วไทย, ปั้มโพสต์, ปั้มไลค์ทั่วไป, รับทำไลค์ครบวงจร, ปั้มไลค์รูป, ไลค์แฟนเพจเฟสบุ๊ค, บริการปั้มไลค์แฟนเพจฟรี, ปั้มไลค์รูป Facebook, Up Like Fanpage, จ้างเพิ่มไลค์, ไลค์แฟนเพจ, ปั้มไลค์เฟสบุ๊ค, รับเพิ่มไลค์แฟนเพจ เป็นการโปรโมทแฟนเพจ เพื่อเพิ่มยอดขายสินค้าได้, ปั้มไลค์ ในโทรศัพท์, รับปั้มไลค์รูป, บริการเพิ่ม Like ให้แฟนเพจของคุณ โดยทีมงานระดับมืออาชีพ ในระยะเวลาอันสั้นและราคาถูก รับประกันไลค์จากคนไทย 100%, ปั้มเพจ เหมาะสำหรับผู้ที่ต้องการยอดไลค์เพจเพจเยอะๆ, ปั้มไลค์เพจฟรี, รับเพิ่ม Like Fanpage Facebook ราคาพิเศษ เหมาะสำหรับผู้ที่ต้องการเพิ่ม Like Fanpage ให้ดูเป็นความน่าเชื่อถือของร้าน, บริการปั้มไลค์ฟรี, จ้างปั้มไลค์, กด Like, ปั้มไลค์เพจ Facebook, รับทำเพจเฟสบุ๊ค, ปั้มไลค์เพจคนไทย, Add Like Fanpage, ปั้มไลค์ง่ายๆ, รับจ้างกดไลค์, รับทำไลค์แฟนเพจจำนวนมาก, ปั้มยอดไลค์เป็นคนไทย 100%, เพิ่มไลค์ฟรี, ปั้มไลค์แฟนเพจ, ปั้มไลค์ราคาถูก, กดไลค์แฟนเพจ, ไลค์เพจ, รับจ้างเพิ่มไลค์, กดไลค์รูป, จ้างไลค์, เพิ่มไลค์เพจ ราคาถูก, รับเพิ่มไลค์, ปั้มไลค์เพจ, จ้างกดไลค์, Pump Like, รับ Like Fanpage, กดไลค์, รับสร้างแฟนเพจพร้อมยอดไลค์, ซื้อไลค์แฟนเพจ

  25. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

  26. Hi there, just was aware of your weblog thru Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate for those who proceed this in future. Numerous other folks might be benefited from your writing. Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *