Trip ke Eropah Day 11 Paris

Dublin –> Paris

Bismillahhirahmanirahim

Alhamdulillah masuk ke hari 11 di bumi Eropah..setelah berkelana ke negara omputeh dengan bahasa yang kita pun senang nk berkomunikasi, hari ni akan ke negara yang mmg mencabar komunikasinya haha..Parighhhhh (Paris)

Selepas Solat Subuh kat Airport Dublin, saya dan Didee say goodbye kat Huda (TQ sangat2 huda,,sediakan kami tempat tido, blanja makan huhu, bawak berjalan..very appreciated..) saya dan didee masuk ruang check in boarding..Huda akan naik bas balik ke umah dia dia Cork.

itinerary

As usual strict giler aer lingus ni check..makanan brahim saya di rampas alasan liquid dan meat..sedey betol..ada la 3 box dia rampas daripada 8 saya bawak (=-)..lg 6 tu dia x selongkar habes ke dalam2 bag..klu dia seluk dalam lagi sure habis semua dia ambil..

pas da masuk area tempat menunggu, didee beli air coklat butler lagi..dia mmg suka kot haha..tepat jam 6.55 am , Flight kami Aer Lingus (milik negara Ireland kot) kami berlepas ke Paris Kota Cinta katanya..mari kita tenguk bagaimana cintanya tu hehe.. perjalanan ambil masa 1 jam 50 minit..cam biasa tidooooo…

Cam biasa tempah awal flight guna apss Skyscanner, so ni je flight paling murah nk ke Paris..saya tempah bulan January..harga dia cam fix, x berubah2 if beli lagi awal..cuma kalau beli lambat (last minute) harga mmg mahal la..

Sampai di Airport utama di Kota Paris ni (Charles De Gaulle-CDG) Terminal 1, berpinar2 mata cari arah tujuan… Sampai je kat sana, kitorang cari stesen keretapi dulu. Stesen keretapi berada di Terminal 3 (stesen bas berada di Terminal 2). Sampai je di Terminal 3, kitorang pon pergi ke ticket counter untuk beli Paris Visite Pass Zone 3 for 2 days usage. Jangan terus pergi ke mesin sebab mesin tak jual Visite Pass. lepas keluar airport kena naik tren tu ke main stesen.. kat sini kami beli tiket untuk 2 hari pengangkutan awam.. €27 untuk tiket return Paris to Airport dan 6 tiket tuk harian cam tiket pegi balik hotel dan tempat2 menarik sekitar bandar paris..lepas kira2 dgn didee dan staff tu mencadangkan ambil yang tu..so tu la yang paling murah sbb kami tak plan lama pun kat Paris ni..just 2 hari shj.

tiket dia kecik sgt, make sure jgn hilangkan..

dari main station kami naik metro (ketaapi) ke Oberkampf tempat penginapan kami, untuk letak bag barang bagai..berat ooo..kami guna apps City mapper untuk arah tujuan naik public transport dan walking distant..very helpfull.. memang recommended. 5 star hakak bagi..

keluar je dari metro bawah tanah tu..eh eh da nampak Hotel Mary’s yang kami stay mlm ni..heaven.. Ini 1st Hotel setelah berhari2 saya menumpang rumah student hehe..so cara nak book hotel..search je guna web booking.com.. x yah bayar dulu..book je, da sampai hotel baru bayar..itu pun masa kita tempah, kena baca hati2. kadang2 ada hotel minta pembayaran terus.. sampai je hotel..staff dia mmg peramah tahap gaban. english dia pun hebat dari saya haha..so kami tinggalkan bag dulu di bilik dia sediakan sbb nak check in awal lagi. baru kul 11pg camtu.. cuaca mmg x menyebelahi kami..suran, hujan dan sejuk angat..

pastu naik balik metro..sila la paham dan katam maps paris ni haha..pening hakak..tp kami sedikit abaikan maps berselirat tu..just guna google maps dan city mappers apps je..

1st kami jejalan kat Arc De Triomphe, kena hati2 kat sini..ramai scammer, “do you speak english” tetibe je ada gadis2 bertanya suruh isi survey la bagai..so cakap je “tidak”..dia tak paham pun..kat sini cakap je melayu..depa lagi bahagia kita cakap melayu dari english..elakkan scam2..x pasal2 melayang duit ko kena paksa bayar itu ini..lepas snap2 gambar..kami berjalan menuju ke Eiffle Tower..

Arc de Triomphe, Paris, France. View from Avenue des Champs-Elysees

Sejarah Arc de Triomphe boleh baca di sini

sambil jejalan..nampak ada cam ala-ala pasar malam kat sini..ada jual mcm2.. so kami singgah, konon nak cari paella (nasi goreng sepanyol..tp didi cam was was sebab masakan dia bercampur tempat dgn yg vege..so cari roti Croissant..murah je..6pcs dlm €1. pastu berjalan2 lagi dengan hujan renyai2..

pastu jejalan menyambil2..jumpa kedai souvenir..singgah beli tshirt sehelai dan fridge magnet..sambung jalan lagi..

The Love Lock Bridge – Paris, France

hah da nampak da tu..excited plak..

kenapa saya berlenggang kangkung, siap singgah sana sini la , sbb saya da book tiket nak naik eiffel tower jam 3ptg..so siang masih muda..

Sampai sana standby tetibe dengar ramai penjual2 keychain akan tegur korang dengan bahasa melayu haha..cara mereka nk menjualkan..

sementara nak tunggu giliran naik dan explore Eiffel Tower..kita minum dan makan dulu Croissant..serius sedap giler..gebu gebas ..pulak tu makan kat Eiffel Tower lagi laaaaaa..perghh romantik..tetiba bila pandang kiri tgk didee terus hilang romantik..meh nak cari abam France..

ok meh kat sini nak cite camne saya book tiket nk naik tower ni..kene beli awal n online sbb klu on the spot beli mmg nanges beratur panjang n buat uols give up..klu tanya saya perlu ke naik..bg saya PERLU..sbb best..

G website dia untuk pembelian tiket naik menara Eiffel ni.. klik sini

lepas da buat pembayaran..dia aka email dan uols print je..sampai sana tunjuk je kat mamat “Bonjour””Merci”..

saya beli awal 2 bulan lebih camtu..oleh sebab saya pilih kul 3, maka kul 3 baru dapat masuk dan naik..

seriau masa naik ni..dia ada 2 level..ni nak ke 2nd level..belum top lagi..

lepas pusing2 2nd level, beratur utk naik lift ke top plak..

tgh dok ralat aka asyik mengambil gambar maka saya x nmpk didee..puas pusing2 x nmpk dia..Ya ALLAH..apekah..

pastu pikir nk turun ke tak?..pusing lagi sekali..x jumpa gak didee..ok turun, maybe dia pun tgh cari dan turun gak..so ada 2 laluan lift ni..so saya pilih lift di mana saya naik td..berharap didee pun akan pilih yg sama..da turun bawah tggu dan cari2 dia..x jumpa..hampir sejam MIA..huhu nak nnges rasa malu plak dgn abam2 askar yg berkeliaran kt situ..so tunggu dan tunggu, okay x le jadi..saya da keluar dr eiffel tower menuju ke metro untuk balik hotel sendri..maybe didee pun pikir yg sama..pastu hati rasa x sedap sgt nk balik hotel..patah balik..pastu dengar “cikguuuuu”…saya terus peluk dia..didee cakap sambil gelak2 “patut kat Eiffel Tower bertemu cinta..ni kita berpisah hahaha”..

sambil jejalan nk ke metro dok bebel2 camne leh lost la apa la..klako tol..

walaupun tren dia buruk cam nk roboh tapi ketepatan masa dia mmg 5 bintang..Paris agak kotor skit..tu je nk cakap klu nak banding dgn Sheffield dan Ireland..Kota London pun kotor skit sbb byk pelancong kot..

sampai hotel makan Croissant lagi sbb jejalan x jumpa kedai halal ke arab ke..pas mandi turun bawah tanya staf hotel ..kedai DIY laundry..so dalam sejuk2 malam tu..saya dgn didee mengangkut baju2 nak basuh..jalan kaki je..dalam 200m

Apa yang kita mampu harapkan bila g laundry self service dan sepatah haram tak paham apa yg di tulis.. sorang pakcik tolong. Dia cakap france kami cakap english+melayu mmg macam ayam n itik.. akhirnya kami jumpa penyelesaian haha..i love that pakcik haha..bersungguh2 nak tolong. Abam ensem buat x tau je.. erm mentang2 la bkn kendall jenner aku ni.. ok bye..

Cara dia lain cam kat mesia Mesin dia link dgn satu mesin induk dia nk habaq hang haha

Didee balik hotel jap solat. saya tunggu sampai siap..sejuknya x menahan..boleh demam klu org x cukup zat besi ni..

Malam lepas kemas2, kami tidur..penat sangat..di tambah lagi dengan drama hilang menghilang tu..

 

47 thoughts on “Trip ke Eropah Day 11 Paris

  1. I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

  2. NEAUVIA,歐洲血統透明質酸,目前遍布於全世界56個國家,行政總部在瑞士,卻是源自於意大利的品牌。採用21世紀先進的技術,提取出前所未有的高純度透明質酸,迅速的在全球攻占市場,卓越的品質,領先的技術和平民的價位,已經逐漸的出現在大眾的視線裡,被越來越的人使用。NEAUVIA以系列分女性專用和男性專用,大中小分子以及唇部專用和私處專用,其中私處專用己經在國內一些比較大的整形機構普遍使用。素材提取無與倫比的純淨,運用嶄新PEG鏈結技術-更安全

  3. I just want to say I am newbie to blogs and seriously savored this web-site. Very likely I’m going to bookmark your blog . You absolutely have wonderful well written articles. Thanks a bunch for sharing your web site.

  4. Restylane乃一系列用於美顏的長效透明質酸產品。 Restylane療程能有效撫平皺紋、美化臉型輪廓及唇部,並可改善膚質及肌膚的彈性。Restylane透明質酸作用原理 Restylane透明質酸均以非動物來源的透明質酸作為原料,獨有的NASHA™專利技術研製而成。微量Restylane透明質酸凝膠到皮膚中,可以讓您的面部肌膚恢復豐盈飽滿。 Restylane透明質酸中的透明質酸與人體內的天然透明質酸十分相似,使用前無需進行皮膚測試,引起過敏反應的機率亦極低。

  5. Comfortabl y, the article is really the freshest on this notable topic. I concur with your conclusions and also definitely will eagerly look forward to your incoming updates. Simply saying thanks will certainly not just be acceptable, for the extraordinary lucidity in your writing. I definitely will promptly grab your rss feed to stay privy of any kind of updates. De lightful work and also much success in your business dealings!
    Viral Style http://ow.ly/jKbT30lgVvw

  6. It is in point of fact a great and helpful piece of info. I am satisfied that you simply shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  7. I think that what you published made a ton of sense.
    However, what abiut this? what if you typed a catchier post title?
    I am not saying your content iis nott good, but what iff you aded a post title that grabbed folk’s attention? I meean Trip ke Eropah
    Day 11 Paris – OverDeRiver is kinda vanilla. You ought to pedk aat Yahoo’s
    home page and ssee how they create article headlines to grab people interested.
    You might try adding a video or a pic or twwo to get readers interested about everything’ve written. In my opinion, it would make your blog a little livelier.

  8. 100有機潤唇膏 雙頭磨沙滋潤豐唇膏 滋潤豐唇蜜 亮彩保濕口紅 亮彩保濕唇蜜 持久亮麗雙頭唇彩 唇線筆 唇膏筆 抗炎作用原理:內環境平衡,增強陰道內免疫力 CO2可本質的改變組織特性,使粘膜組織新生 陰道上皮細胞功能增強,大量糖原在陰道桿菌作用下分解成乳酸,逐步恢復陰道正常的PH值 免疫力增強,降低私密處感染

  9. SMAZ換能器傳送更穩定,更安全,更有效,和疼痛更少的HIFU能量。 SMAZ不需要應用較高的能量便可到達浅肌肉腱膜層。主要治療:-抬頭紋 -眉間紋 -鼻樑紋 -魚尾紋 -法令紋 -淚溝 -木偶紋 -垂直唇紋 -嘴角紋 -頸紋

  10. 9合1升級保護,提升全面防護!!! 相比之前四合一的疫苗只能預防四種hpv病毒,70的相關癌症。 九合一可以預防9種hpv病毒,可預防高達90以上的子宮頸癌、外陰癌、陰道癌和肛門癌及癌前病變等。 HPV9合1子宮頸癌疫苗 Gardasil 功效 100 預防高危致癌的 HPV 16、18、31、33、45、52 及 58 型號 (可減低 90 患子宮頸癌、、90-95 肛門癌、85-90 外陰癌、80-85 陰道癌及相關癌前病變的風險) 100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) 男性方面,能減低患上肛門癌、生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 及傳播 HPV 病毒的風險 注射位置紅腫及痛、輕微發燒和頭痛,至今未有嚴重副作用記錄

  11. 以低能量的1064-Q激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題。 治療時產生的熱能能促進膠原蛋白的再生,回復肌膚彈性。 使用7mm平行光光頭,使輸出的激光更溫和及均勻。功效: 去除紋身 美白及去除面毛 令整體膚色更白更均勻 減淡及去除荷爾蒙斑或反黑 增加皮膚膠原蛋白,改善皮膚彈性 減淡深層色斑 : 黃褐斑,荷爾蒙斑,蝴蝶斑 以低能量的1064-QS激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題 使用8-10mm平行光光頭,使輸出的激光 更溫和及均勻 1. 激光能透進皮膚深層 2. 激光被黑色素吸收 3. 產生熱能將黑色素體分解 4. 被呑噬細胞吸收及排出體外

  12. “Good – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme. a tones way for your customer to communicate. Excellent task..”

  13. you are really a just right webmaster. The site loading velocity is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve performed a excellent activity in this topic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *