Trip ke Eropah Day 12 Paris

Paris

Bismillahirahmanirahim

Alhamdulillah masih lagi survive. Walaupun bilik ni tersangat la kecik tp tersangat la selesa..nk kata murah, x la murah sgt tp boleh la..

Lepas solat mandi semua, kami bersiap2 keluar di awal pagi..bila travel ni x yah nk malas2 kuar awal pagi..jam 8 am kami da keluar, naik metro dan menuju ke destinasi yang di tuju..hari ni kami plan ikut pada itinerary seperti di bawah ni..kami tinggalkan backpack kami di hotel dan alhamdulillah dia x caj apa2. so mudah perjalanan kami sbb x perlu nk mengendong bag..

dari oberkampf metro station, dalam 25 minit kami turun di Saint-Michel-Notre Dame, stesen ni yang paling hampir kalau nk ke Notre Dame.

 so bila da sampai sana, kami hanya berjalan kaki dari satu tempat ke satu tempat.  Ada juga perjalanan yg agak jauh, so bila penat, kami stop sembang2 dan snap2..kami x rush, so santai2..
Actually bangunan2 di Paris n Europe ni legend2..senibina dia tu yg buat tarikan pelancong..
notre dame
cantikkan hasil seni bina derang..
cute betol la motor tu..siap berbumbung
Pantheon
Luxembourg Gardens
kami sedekah roti keras..sbb keras sgt..boleh makan tp x de feeling..burung ni je fefeling lebih2 makan..
di mana2 ada abg askar so dun worry selamat je kat sini..cuma hati2 dlm tren..byk pickpocket..
lepas jejalan, kami da lapar n plan cari kedai halal..so bila google, kebetulan nak ke Masjid terbesar di kota Paris Grande Mosquee de Paris, sepanjang laluan nk ke masjid mmg melambak kedai2 makan HALAL kt situ..betol kata orang..nak cari kedai makan halal, carilah masjid, insyaALLAH jumpa..so kami singgah kedai turkey n kebab jadi pilihan..
lepas makan kami terus ke masjid dan solat jama’ zuhur n asar.. cantiknya masjid ni..didee ambik peluang tidur haha..

lepas kejut didee, kami bergerak ke tempat tersimpannya potret Monalisa yg glamour tu..tapi kami tak masuk sbb agak mahal juga tiket nak masuk tu..so jalan2 sekitar je..
 
nampak tak aku si semut api kat situ hehe..
ni hah pintu masuk dia.. berpusu2 orang..
beautiful didee in the house

Louvre Museum di malam hari..

so lepas nak snap2 gambar, kami pun naik metro tren untuk balik semula ke hotel untuk ambil barang2.. time ni waktu orang balik kerja so agak padat la penumpang..pastu saya dengan didee cam agak jauh gak kedudukan berdiri dlm metro tu..pastu sampai oberkampf stesen, aku mmg x pasan langsung, apa tah yg aku pikir pun x tau, berangan agaknya, so sepatutnya aku turun situ, tp aku terperasan bila da next stesen n aku perasan yg dideee da x de..adoi..time tu aku terus turun n da imagine didee sure mengamuk pyer haha..AGAIN kami hilang lagi..so aku nk wasep didee mmg x le la kecuali didee ada line tenet (didee pun guna hotspot aku)  pastu x dpt nk berhubung..so aku terpikir jarak antara stesen ke stesen x jauh mana..so aku buka maps n jalan kaki ke oberkampf stesen dgn harapan didee tunggu di luar stesen..dlm 15 minit aku sampai oberkampf dan tgk didee x de, pastu aku da pikir sure didee tunggu kat dlm stesen tu..adehh camne ni..nak masuk dlm stesen sure kena beli tiket lagi ni..da la mahal..so aku doa n doa supaya didee tergerak hati keluar stesen n balik ke hotel..tapi bende tu berlaku setelah sejam..nampak didee masuk hotel muka dia cam erkkk aku cam alamak habes la..seb bek dia ok..alhamdulillah..dia kata fair sbb mula2 dia hilang kt eifel salah dia, dan ni kat metro mmg salah aku..fair n lovely katanya..ok dah diam je..didee cakap patut kat Paris bertemu cinta ni asek hilang je haha..
so lepas ambil bag n say goodbye kat owner hotel..kami gerak naik metro ke CDG Airport Paris..ada la drama skit bila kami nk keluar gate dr metro , tiket tu x boleh..didee pyer tiket pun x boleh.. so adalah sorang mamat blck ni yg sgt baik..dia suruh saya follow dia lepas gate..Alhamdulillah walaupun gate tu berbunyi2  lantak..pastu didee pun ada sorang mamat black tolong gak.. lepas.. didee cakap da nk balik baru jumpa orang yang sangat baik hati nk bantu kita..
sampai airport dalam kul 9 pm camtu..so cari port sesuai untuk kami lepak, kat sini ada multi prayer room, so senang nk solat..mula2 kami lepak kat bawah dulu sbb nk uruskan diri bagai n solat..pastu ada la tah mcmana spek aku hilang kat toilet masa amek wudu’..sekejapan je hilang..patah balik da x de..adoi..so mula la aku da badmood sbb rabun so cam pening skit..
didee asek pujuk aku “ada hikmah tu cikgu” n aku say sorry kt dia if aku badmood haha..drama jap..so lepas tu naik atas n cari port tido yg ok skit..bilik air dia super bersih  i like..
kami tido di airport malam ni sbb esok pagi2 kami akan ke next destinasi yang berbeza..didee akan balik ke UK sbb dia ada interview dan program, dan saya bermula la travel solo ke Swiss dan next2 negara..jom tidoooo..

5 thoughts on “Trip ke Eropah Day 12 Paris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *