Trip ke Eropah Day 14 Switzerland

Interlaken Ost –> Lauterbrunnen/Murren –> Schiltorn

Bismillahirahmanirrahim

Alhamdulillah dapat hirup udara segar hari ni sekali lagi..nyaman nya lahai si swiss ni..ok lepas breakfast maggie (tu je stok yg ada) maggie dan maggie dan maggie..mandi dan bersiap punggah backpack checkout dan jalan kaki ke stesen tren Interlaken OST untuk menuju ke Lauterbrunnen..

Ini itinerary saya hari ni..x padat sbb menghayati lebih bermakna dari berkejarkejaran.

cam biasa cek jadual perjalanan tren.. so dlm beberapa minit tren nk ke lauterbrunen akan sampai .. guna je swiss pass tu..perjalanan dlm 20 minit,

mari kita menghayati permandangan lagi..nanges sbb cantik..

sampai je kat station lauterbrunen..cari locker sbb nk simpan backpack ni..bila ada sorang awek ni tgk saya cam tercari2 samting..dia cepat2 senyum n nk tolong..so dia cakap try simpan luggage kat information counter kt station , so saya terus ke pejabat IC tu then simpan backpack situ Caj 3CHF utk simpan kt situ siap dia print resit bagai….ye la x kan saya nk gendong plak utk jalan2 kt atas nanti..

Sesiapa yang nak ke Jungfrau boleh meneruskan perjalanan ke Grindelwald Grund(Swiss Alps). Disini uols berpeluang untuk meneroka keindahan Pergunungan Alps. Menaiki keretapi ke Jungfraujoch, Stesen Kereta Api tertinggi di Eropah. Perjalanan ke puncak adalah sangat menarik. Uols boleh melihat keindahan pergunungan Alps dan pemandangan sekitarnya. Dipuncak gunung anda berpeluang untuk mengambil gambar dan menikmati suasana salji dan ketulan-ketulan ais .

naik bas utk ke tren ke Murren

 

ko agak selamat tak naik tren camni, da la lalu tebing2 curam..haha tapi trust technology depa lagi canggih dr KTM malaysia..gerabak ni akan bawak ko ke Murren..Murren ni destinasi para2 ski..syurga bagi mereka..masa saya masuk dalam gerabak ni punye la ramai gang2 satu family nk main ski..saya kalau malaysia turun salji mungkin Murren adalah destinasi saya gak hehe..kalau dan kalau..

Saya ada dua pilihan pagi ini, sama ada ke Jungfrau atau Schiltorn. Schiltorn yang saya pilih. Sebab utamanya, dari review yang saya baca, dan atas suggestion traveller, dari Schiltorn, panoramanya lagi cantik, sebab boleh lihat Jungfrau, Eiger, Titlis, dan kalau bernasib baik boleh nampak Mont Blanc juga. Dan sebab yang lainnya lagi, harganya jauh lebih murah berbanding Jungfrau. Dengan Swiss pass, kami cuma perlu tambah CHF 37 saja untuk ke Schiltorndari Schiltorn blh nampak Jungfrau.

jom jalan2 di kawasan perkampungan mereka..senyap sunyi je mereka ni padahal da kul 10 pagi..

bahagia betol ko ni wahai kuda

ni bahagian dlm tren dia, cam klassik kan..hehe

permandangan tok sah cakap..subhannallah cantik sgt..dekat Schiltorn ni je saya habiskan masa berjalan hampir 2 jam , x perasan sbb kiri kanan atas bawah cantik..penat je duduk jap minum air panas n urut lutut..hehe..

mountain village Murren, antara yang tercantik di daerah Bernese Oberland. Pekan Murren sangat kecil. Populasi penduduk di sini lebih kurang 400 orang saja. Semasa aku berjalan di sekitar pekan ini, susah betul nak lihat kelibat penduduk tempatan di sini. Kebanyakan kedai masih tutup walaupun dah pukul 10 pagi! Macam ghost town pun ada

Aaaahhhh rasa damai sangat. Bunyi pulak air terjun dari tepi gunung tuh. Kan best kalo ada kampung kat sini.

sampai je stesen cabel car, saya beratur paling depan sementara nk tunggu cabel car sampai utk turun semula ke bawah.. sekali bila cabel car sampai..team cina bukit ni rempuh2 nk masuk dulu, saya cam “ini bezanya saya dengan cina bukit ” hahaha biarpun mereka kaya dan travel merata2 dengan agen, mereka x feel dan merasai apa itu travel dan mereka x dpt ibrah dr travel mereka..sayang skali.. *perasaan geram

ni masa nk turun dr cabel car. cantiknya lahai

Kecik je pekan Lauterbrunnen ni, tapi segala kemudahan memang cukup lengkap. Aman damai je rasanya.

sampai bawah jalan2 lagi sekitar Lauterbrunen. check jadual tren kat Information Counter, so ada masa lagi..

Ada kedai groceries, ada bank, ada pos office, ada stesen minyak kira cukup lengkaplah. Tambah pulak dengan panorama yang mencengkam jiwa. maybe ada orang akan carik accommodation kat sekitar sini je, which yang saya nampak macam bersepah ada hostel dan jugak hotel. Hanya perlu sediakan duit je.

lepas jejalan, lepak kat station tren dan tetiba rasa cam lapar, so selongkar2 bag..jumpa 3 in 1 Oat, so nk kene rendam dgn air panas ni..backpack saya , saya tingglkan je kt kerusi, doa selamat je..so far swiss sgt selamat.. so g bilik air dia tp tap dia x de air panas plak.. so g mini market dia.. dia caj 1.50CHF bersamaan RM 7.05 untuk air panas kosong..ko rasa apa..bertabah la..

lepas beberapa minit tunggu maka tren dr lautenbrunnen nak ke Lucerne pun sampai, perjalanan ambil masa dalam 2 jam lebih..dan jangan tido hehe..hayati permandangan

sampai je Lucerne, keluar stesen Luzern Bahnhof , google maps bagtau cari bas no sekian2 untuk ke Hostel..saya nak letak bag dulu dan makan …LAPARRRRRRR..lps tanya2 org kat mana bus stop utk ke hostel tu, saya dpt naik bas dia..bas dia cam biasa sgt punctual dan langit berselirat dgn wayar2 sbb transportation depa guna elektrik..kagum kan..amazing..dun worry dgn public transport kat sini.. dia x sepening di london dan paris..straigt foward je..

yay da sampai bellpark hostel..turun je bas jalan dlm 2 minit da smpai..saya book guna kekdah booking.com..

rupanya owner dia orang korea..saya ambil bilik female room dorm mean share dgn orang lain, setakat ni saya sorang je.. so lepas solat dan rendam maggie lagi hehe..saya tgk jam jam ada masa lagi ni..so guna swiss pass naik bas pergi jejalan di pekan lucerne..

 

bersih bilik dia cuma heater dia x fungsi..mmg kesejukan..

ni dapur dia..rendam maggie kat sini..

sungai Reuss, swan yg gebu dan tenang yang amat.

kalau korang nak tau, swiss ni mmg terlalu ramai pelancong dr China..sampaikan siap ada khas signage utk bahasa mereka lagi..org swiss kata orang China kaya2, duduk hotel mewah2 dan beli barang2 semua yg branded2 , tu yg peniaga2 swiss siap belajar bahasa China lagi..saya yang rimas sbb depa ni ‘x paham bahasa’..da terang2 tulis kt situ dilarang bagi swan ni makan..dia bagi gaaaaaaaaaaaaaak..

chapel bridge, antara bridge tertua di swiss. Mount Pilatus kelihatan sangat jelas dari sini.

lion monument

lpeas penat2 cam da nk gelap..naik bas balik hostel..pastu lepas solat marghrib isya semua..tetiba dengar pintu cam ada orang buka..cepat2 saya sambar tudung..masuk 2 orang perempuan bertudung gak..terus saya cakap “malaysia?”.. dia kata ha ah..rasa cam nk melompat ke langit..dpt roomate dari malaysia 2 hari ni..alhamdulillah.. depa ni asal kedah twin gituh…punya la peramah dan rasa happy sgt mcm da kenal bertahun..seronok dgr depa bercerita dan kami shrae cerita masing2..wahh alhamdulillah..seronok akhirnya dpt cakap bahasa melayu kat swiss hahaha..

good night

49 thoughts on “Trip ke Eropah Day 14 Switzerland

  1. 青春雖然一去不返,但如果有機會,你又會唔會重新捉緊青春嘅尾巴?CLEVIEL 高濃度透明質酸 就為你打開人生新一頁,令你嘅肌膚重新充滿光澤,回復年輕彈性! 同惱人皺紋等老化現象Says Goodbye!CLEVIEL Prime 功能: 提升 ◆ 結構提升◆ 改善臉部輪廓◆ 新加入無痛配方 最佳適用範圍: ✔前額 ✔太陽穴 ✔顴骨 ✔面頰 ✔虎紋 CLEVIEL Contour+ 最佳適用範圍:✔鼻 ✔下巴 ✔虎紋

  2. 大部份曾經生育或經歷更年期的女性都會面臨私密深處及外觀鬆弛問題,不單會影響自信心和伴侶的親密體驗,更有機會造成容易積菌及尿滲等健康問題。全港首部 Venus Fiore閨密儀 RF射頻 私密緊緻療程 專門針對私密各處包括陰道、陰唇及陰阜的專用治療頭,全面改善鬆弛問題;每個治療頭均採用一次性即棄治療蓋,確保衛生。還有ATC自動控溫綜合系統,讓療程的治療溫度被有效監控,療程自然更安全、更有效達至預期效果。全港首部 Venus Fiore閨密儀 RF射頻 私密緊緻療程Venus Fiore集中為女性私密之處提供最到位的呵護,專注重整陰道健康、收緊鬆弛陰唇和改善陰阜肥大問題。關鍵在於Venus Concept的王牌─糅合多極射頻與磁力脈衝的(MP)2磁頻專利技術,發揮提升細胞活躍度、重塑同時增加膠原蛋白、刺激毛細血管新生等作用,達至調整陰道濕潤度、pH值的效果,更重要的是顯著改善陰道彈性,使其回復年輕狀態。

  3. Woah this blog is excellent i love studying your articles. Stay up the great paintings! You already know, lots of persons are searching around for this information, you can help them greatly.

  4. JUVEDERM由透明質酸Hyaluronic Acid(一種天然多醣體)製造而成,並具有幼滑及高凝聚力的配方。透明質酸(HA)是皮膚組織的主要成份之一,能自然存在於人體肌膚內 JUVEDERM所用的透明質酸非由動物身體提取,可鎖住水份保濕皮膚,從而增加皮膚密度並改善質感 Juvederm 玻尿酸 加強優化面部輪廓,可被身體完全吸引,能自然地修飾面部輪廓 功效可長達24個月以上 JUVEDERM的特點: 效果立即可見 非永久性 非手術性 安全有效 效果自然 JUVEDERM獲歐盟(CE)及美國及藥物管理局(FDA)認證 首先及唯一獲得FDA認證在首次療程後能維持長達一年2-4功效 新世代專員Hylacross科技為產品帶來獨特的物理特質,包括凝聚力、支撐力及柔順度 這是一套由全球著名醫學美容醫生Dr. Maurício de Maio,以JUVÉDERM®系列透明質酸產品為基礎而研發的面部優化療程,藉著簡單程序便達致面部優化效果,不需進行手術,減低風險。

  5. You really make it seem so easy together woth your presentation however I in finding
    this matter to bbe really something that I feel I
    would never understand. It seems too complicated and
    extremely wide for me. I am having a look ahead to your subsequent submit, I will attempt to get the cling
    off it!

  6. ~100 預防高危致癌的 HPV 16、18 型號 (可減低 70 患子宮頸癌的風險) ~100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) HPV4合1子宮頸癌疫苗 Gardasil HPV病毒會感染人類的皮膚及黏膜,一般會透過性接觸及親密的皮膚接觸而受到感染,是一種男性與女性都可能感染的常見病毒。可感染身體各個部位的HPV超過100種,當中有部份的HPV類型可影響生殖器部位,導致生殖器疣(genital warts) 、子宮頸細胞異常(abnormal cervical cells) ,甚至子宮頸癌 (cervical cancer)。 4合1 HPV 子宮頸癌疫苗,覆蓋4種高危HPV病毒:6、 11、16及18型(約70的子宮頸癌由HPV16和HPV18病毒引致),有助預防子宮頸癌、外陰癌、陰道癌及生殖器官濕疣

  7. 用CO2激光完美的波長與熱作用比例,強大的熱作用可以使陰道粘膜中的膠原纖維、彈性纖維、網狀纖維及有機基質大量增生重塑;CO2的微脈管作用原理使陰道血管重建,血流量增加,細胞功能活躍,進而使陰道緊緻,分泌作用增強、敏感度提高,使陰道恢復年輕、健康狀態。

  8. Great beat ! I wish to apprentice at the same time
    as you amend your website, how can i subscribe for a weblog web site?
    The account helped me a acceptable deal. I were tiny
    bit familiar of this your broadcast provided
    vibrant clear concept

  9. “Howdy would you mind letting me know which webhost you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price? Cheers, I appreciate it!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *