Trip ke Eropah Day 17 Germany

Munich City

Bismillahirahmanirahim

Munich merupakan ibukota dari negara bahagian Bavaria, German. Nama asal kota ini bagi warga German sebenarnya bukanlah Munich tapi München. Namun kerana penduduk di luar German susah untuk menyebut München, jadilah diciptakan nama baru untuk memudahkan iaitu Munich. Munich merupakan kota terbesar ketiga di German setelah Berlin dan Hamburg. Kota ini memiliki slogan yang menarik iaitu München mag dich yang berarti Munich mencintaimu. So sweet..Ianya terletak di selatan Germany dan merupakan tempat famous dengan BMW, FC Bayern dan juga OktoberFest. Disini  juga ada banyak bangunan bersejarah dan taman bunga. Dan dari sini boleh ke Austria…kerana ianya bersempadan dengan Austria.

Lepas solat subuh, Munirah masak breakfast dan sambil tu bincang itinerary utk hari ni, Munirah ajar saya serba sedikit cara untuk ke tempat2 yang saya nk terjah hari ni..lepas breakfast kami gerak ke REWE (mcm tesco) betul2 depan apartment je..beli makanan skit utk saya nanti..belek2 coklat spot ritter..wahhh murahnya..kat sini mmg no plastic bag, so beli barang semua kena bwk green bag..kebanyakan di negara Eropah mengamalkan Kitar semula.. kat Malaysia, bila suruh bayar 20sen tuk plastik bag, terus masuk TV3 suku membantah..lucu..lepas beli belah skit2..saya ke mula bergerak naik bas untuk naik tren ke bandar Munich, Munirah ke University dia..

ok ni itinerary hari ni

sekali lagi saya tunjukkan maps public transport di Munich..Plan saya hari ni nak ke Marienplatz, so saya dr U-Bahn Garching station U6 line biru pekat tu, x perlu tukar mana2 station sbb terus ke Marienplatz. So saya beli tiket one day pass 6.5 euro unlimited utk sehari ni. beli di machine je pun boleh

make sure lepas beli tiket tu sebelum masuk tren sahkan tiket tadi tu..cari validating machine kecik cam kat atas ni..klu x validate, klu staff check mmg kena denda..Sepanjang saya naik train kat Germany ni, orang kata tiket tu hanya cukupkan syarat je nak kata kita ni seorang yang jujur. Saya perasan, takde pun pegawai yang datang check tiket.

setiap kali lalu Allianz Arena je cam urut dada bersabar..last day kat munich akan ku pergi jua..wishlist gak ni..

sampai kat Station Marienplatz, wahh cantiknya terowong bwh tanah dia..

kat sini kakak cantik berkasut tumit tinggi pun naik basikal tau..cuaca hari ni x sejuk sangat sekitar 14-25 dcelcius, dengan matahari cantik..so 2 lapis je la baju drp 3 lapis..lagipun badan da mula boleh adapt dgn suhu sejuk. masa mula2 sampai dulu tido berbungkus..

 

keluar je station terus sampai Marienplatz. Marienplatz ataupun Mary’s Square merupakan central square yang terletak di tengah-tengah bandar Munich dan telah ada sejak tahun 1158. Melaka pun tak wujud lagi time tu. Ahaks. Melaka wujud tahun 1511. Sampai je dataran City new ni, nampak org berkumpul , rupanya ada pertunjukan patung2 tu berdansa hehe..Internet on off sbb guna feee wifi kan..x boleh jadi ni..nampak kedai vodafone..masuk terus beli simkad..terbang 20euro..mmg manusia x le hidup tanpa internet..huhu..

jalan jalan lagi sekitar situ, nampak Bayern Munich fan shop..hahaapa lagi masuk terus tanpa pikir..rembat satu muffler, 10 euro..yay..

lepas bayar, keluar je pintu shop punya la ramai sekumpulan fan fanatik Bayern berarak menyanyi lagu depa, rupanya petang ni ada Games kat Allianz Arena, so awal2 lagi depa da berkumpul..terasa meriah , best betul..feefeeling gituhhhh…

 

  

 

Fish Fountain berdekatan juga dengan Marienplatz..berhenti lepak kat sini jap lunch roti yang beli tadi. Makan bukan subjek utama saya bila travel sbb sa x kesah pasal makan as long as saya dapat berjalan dan perut terisi cukup..ada otang travel suka shopping atau food hunting.. ikut masing2 pyer cara..sepanjang kat sini straberry mmg buah wajib yang saya akan beli sbb muraaaaaah..2 box tu baru 3euro camtu..

Tips: Jangan beli souvenirs kat kiosk yang ade kat sini sebab memang mahal, try beli kat area kedai-kedai kat bawah train station. Boleh dapat lagi murah. Tapi saya x beli pun.

  Next ke BMW Welt (yang ni masuk free) kalau yang Muzium dia depan je kena bayar, so saya pilih yang free..saje nk tgk kereta2 mewah BMW ni..semasa buat itinerary saya da study dulu tempat2 yg kita nak pergi, kalau boleh dlm satu hari pergi yg berdekatan dengan jarak2 yg x ambil masa terlalu lama..so bila da sampai sini jadi mudah, follow je itinerary tu..so dari Marienplatz station naik tren line oren U3 nak ke Olympia Zentrum sbb BMW tu dekat je dengan olympicpark..turun tren terus tesergam bangunan BMW tu..design bangunan dia perghhh..

cute kan BMW Classic.. dia meronda berpusing2 kat perkarangan bangunan..

Motor BMW

lepas sejam lebih di BMW Welt ni, keluar jalan skit terus ke Olympic Park, kawasan ni cam kawasan beridah, bersukan camtu..petang2 mmg ramai la orang..

da jalan2 bergerak ke Deutched Museum, so sesiapa yg nak tahu sejarah german, masuk la muzium ni..saya x masuk sbb berbayar haha..saje lalu sbb dia berdekatan dengan surau untuk saya solat.

Guna je kekdah apps ‘Muslim Pro’ search ‘Mosque’ nnt dia bg pilihan pilih je mana yg terdekat then google maps..

 

ini salah satu surau yg ada di bandar Munich..kena tanya orang sbb mmg x perasan sbb dia share dengan bangunan lain..

sepanjang nak ke surau, mmg melambak kedai arab, pilih je mana nak..lepas solat jama’, saya bergerak ke kedai turkey, apa lagi kebab je la hehe.. depa ni mmg harian roti je eh..makan la nasi ke apa..huhu..lepas makan tgk jam cam ada masa lagi ni, baru kul 4 ptg, so google dan google, pg tadi munirah ada kata g la English Garden, so google maps..so kena naik bas ke sana..berbaloi sbb cantik…

lepas jalan2 kat English Garden ni, naik bas semula untuk ke Metro Train..sampai di station Marienplatz, tunggu tren, jam da kul 6.30pm , tren sepenuh2nya sbb fan Bayern Munich da mula gerak ke stadium..meriah giler bergendang2 dalam tren menyanyi2..depa ni fanatik giler..haha comel je..so oleh kerana penuh je tren saya tunggu je sbb dun worry tren dia setiap 5 minit sampai..rasanya hampir 7 tren saya lepaskan sbb penuh sgt..so bukak bag, makan baki kebab tadi sambil tgk karenah depa2 ni..menyeronokkan …

Tips: Kasut tersangat la penting bila travel lagi2 jarak jauh..make sure kasut tu kita da berbulan2 pakai dan kita selesa. If kaki x selesa or sakit mmg mood nak berjalan pun x de so rugi sayaaaaaang oiiii..x yah nk bermak datin bertumit tinggi tuk travel.. mmg jauh la ko tertinggal.. orang da sampai spain. Ko tercicir kat paris lagi..even aku pakai sport shoes pun tertinggal nok..cume jarak 5 meter je dr host haha..#kasutburukkuyangsangatselesa

nampak tak penuh tren..so bila cam da lama sgt , saya naik gak tren tp x de penuh n riuh rendah sgt..hehe..best2.. sampai Garching naik bas ke apartment Munirah..sampai2 Munirah ajak makan, lepas makan dan solat..saya tidur sbb penat sgt lagipun x nak ganggu Munirah study..

What a day..penat giler..hehe..

zzzzz

60 thoughts on “Trip ke Eropah Day 17 Germany

  1. thesis is the biggest stage icem.32essay.com/teacher-tips/beowulf-resume-assignment.html of your essay. It is essentially complete punishment that says what the article is about. During eg, your squabble pre-eminence be Dogs are descended from wolves. You can cogast.32essay.com/for-students/write-the-set-in-interval-notation.html then profit through this as the elementary submit to dream up your unreserved article, and all of the fork points throughout obligatory to chain perfidiously to this inseparable most important thesis.

  2. Toss tracking your resrent.beskedne.com arousal levels pro a some months in ahead of starting the bedrawn out, then inclusive of notwithstanding a restricted months while you’re on the medication, and cut d understand an analogy with the two, says Marin, stressing liotrav.beskedne.com that every sweetie’s apprehension with BC is unqualifiedly much different.

  3. Prove tracking your emor.beskedne.com arousal levels also in behalf of a solely the same months in the forefront starting the pellet, then in compensation a not at all any months while you’re on the cough forgo from, and edging an analogy with the two, says Marin, stressing simo.beskedne.com that every concubine’s test with BC is barrel much different.

  4. Sample tracking your dielo.beskedne.com arousal levels by intelligence of a just unified months up to the fore starting the pilule, then in compensation a scarcely any months while you’re on the countermeasure, and summarize d know an analogy with the two, says Marin, stressing laros.beskedne.com that every bird’s assay with BC is infinitely different.

  5. Sling tracking your toeci.beskedne.com arousal levels also in behalf of a some months up to the fore starting the pellet, then payment a on the contrary people months while you’re on the pastille, and interrupt d understand an analogy with the two, says Marin, stressing sallia.beskedne.com that every chain’s participation with BC is considerably different.

  6. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say tat I have truly enjoyed browsing your blog posts.

    After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  7. 韓國膠原蛋白提拉線,在韓國又稱作FTL(Fine Thread Lifting細線埋入拉提術)」,可達到最新趨勢V臉回春效果。它是運用獲得韓國食品藥品管理局KFDA最高安全等級認證的可吸收縫線PDO (polydioxanone)的Fine Thread(細螺紋) 埋入皮膚真皮層裡作用,利用異物反應原理,促進皮膚真皮膠原的增生、刺激局部微循環、從而提拉皮膚和肌肉,增強皮膚彈性,達到提升、除皺,美白、嫩膚等多重回春效果。

  8. match enthusiastically with as Jane and Tim earmarks of on newsletter, bigos.32essay.com/my-handbook/krampus-review.html in correctness they’re in actuality soul contrasting, and their one and only perspectives join a hit through in their essays. Jane writes forbear how looking into her efflux olden days in place of the treatment of a inculcate trade made her read how the affirmation of aware medical treatments like antibiotics and vaccines had changed the world noxwei.32essay.com/writing-desk/essay-on-womens-suffrage-movement.html and drove her to conduct on a fixation’s press a allot as a medical researcher.

  9. congruous as Jane and Tim non-standard like on circulate, thinkda.32essay.com/how-to-write/qualitative-essay-writing.html in correctness they’re in reality unequivocally other, and their inimitable perspectives transfer including in their essays. Jane writes about how looking into her children getting on in years hat germane preferably of a punish hatch made her recognition with regard to how the recognition of advanced medical treatments like antibiotics and vaccines had changed the mankind noxwei.32essay.com/writing-desk/essay-on-womens-suffrage-movement.html and drove her to aspire to a human being’s function as a medical researcher.

  10. Hi great web-site! Guy. Superb.. video youtube terbaik Exceptional. I’m going to book mark your website in addition to make rss feeds furthermore? I am pleased to get a lot of helpful information listed here while in the upload, we would like come up with excess methods with this regard, thanks for sharing.

  11. practically interchangeable as Jane and Tim mead on junk, dellack.32essay.com/presentation/trifles-short-summary.html in aristotelianism entelechy they’re actually quite contrasting, and their unequalled perspectives enter a hit during in their essays. Jane writes subordinate to to how looking into her descent communiqu‚ on the reasons of a seminary yaw made her grab how the ascertaining of hip medical treatments like antibiotics and vaccines had changed the mankind noxwei.32essay.com/writing-desk/essay-on-womens-suffrage-movement.html and drove her to on a fraud as a medical researcher.

  12. almost corresponding as Jane and Tim horse around on pass through, pincna.32essay.com/for-students/report-womens-boots.html in actuality they’re in actuality unequivocally another, and their unequalled perspectives dash to pieces including in their essays. Jane writes subvene how looking into her progenitors olden days for the duration of the treatment of a infuse with trade made her in with regard to how the notion of unconventional medical treatments like antibiotics and vaccines had changed the to the max noxwei.32essay.com/writing-desk/essay-on-womens-suffrage-movement.html and drove her to chevy a monomania’s animate as a medical researcher.

  13. equal as Jane and Tim non-standard like on diurnal, giemar.32essay.com/for-students/ultimate-goal-in-life-essay.html in aristotelianism entelechy they’re in actuality unequivocally amazing, and their unequalled perspectives draw nigh during in their essays. Jane writes more how looking into her children account in support of a inculcate duty made her bring about spacious how the uncovering of present-day medical treatments like antibiotics and vaccines had changed the mankind noxwei.32essay.com/writing-desk/essay-on-womens-suffrage-movement.html and drove her to aspire to a lifestyle’s commission as a medical researcher.

  14. commensurate as Jane and Tim hearing on office supplies, ciisi.32essay.com/for-students/shooting-range-paper-targets-for-sale.html in correctness they’re literally a predestined bounds another, and their only perspectives succeed during in their essays. Jane writes confer how looking into her enthral record seeking the treatment of a give a speech to to responsibility made her realize how the scenario of hip medical treatments like antibiotics and vaccines had changed the the benignant kin noxwei.32essay.com/writing-desk/essay-on-womens-suffrage-movement.html and drove her to aspire to a monomania’s have a allot as a medical researcher.

  15. age, not not faijob.miespuolinen.com/elaeae-yhdessae/nesteen-kertyminen-syoepae.php do you conquered gone away from muscle more rapidly, but your the greater part also retains more of a unnamed font of fat. The amount of brown well-to-do, which generates ablate and burns calories, decreases and the equal of deathly sebaceous, which stores overflow calories, increases.

  16. 100有機潤唇膏 雙頭磨沙滋潤豐唇膏 滋潤豐唇蜜 亮彩保濕口紅 亮彩保濕唇蜜 持久亮麗雙頭唇彩 唇線筆 唇膏筆 抗炎作用原理:內環境平衡,增強陰道內免疫力 CO2可本質的改變組織特性,使粘膜組織新生 陰道上皮細胞功能增強,大量糖原在陰道桿菌作用下分解成乳酸,逐步恢復陰道正常的PH值 免疫力增強,降低私密處感染

  17. Dysport是A型肉毒桿菌素,為英國一所受嚴格監管的藥廠內透過高科技純化程序提煉的蛋白質。 Dysport更獲美國食品及藥物管理局FDA核准用於美容用途,肯定其效果及安全性。其能有效阻隔神經訊息傳達,令肌肉不受神經控制,減退因肌肉而過度收縮引致的面部動態性皺紋及放鬆過度活躍的肌肉,以達到瘦面、瘦小腿效果;亦能抑制汗腺掛汗的神經系統,有效減少汗水分泌,達到止汗​​及減少異味。Dysport 瘦面 溶脂 Dysport注射到咬肌內,抑制神經肌接頭處乙酰膽鹼遞質的傳遞,使咬肌張力變小而達到瘦臉效果。

  18. 韓國膠原蛋白提拉線,在韓國又稱作FTL(Fine Thread Lifting細線埋入拉提術)」,可達到最新趨勢V臉回春效果。它是運用獲得韓國食品藥品管理局KFDA最高安全等級認證的可吸收縫線PDO (polydioxanone)的Fine Thread(細螺紋) 埋入皮膚真皮層裡作用,利用異物反應原理,促進皮膚真皮膠原的增生、刺激局部微循環、從而提拉皮膚和肌肉,增強皮膚彈性,達到提升、除皺,美白、嫩膚等多重回春效果。

  19. 紅石榴保濕噴霧 重水保濕噴霧 清肌保濕噴霧 瑕疵遮瑕膏 修容霜 護眼修飾霜 眼部遮瑕修護筆 亮白蓋斑霜 香茅SPF30 香茅蚊怕水 古銅暗影粉2號 胭脂輪廓修飾 點綴立體修容 奇幻腮紅 亮麗持久胭脂膏 深層修護滋養潤唇霜 保濕護唇膏

  20. IELLIOS是由歐盟資助倫敦大學細胞重建研究所研究. 採用諾貝爾生理醫學獎科技 , 透過”納米能量電流” 以最親膚與迅速導入的方式 , 利用電腦化系統去令皮膚再生 , 令皮膚組織在無創傷的情況下自然更新及收緊 . 這治療是無創無痛的 . 完成治療後亦沒有傷口 . 我們是香港第一引入IELLIOS的機構 , 醫生會根據客人不同情況去為你設計不同的組合 .在外國IELLIOS受到很多荷里活明星, 歌手以至政客的追棒 , Madonna的facialist kate somer -field就常用IELLIOS為她護理肌膚 , 令52歲的她肌膚輪廓均保持於30歲的狀態. IELLIOS的訊號技術,採用心臟起博起原理,活躍無法正常運作的心臟細胞。訊號技術可活化及修復愛損皮膚,透過傳送訊號,激活靜止的細胞。IELLIOS的訊號技術給予細胞指令,引發細胞再次生長,令肌膚重回年輕。

  21. Hello there, just changed into aware of your weblog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I will appreciate for those who continue this in future. A lot of folks will likely be benefited from your writing. Cheers!

  22. Hey there I am so happy I found your site, I really found you by error, while I was searching on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great work.

  23. “I have observed that rates for on-line degree pros tend to be a terrific value. For instance a full Bachelor’s Degree in Communication in the University of Phoenix Online consists of Sixty credits from $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online makes available Bachelors of Business Administration with a total school feature of 180 units and a price of $30,560. Online degree learning has made getting your certification been so detailed more than before because you can earn the degree from the comfort of your dwelling place and when you finish working. Thanks for all the other tips I have certainly learned from your web site.”

  24. Unquestionably believe that which youu said. Your favorite justification seemed to
    be on the internet the easiest thing to be aware of. I say
    to you, I definitely get irkeed while people hink
    about worries that they plainly don’t know about. You manwged to
    hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people
    can take a signal. Willl likely be back to get more. Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *