Trip ke Eropah Day 16 Switzerland

Zurich Swiss –> Munich Germany

Bismillahirahmanirrahim

Bandar yang mendapat jolokan ‘the most liveable city’, adalah hab kewangan di sini. Walaupun Zurich adalah bandar terbesar di Switzerland, tapi ia cuma ada 390,000 penduduk (berbanding KL, 1.6 juta x termasuk bangla + indon, dan Jakarta 20 juta!).

Ini Itinerary hari ini

Alhamdulillah hari ke 4 di negara senyum paling puas hehe Switzerland..x stress langsung berada kat negara ni.. bangun pagi lepas solat saya , yanti dan dayah bersiap2 untuk check out. Alhamdulillah plan kami hari ni sama plak pagi ke destinasi ke Zurich.. dan kami akan berpisah ke sana..so sad..serius rasa mmg kamceng betul n selesa betol dgn mereka walaupun baru kenal..sape la mak ayah depa kan..pandai didik anak..hehe..alhamdulillah..ok .. sambung

Bellpark hostel ni recommended.. staff dia korean dan baik2 semua..bersih dan murah..cuma heater je yg x berfungsi..tapi seb baek swiss x sejuk sgt so cam ok je la..

Twin Dayah dan Yati

lepas sarapan nasi goreng korea cam semalam tu, kami naik bas ke Luzern Train Station..dari situ kami menaiki tren sesama ke Zurich..dalam tren snap2 gambar n borak2..hampir sejam perjalanan..

Sampai di Zurich Hauptbahnhof (station) kami cari locker untuk simpan backpack sbb plan nak jalan2 sekitar Zurich Old Town dan Bahnhofstrasse untuk beli cerderahati Didee dan Munirah.  Sambil berjalan2 ternampak National Library Zurich, pulak tu dayah mmg Librian, so dia dan yati masuk dalam dan saya offer untuk duduk luar jaga bag sbb bag x boleh masuk..bagus betul depa ni..cari idea utk di bawa balik ke Malaysia..

Zurich Hauptbahnhof. besar tol tempat dia..lapang plak tu tp bertingkek tingkek..

Shopping Cenderahati..mmg mahal brg dia so beli yg penting je hehe..

Pastu sambung jejalan dan dah hampir tghari, kami berpisah di Zurich Hauptbahnhof, Yati dan Dayah akan ke RhineFalls dan saya akan naik bas ke Munich AKA Munchen..

Misi mencari Bus Station (google maps pleaseee), jalan kaki je dr Zurich Hauptbahnhof.

yay dapat naik bas 2 tingkat dan free seat..saya chop duduk atas paling depan kat cermin tu..bahagia..cam biasa tepat kul 2 bus bergerak..mmg menepati masa..x ramai naik bas ni tapi bas ni berhenti byk tempat untuk turunkan penumpang dan ambil penumpang..tapi jangan risau uols tetap akan sampai destinasi samada awal atau tepat masanya ikut jadual..hebatkan depa ni..

Tiket bas saya book 2 bulan awal. make sure print boarding pass ni. Book Flix Bus

MESTI PERGI DI ZURICH

Banyak tempat nak pergi, tapi kalau masa yang singkat, pastikan pergi ke tempat-tempat ni di Zurich:

Old Town

Bandar lama Zurich yang berusia lebih 2000 tahun. Di negara-negara Eropah, melawat Old Town salah satu perkara yang mesti masuk dalam list.

Bahnhofstrasse

Untuk kaki shopping, shopping street ni menawarkan macam-macam benda untuk dishoppingkan. Lokasinya cuma di sebelah Zürich Hauptbahnhof (train station).

Lindenhof

Bukit kecil di Zurich untuk mendapatkan pemandangan panorama kota Zurich, bukit-bukitnya, tasiknya… cuma jalan kaki saja dari Old Town.

Dalam 30 minit bas bergerak..saya tgk bas beratur untuk naik kapal yang membawa bas dan kereta untuk seberang ZURICH ke friedrichshafen pelabuhan..wahh pengalaman yg sgt menarik..

bila bas da masuk kapal..anda boleh keluar bas nk berjalan2 di dalam kapal..so saya ambil kesempatan ambil wuduk dan solat dalam bas..Alhamdulillah..

sekejap je seberang tasik ni ke sungai ke saya pun x pasti..dalam 30 minit je..pastu alhamdulillah saya da jejak ke Germany..Bavarian Country..

 

Dalam perjalanan yang hampir 5 jam ni, saya on off tidur..view pun cantik gak rumput menghijau, cam kawasan jauh dr bandar tapi membangun..bas lalu kawasan bandar dan masuk highway..di German No speed limit kalau memandu di sini tapi bila kt depan ada arahan 60km/j. Semua cam patuh..saya perhati semua kenderaan akan ikut 60km/j. pastu bila no limit speed..depa speed balik..saya sangat respect attitute mereka , x perlu ada polis kat depan baru nk ikut arahan..mereka dididik sampai camtu skali..salute..

dalam bas saya berchating dgn Munirah, seorang student PHD dr Malaysia yang study di Graching Munich University. Kenalan dari adik Deeja (alaminian) yang belajar di Frankfrut Germany x silap hehe..Kinah yang tolong saya carikan tempat stay 3 malam di Munich..Alhamdulillah Allah permudahkan..

  sampai di Munchen Central Station, Munirah da sedia menunggu..alaa comel lote orang nya..terus dia ajak saya beli groceries tuk masak malam ni..sambil beli belas dia ajar saya baca ingredient..bagus Munirah ni..saya suka..roti mana yang boleh makan dan yang x boleh makan..chesse dan coklat gak..mana2 yang ada tules RUM tu terang2 x leh makan ye kat coklat tu hehe..

lepas shopping, kami gerak naik tren ke Garching U6. tren dia kerusi kayu tau tapi cepat dan tepat..bunyi toksah cakap cam nk runtuh tapi laju haha..garching ni ada University so kebanyakan yang turun sini muka2 students hehe..yang mata bulat, cepet semua ada..sepanjang perjalanan yg ambil masa 40 minit ni , saya mula berkenalan dengan Munirah..ye la sebelum ni hanya whatapps je..dan yang best tren ke garching akan lalu stadium Allianz Arena impian saya Bayern Munich team. Bila dia lalu stadium tren akan slowkan laju..cam sweet, seolah2 dia memberi perhargaan kepada saya yang peminat setia Bayern Munich haha..

So Munirah siap ajar nnt nak ke Stadium turun station ni Frottmaning ..yay..mmg plan nk ke stadium tapi last day nnt..

Cuaca di German sejuk 12-2 dcelcius. Munirah ajar saya baca peta dan macamana nak beli tiket dan macam2..Alhamdulillah..Dia beritahu saya dia minta maaf x dapat teman saya jalan2 sbb dia kena siapkan kerja dia. saya just cakap x kesah pun, dia da bagi saya tumpang umah dia pun da syukur sgt..

kat sini dia panggil U-Bahn, S-Bahn, sila study maps dia..kembali dengan public transport yang hectic..hehe

Kami turun di Station Garching..apa yang saya perasan kat sini nak naik tren dia x de pintu gate check tiket, cam anda harus jujur tapi sekali kena tangkap atau ada staf check..terus kena denda 60Euro..hehe..

Ok sambung..keluar dr stesen boleh naik bas tapi kami pilih utk jalan sbb bas lambat..sampai apartment Munirah saya terus g basuh baju kat laundry bawah tanah dekat apartment dia..sambil tu borak2 dan Munirah masak pasta..ahhhh sedapnya ..sekarang apa saje yg homemade saya rasa heaven..lepas makan, ambil baji kat laundry dan tidur..Alhamdulillah syukur kepadaMu Ya ALLAH..

ni cheese yang Munirah guna..percaya atau tak harga dia 1Euro (german guna matawang euro) = RM4.70.. nanges sebab murah, da la saya hantu cheese..ok dah

Jom tido..

67 thoughts on “Trip ke Eropah Day 16 Switzerland

  1. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

  2. 大部份曾經生育或經歷更年期的女性都會面臨私密深處及外觀鬆弛問題,不單會影響自信心和伴侶的親密體驗,更有機會造成容易積菌及尿滲等健康問題。全港首部 Venus Fiore閨密儀 RF射頻 私密緊緻療程 專門針對私密各處包括陰道、陰唇及陰阜的專用治療頭,全面改善鬆弛問題;每個治療頭均採用一次性即棄治療蓋,確保衛生。還有ATC自動控溫綜合系統,讓療程的治療溫度被有效監控,療程自然更安全、更有效達至預期效果。全港首部 Venus Fiore閨密儀 RF射頻 私密緊緻療程Venus Fiore集中為女性私密之處提供最到位的呵護,專注重整陰道健康、收緊鬆弛陰唇和改善陰阜肥大問題。關鍵在於Venus Concept的王牌─糅合多極射頻與磁力脈衝的(MP)2磁頻專利技術,發揮提升細胞活躍度、重塑同時增加膠原蛋白、刺激毛細血管新生等作用,達至調整陰道濕潤度、pH值的效果,更重要的是顯著改善陰道彈性,使其回復年輕狀態。

  3. Magnificent overcom! I’d like to beginner since you amend your web site, how could possibly i actually sign up for your website? koleksi youtube indonesia The actual account helped us a acceptable bargain. For a nice and small amount familiar in this your own sent out presented bright very clear concept

  4. Hello there, simply become alert to your blog thru Google, and located that it is truly informative. I’m gonna be careful for brussels. I will be grateful for those who proceed this in future. Lots of other people will probably be benefited from your writing. Cheers!

  5. Total Money Magnetism: The Secret Neuroscience of Millionaires: 7 Ways Millionaires Think Differently (Could You Ever Become A Millionaire?)https://www.cheapencorner.com/

  6. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything in this way just before. So nice to seek out somebody by original ideas on this subject. realy we appreciate you starting this up. this excellent website is one area that is required on the internet, somebody with a little originality. helpful problem for bringing a new challenge on the internet!
    Viral Style http://ow.ly/jKbT30lgVvw

  7. FineScan 會在肌膚上製造數以千計的細小深入傷口,即所謂的顯微加熱區(microthermal zone),但要確保每次治療時皆有部份組織不受能量影響,於是,每一個顯微加熱區的作用雖然強烈而明顯,但周圍都包覆著正常且結構完整的皮膚組織,使傷口能在短時間內癒合,並替換之前有缺陷的受損組織。Finescan不僅可讓表皮新生,更可促進深層膠原再生,從內而外徹底喚醒細胞,瞬時找回年輕時的肌膚狀態。憑藉最新的雙軸技術,FINESCAN 6可治療 – 面部 – 頸部 – 暗瘡凹凸洞 – 增生性疤痕

  8. ~100 預防高危致癌的 HPV 16、18 型號 (可減低 70 患子宮頸癌的風險) ~100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) HPV4合1子宮頸癌疫苗 Gardasil HPV病毒會感染人類的皮膚及黏膜,一般會透過性接觸及親密的皮膚接觸而受到感染,是一種男性與女性都可能感染的常見病毒。可感染身體各個部位的HPV超過100種,當中有部份的HPV類型可影響生殖器部位,導致生殖器疣(genital warts) 、子宮頸細胞異常(abnormal cervical cells) ,甚至子宮頸癌 (cervical cancer)。 4合1 HPV 子宮頸癌疫苗,覆蓋4種高危HPV病毒:6、 11、16及18型(約70的子宮頸癌由HPV16和HPV18病毒引致),有助預防子宮頸癌、外陰癌、陰道癌及生殖器官濕疣

  9. 加強優化面部輪廓,可被身體完全吸引,能自然地修飾面部輪廓 功效可長達24個月以上 JUVEDERM的特點: 效果立即可見 非永久性 非手術性 安全有效 效果自然 JUVEDERM獲歐盟(CE)及美國及藥物管理局(FDA)認證 首先及唯一獲得FDA認證在首次療程後能維持長達一年2-4功效 新世代專員Hylacross科技為產品帶來獨特的物理特質,包括凝聚力、支撐力及柔順度 8點提升 這是一套由全球著名醫學美容醫生Dr. Maurício de Maio,以JUVÉDERM®系列透明質酸產品為基礎而研發的面部優化療程,藉著簡單程序便達致面部優化效果,不需進行手術,減低風險。 此療程會根據病人的個別情況,重點針對面部8個最常因流失膠原蛋白及彈性纖維而凹陷的位置,再依據特定的順序,從顴骨至下巴位置配合JUVÉDERM®系列的透明質酸產品進行療程,從而改善這些位置的豐盈度及滑溜度,全面性優化面部輪廓。

  10. CO2激光(CO2 laser / 二氧化碳激光)的波長是10600nm,照射到皮膚上會被皮膚的水份吸收,瞬間將皮膚有問題的組織氣化。CO2激光可以用來消除各種皮膚問題包括疣、癦、痣、脂溢性角化、粉刺和汗管瘤等。當治療後,您的皮膚需要5至10天時間復原。期間保持傷口清潔便可。優點:CO2激光所切割的深度比刮除術較深,亦較精準。可以處理較深層的皮膚問題,例如去除癦、油脂粒、肉粒、疣、珍珠疣、角質增生等。其復原亦較快,減少留下疤痕的機會。它最大的優點在於,能夠進一步減少激光治療過程當中的熱損傷反應,提升了激光治療的安全性,治療過程中幾乎沒有疼痛感

  11. “This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your website in my social networks!”

  12. You can definitely see your enthusiasm within the article you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

  13. “magnificent submit, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector do not understand this. You should continue your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *