Trip ke Eropah Day 16 Switzerland

Zurich Swiss –> Munich Germany

Bismillahirahmanirrahim

Bandar yang mendapat jolokan ‘the most liveable city’, adalah hab kewangan di sini. Walaupun Zurich adalah bandar terbesar di Switzerland, tapi ia cuma ada 390,000 penduduk (berbanding KL, 1.6 juta x termasuk bangla + indon, dan Jakarta 20 juta!).

Ini Itinerary hari ini

Alhamdulillah hari ke 4 di negara senyum paling puas hehe Switzerland..x stress langsung berada kat negara ni.. bangun pagi lepas solat saya , yanti dan dayah bersiap2 untuk check out. Alhamdulillah plan kami hari ni sama plak pagi ke destinasi ke Zurich.. dan kami akan berpisah ke sana..so sad..serius rasa mmg kamceng betul n selesa betol dgn mereka walaupun baru kenal..sape la mak ayah depa kan..pandai didik anak..hehe..alhamdulillah..ok .. sambung

Bellpark hostel ni recommended.. staff dia korean dan baik2 semua..bersih dan murah..cuma heater je yg x berfungsi..tapi seb baek swiss x sejuk sgt so cam ok je la..

Twin Dayah dan Yati

lepas sarapan nasi goreng korea cam semalam tu, kami naik bas ke Luzern Train Station..dari situ kami menaiki tren sesama ke Zurich..dalam tren snap2 gambar n borak2..hampir sejam perjalanan..

Sampai di Zurich Hauptbahnhof (station) kami cari locker untuk simpan backpack sbb plan nak jalan2 sekitar Zurich Old Town dan Bahnhofstrasse untuk beli cerderahati Didee dan Munirah.  Sambil berjalan2 ternampak National Library Zurich, pulak tu dayah mmg Librian, so dia dan yati masuk dalam dan saya offer untuk duduk luar jaga bag sbb bag x boleh masuk..bagus betul depa ni..cari idea utk di bawa balik ke Malaysia..

Zurich Hauptbahnhof. besar tol tempat dia..lapang plak tu tp bertingkek tingkek..

Shopping Cenderahati..mmg mahal brg dia so beli yg penting je hehe..

Pastu sambung jejalan dan dah hampir tghari, kami berpisah di Zurich Hauptbahnhof, Yati dan Dayah akan ke RhineFalls dan saya akan naik bas ke Munich AKA Munchen..

Misi mencari Bus Station (google maps pleaseee), jalan kaki je dr Zurich Hauptbahnhof.

yay dapat naik bas 2 tingkat dan free seat..saya chop duduk atas paling depan kat cermin tu..bahagia..cam biasa tepat kul 2 bus bergerak..mmg menepati masa..x ramai naik bas ni tapi bas ni berhenti byk tempat untuk turunkan penumpang dan ambil penumpang..tapi jangan risau uols tetap akan sampai destinasi samada awal atau tepat masanya ikut jadual..hebatkan depa ni..

Tiket bas saya book 2 bulan awal. make sure print boarding pass ni. Book Flix Bus

MESTI PERGI DI ZURICH

Banyak tempat nak pergi, tapi kalau masa yang singkat, pastikan pergi ke tempat-tempat ni di Zurich:

Old Town

Bandar lama Zurich yang berusia lebih 2000 tahun. Di negara-negara Eropah, melawat Old Town salah satu perkara yang mesti masuk dalam list.

Bahnhofstrasse

Untuk kaki shopping, shopping street ni menawarkan macam-macam benda untuk dishoppingkan. Lokasinya cuma di sebelah Zürich Hauptbahnhof (train station).

Lindenhof

Bukit kecil di Zurich untuk mendapatkan pemandangan panorama kota Zurich, bukit-bukitnya, tasiknya… cuma jalan kaki saja dari Old Town.

Dalam 30 minit bas bergerak..saya tgk bas beratur untuk naik kapal yang membawa bas dan kereta untuk seberang ZURICH ke friedrichshafen pelabuhan..wahh pengalaman yg sgt menarik..

bila bas da masuk kapal..anda boleh keluar bas nk berjalan2 di dalam kapal..so saya ambil kesempatan ambil wuduk dan solat dalam bas..Alhamdulillah..

sekejap je seberang tasik ni ke sungai ke saya pun x pasti..dalam 30 minit je..pastu alhamdulillah saya da jejak ke Germany..Bavarian Country..

 

Dalam perjalanan yang hampir 5 jam ni, saya on off tidur..view pun cantik gak rumput menghijau, cam kawasan jauh dr bandar tapi membangun..bas lalu kawasan bandar dan masuk highway..di German No speed limit kalau memandu di sini tapi bila kt depan ada arahan 60km/j. Semua cam patuh..saya perhati semua kenderaan akan ikut 60km/j. pastu bila no limit speed..depa speed balik..saya sangat respect attitute mereka , x perlu ada polis kat depan baru nk ikut arahan..mereka dididik sampai camtu skali..salute..

dalam bas saya berchating dgn Munirah, seorang student PHD dr Malaysia yang study di Graching Munich University. Kenalan dari adik Deeja (alaminian) yang belajar di Frankfrut Germany x silap hehe..Kinah yang tolong saya carikan tempat stay 3 malam di Munich..Alhamdulillah Allah permudahkan..

  sampai di Munchen Central Station, Munirah da sedia menunggu..alaa comel lote orang nya..terus dia ajak saya beli groceries tuk masak malam ni..sambil beli belas dia ajar saya baca ingredient..bagus Munirah ni..saya suka..roti mana yang boleh makan dan yang x boleh makan..chesse dan coklat gak..mana2 yang ada tules RUM tu terang2 x leh makan ye kat coklat tu hehe..

lepas shopping, kami gerak naik tren ke Garching U6. tren dia kerusi kayu tau tapi cepat dan tepat..bunyi toksah cakap cam nk runtuh tapi laju haha..garching ni ada University so kebanyakan yang turun sini muka2 students hehe..yang mata bulat, cepet semua ada..sepanjang perjalanan yg ambil masa 40 minit ni , saya mula berkenalan dengan Munirah..ye la sebelum ni hanya whatapps je..dan yang best tren ke garching akan lalu stadium Allianz Arena impian saya Bayern Munich team. Bila dia lalu stadium tren akan slowkan laju..cam sweet, seolah2 dia memberi perhargaan kepada saya yang peminat setia Bayern Munich haha..

So Munirah siap ajar nnt nak ke Stadium turun station ni Frottmaning ..yay..mmg plan nk ke stadium tapi last day nnt..

Cuaca di German sejuk 12-2 dcelcius. Munirah ajar saya baca peta dan macamana nak beli tiket dan macam2..Alhamdulillah..Dia beritahu saya dia minta maaf x dapat teman saya jalan2 sbb dia kena siapkan kerja dia. saya just cakap x kesah pun, dia da bagi saya tumpang umah dia pun da syukur sgt..

kat sini dia panggil U-Bahn, S-Bahn, sila study maps dia..kembali dengan public transport yang hectic..hehe

Kami turun di Station Garching..apa yang saya perasan kat sini nak naik tren dia x de pintu gate check tiket, cam anda harus jujur tapi sekali kena tangkap atau ada staf check..terus kena denda 60Euro..hehe..

Ok sambung..keluar dr stesen boleh naik bas tapi kami pilih utk jalan sbb bas lambat..sampai apartment Munirah saya terus g basuh baju kat laundry bawah tanah dekat apartment dia..sambil tu borak2 dan Munirah masak pasta..ahhhh sedapnya ..sekarang apa saje yg homemade saya rasa heaven..lepas makan, ambil baji kat laundry dan tidur..Alhamdulillah syukur kepadaMu Ya ALLAH..

ni cheese yang Munirah guna..percaya atau tak harga dia 1Euro (german guna matawang euro) = RM4.70.. nanges sebab murah, da la saya hantu cheese..ok dah

Jom tido..

46 thoughts on “Trip ke Eropah Day 16 Switzerland

  1. Does үour blog have a contact page? I’m having trouble locating it Ьut, I’d like to shoot you ann е-mail.
    I’ve got ѕome creative ideas for your blog you
    might be interested in hearing. Either way, great blog and I
    look forward to seeing it improνe over time.

  2. Нi there, i read your bⅼog occaѕionally and i own a similar one and i
    was just cuгious if y᧐u get a lot of spam feedback? If so hoᴡ
    do yߋu stop it, any plugin or anything yоu can advise?

    I get so much lately it’s driving me mad so any aѕsistance is very much appгeciated.

  3. І’m truly enjօying the design and layout of yօur site.
    It’s a very easy on the eyes whicһ makеs iit much more enjoyable for me to come herе and visit more often. Did you hire оᥙt a dewigner to create youг theme?
    Exceptional work!

  4. үoᥙ’re really a ցood ѡebmaster. The web site loadіng ѕpeed is amazing.
    It kіnd of feels that you are doing any distinctive trick.

    Moreover, The contents are maѕterwork. үou hаve done a great process
    on this subject!

  5. When I origіnally left a comment I appear to have cⅼіcked the -Nⲟtify
    me ѡhen new comments are added- cheсkbox
    and now each time a cοmment is added I get 4 emails with the same comment.
    Iѕ there a way you can remove me from that sеrvice?
    Thank you!

  6. Ԍood – I shouⅼd definitely pronouncе, impressed with your website.
    Ι had no troublе navigating through all tabs aѕ well as rеlated
    info ended up being tгսly simple to do to access.
    I recently found what I hoped for before you кmow it at
    all. Ԛuite unusual. Is likely to appгеciate it for those who add forums or
    anything, website theme . a tones way for
    уour customer to communicate. Nice task.

  7. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other blogs?
    I have a blog centered on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I
    know my audience would appreciate your work. If
    you are even remotely interested, feel free to
    shoot me an e-mail. http://www.melbourneobserver.com.au/

  8. Ι love youг blog.. very niе colods & theme. Ɗіd yоu
    maҝе this website yourself or did you hire someone to do iit for
    you? Plz responjd ass Ι’m loоking tߋ construct my оwn blog
    and wouⅼd ⅼike to find out where u ggot this from.

    many tһanks

  9. Its like you read my thouցhts! You seem to know a lot about this, such as you wrote the bօok in it or ѕomething.
    I believe that you simpoy can do with ɑ
    few % to pressure the message һome a little bit, ƅut instead of that, that is wonderful blog.
    An excellent read. I will Ԁfinitely be bɑck.

  10. I often visit your blog and have noticed that you don’t update it often. More frequent updates
    will give your page higher rank & authority in google.
    I know that writing articles takes a lot of time, but you can always help yourself with miftolo’s tools which will
    shorten the time of creating an article to a few seconds.

  11. Οh my goodness! Awesome aгticle dᥙԁe! Thanks, However I am experiencing difficulties with your RSS.I don’t kow why I am unabⅼe to join it.
    Is there anybody havіng the same RSЅ problems?
    Anyone hat knows the ansᴡer can you kindly respond?
    Thanks!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *