Trip ke Eropah Day 19 Germany

Allianz Arena Munich –> Berlin

Bismillahirrahmanirahim

Allianz Arena merupakan stadium bola sepak yang terletak di Munich, Bavaria, German, dengan kapasiti 75.024 tempat duduk. Stadium ini mempunyai luaran yang disalut dengan panel plastik ETFE yang boleh mengembang, dan merupakan stadium pertama di dunia dengan warna luaran yang boleh berubah. Terletak di 25 Werner Heisenberg-Allee, Allianz Arena merupakan stadium terbesar ketiga di German selepas Signal Iduna Park di Dortmund dan Olympiastadion di Berlin. Dua kelab bola sepak professional iaitu FC Bayern Munich dan TSV 1860 München, telah menggunakan Allianz Arena sebagai stadium bola sepak sejak musim 2005-06. Kedua-dua kelab sebelum ini berpangkalan di Stadium Olimpik Munich sejak 1972.

Hari ni last day saya di Munich, bangun pagi lepas breakfast, kemas barang2 semua, hari ni santai skit x rushing sbb plan hari ni nk g Stadium Allianz Arena je..Tiket tour stadium malam tadi baru beli online..seb bek dapat yg kul 10.30 am..tapi pasrah sbb tour dalam bahasa German..ada gak tour English tp kul 1 pm je..saya x dapat join kul 1pm sbb rushing ke stesen Munchen Hbf utk catch up tren ke Berlin..

Ini itinerary saya hari ni

Of cos saya akan merindui tempat simpan basikal ni sbb unik..berdekatan dgn Station Garching.

Sedih nk tinggalkan mini studio cute Munirah..Apartment dia sgt cute, sesuai utk seorang dan privacy tp complete semua siap kitchen..(gambar x de sbb hp hilang, semua gambar dlm tu)..lepas say goodbye n Thanks kat Munirah, saya tumpang letak backpack di ruang menunggu di apartment..so saya gerak dr Garching station ke Frotmanning Station (Allianz Arena) dekat sgt dalm 1 station je.. tapi kalau anda dari Munich East Station to Marienplatz a central transfer hub, amek S-Bahn. Dari Marienplatz amek U6 underground line (in the direction of Garching-Hochbrück) to Fröttmaning. 16 minit je… Bila dah sampai kat train station tu, kene menapak lagi..agak jauh gak la tp no problem hehe…

finnally saya menjejakkan kaki di Stadium Allianz Arena , selama ni tgk kat TV je..Alhamdulillah..

sampai je terus masuk entrance dia n tunggu di panggil untuk tour, bawak resit ni atau tunjuk je dr smart phone, dia just nak scan barcode tu je.. beli tiket tour kat sini

kat sini x macam tour kat Old Trafford Stadium..kawasan ni depa pagar x bg duduk ke camtu so blh tgk dari jauh je huhu..

cam biasa beli souvenir skit..

      ni koleksi jersi2 yang team Bayerm guna dan kat bawah tu Piala2 yg depa menang..

  

 

saya andaikan mereka ni semua orang German kot sbb khusyuk sgt dengar, saya mmg x paham satu hapa pun la kan..baca kt google je la..  

lepas tour dalam sejam +-, saya terus rushing naik tren balik ke Garching apartment Munirah untuk amek backpack..then jom gerak ke Muchen HBF perjalanan tren dlm 30 minit camtu..

sampai sana terus cari terminal gate..make sure print out tiket tu beli online awal tuk dpt harga murah.. beli tiket kat sini

Saya akan menaiki ICE salah satu tren paling laju di Eropah..merasa gak haku..perjalan mmg jauh hampir 7 jam tapi tukar sekali dekat Gottingen..Dun Worry kt tiket tu dia ada bgtau..just aware je announcement dia haha..dalam perjalanan tidur on off sbb panorama kat luar pun agak menarik dan cantik..seat pun x penuh..kat sini binatang cam anjing (pet) mmg boleh bawak masuk tren so uols jangan plak cam terkejut or mencanak2 lari ke apa sbb pet depa sgt baik x usik org..colmel plak saya tgk pet depa..kat screen ice ni siap tules lagi kelajuan tren tu..sampai cecah 300km/j perghhh tapi bestnya x rasa langsung getar kat rail ke apa..hebat betul teknologi depa..cam biasa dlm tren ada toilet so amek wuduk dlm toilet n solat dalam tren..makan just roti..dan air milo panas dlm flusk..

sampai Berlin Hbf kul 9.30 mlm..follow je signage exit ke bus station..google maps cari ni bas untuk ke hotel yang saya da book awal2..dalam 15 minit gak tunggu bas..

Kena carefull skit, jaga semua bag sbb agak lengang skit kat ruang tunggu bas ni..

masa kat Malaysia book hotel ni saya da berkomunikasi (email) dengan staff hotel ni tanya kena naik bus no apa dan apa semua..so dia bg option dan sgt membantu..sgt memudahkan saya alhamdulillah..

lepas turun bas, jalan kaki skit sampai dah Easy Hotel Berlin..lepas ambil kunci bilik , masuk bilik…arghhhh selesanya….apa lagi rendam maggie dan makan, solat jama dan study maps public transport untuk esok…TQ ALLAH permudahkan segala urusan dan perjalanan saya..

     

bilik dia mmg sgt kecik tp no big deal..selesa dan agak murah..harga ada kat itinerary..bersih bilik dia..stay 2 malam di sini..

Good night Berlin..

14 thoughts on “Trip ke Eropah Day 19 Germany

  1. I have learned some new elements from your site about pc’s. Another thing I’ve always presumed is that laptop computers have become a product that each residence must have for some reasons. They offer convenient ways to organize homes, pay bills, shop, study, focus on music and in some cases watch shows. An innovative way to complete these tasks is by using a computer. These pc’s are portable ones, small, powerful and transportable.

  2. One thing I would like to say is the fact before obtaining more pc memory, take a look at the machine in to which it will be installed. Should the machine is usually running Windows XP, for instance, the particular memory ceiling is 3.25GB. Applying over this would easily constitute a new waste. Make sure that one’s mother board can handle the upgrade volume, as well. Good blog post.

  3. Some tips i have seen in terms of laptop or computer memory is the fact that there are features such as SDRAM, DDR and many others, that must fit the specific features of the mother board. If the pc’s motherboard is kind of current and there are no os issues, replacing the memory space literally will take under 1 hour. It’s one of the easiest pc upgrade methods one can visualize. Thanks for revealing your ideas.

  4. I have really learned newer and more effective things through your web site. One other thing I want to say is the fact newer laptop or computer os’s often allow additional memory to get used, but they additionally demand more memory space simply to function. If a person’s computer cannot handle more memory as well as newest software program requires that memory space increase, it might be the time to buy a new Personal computer. Thanks

  5. Thanks for expressing your ideas right here. The other issue is that whenever a problem comes up with a laptop or computer motherboard, people should not consider the risk regarding repairing that themselves because if it is not done correctly it can lead to irreparable damage to the full laptop. In most cases, it is safe to approach your dealer of your laptop for any repair of that motherboard. They’ve technicians who’ve an know-how in dealing with notebook computer motherboard difficulties and can get the right prognosis and perform repairs.

  6. Thanks for your blog post. The things i would like to bring up is that laptop memory is required to be purchased if your computer still cannot cope with everything you do by using it. One can put in two random access memory boards containing 1GB each, as an illustration, but not one of 1GB and one with 2GB. One should check the manufacturer’s documentation for the PC to ensure what type of storage it can take.

  7. What I have seen in terms of computer system memory is the fact that there are technical specs such as SDRAM, DDR and so on, that must match up the specifications of the motherboard. If the personal computer’s motherboard is kind of current while there are no os issues, modernizing the memory literally requires under sixty minutes. It’s among the list of easiest pc upgrade treatments one can envision. Thanks for expressing your ideas.

  8. Hello there friend! Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing. Again thanks alot for this!

  9. Thanks for giving your ideas right here. The other thing is that if a problem takes place with a computer motherboard, folks should not go ahead and take risk connected with repairing that themselves for if it is not done correctly it can lead to irreparable damage to all the laptop. It is usually safe just to approach your dealer of a laptop with the repair of motherboard. They have technicians who have an experience in dealing with laptop motherboard challenges and can have the right diagnosis and conduct repairs.

  10. One thing I want to say is that often before obtaining more pc memory, check out the machine in which it could well be installed. If the machine will be running Windows XP, for instance, the memory threshold is 3.25GB. Installing a lot more than this would just constitute any waste. Make sure one’s motherboard can handle the actual upgrade volume, as well. Interesting blog post.

  11. Good blog post. Some tips i would like to bring up is that pc memory has to be purchased should your computer is unable to cope with whatever you do along with it. One can deploy two RAM memory boards having 1GB each, in particular, but not one of 1GB and one of 2GB. One should look for the company’s documentation for one’s PC to be certain what type of memory space is essential.

  12. One thing is that often one of the most common incentives for making use of your credit card is a cash-back or perhaps rebate offer. Generally, you’ll receive 1-5% back with various purchases. Depending on the credit cards, you may get 1% again on most purchases, and 5% in return on expenses made using convenience stores, gasoline stations, grocery stores as well as ‘member merchants’.

  13. These days of austerity as well as relative panic about getting debt, many people balk resistant to the idea of using a credit card in order to make purchase of merchandise or pay for a vacation, preferring, instead to rely on the actual tried and also trusted way of making repayment – raw cash. However, in case you have the cash on hand to make the purchase in full, then, paradoxically, that is the best time just to be able to use the cards for several good reasons.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *