Trip ke Eropah Day 20 Germany

Tour Berlin ( History )

Bismillahirahmanirahim

Berlin adalah ibu negara Germany dan ianya sebuah kota metropolitan yang teratur dan jauh daripada hiruk pikuk jalan raya, jem dan kesesakan kenderaan. Dan pengangkutan awam adalah sangat efisien serta harga tiket daily ticket adalah berpatutan dan cover banyak tempat. Disini juga bandar yang multiracial. Dari sini anda boleh rancang ke Hamburg atau ke negara jiran seperti Chezch Republic. Kat sini makanan halal senang didapati…cuma kena keluar ke outskirt skit. Banyak tempat dan bangunan bersejarah yang boleh dilawati.

itinerary saya hari ni

Di sini saya dapat guna wifi free bila duduk berdekatan dgn kedai2 makan camtu..da biasa ada tenet, bila x de mmg gelabah..tp x tau nape simcard vodafon yg saya beli kt Munich tu x cover Berlin ke camne..huhu. So lepas breakfast roti yg beli semalam, saya jalan kaki je menuju ke Fernsehturm Tower, jalan dlm 15 minit..guna google maps download bila dpt wifi..

The Fernsehturm (English: Television Tower) adalah menara televisyen di pusat bandar Berlin, Jerman.

Berhampiran dengan Alexanderplatz di Berlin-Mitte, menara telah dibina antara 1965 dan 1969 oleh kerajaan Republik Demokratik Jerman (GDR). Ia bertujuan kerana kedua-dua simbol kuasa komunis dan Berlin. Ia kekal sampai hari ini, kerana ia mudah dilihat di seluruh pusat dan beberapa daerah pinggir bandar Berlin.  Dengan ketinggian 368 meter (termasuk antena) ia adalah struktur tertinggi di Jerman, dan struktur kedua tertinggi di Kesatuan Eropah. Menara ini telah menjadi salah satu simbol yang paling terkenal dari negara ini dan lokasinya berhampiran dengan Alexanderplatz, ia kadang-kadang dipanggil Alex Tower. -WIKI

kat sini bangunan-bangunan lama dia mmg la chantek2 tapi semua ada patung2..masalahnya patung2 tu semua cam x sopan so saya malas nk share sbb x sesuai tuk tontonan awam hehe..


ok ni patung paling sopan..sungai kat bawah ni ialah sungai spree, anda boleh cruise untuk melihat sekitar Berlin, nnt akan ada staf cruise offer anda dengan harga diskaun bagai tp saya x berminat walaupun agak murah gak dia offer tu..ok moh jalan lagi..

Saya menyeberangi jambatan di sungai Spree dan sampai di Altes museum. Muzium ini terletak di kawasan yang sama dengan Berliner Dom. Altes museum menempatkan artifak Greek dan Roman.

Sebelum saya meneruskan perjalanan ke next tempat, saya singgah kedai mini market ni sbb tgk strawberry dia punya la sedap..beli sekotak 1.5euro..then beli ritter spot coklat..kat sini la saya bantai beli ritter spot sbb kt mesia mahal haha n beli roti..masa nk bayar kakak cashier tego saya dari mana, saya cakap malaysia, ok saya tanya dia tahu tak malaysia..dia kata dia tahu haha..muka x pasti haha, saya cakap dekat dengan Thailand dan Indonesia..baru muka dia cam ok wahhh..then dia tanya saya sorang ke..saya cakap ya saya sorang je, (make sure bila ko travel jgn sekali2 beritahu ko duduk hotel mana tau (faktor keselamatan)),  then sbb x de customer dia ajak berborak2  la pulak..tp cam sweet je..haha sbb saya pun cam da lama x bercakap haha..tu la bila travel sorang..kang ko cakap sorang , orang kata ko giler..lepas bayar  n shake hand dgn kakak cashier td, keluar kedai , rupanya seblah tu ada kedai kebab turkey..alamak duit da beli jajan td..so nnt x abes plak makanan..pasrah..

ok Next ke Berlin Memorial Wall tapi naik bas. Beli je Day Pass tiket utk sehari so naik je tren n bus unlimited dlm kawasan Berlin.

menaiki bas untuk ke Berlin Memorial Wall

ni cerucuk2 besi sebelum tembok Berlin di buat

wall yang menunjukkan gambar2 orang yang mati kat Berlin Wall

tanjat itew…

Inilah Tembok Berlin. Sebelah kiri tu rupa asal tanpa sebarang grafiti.

Tembok Berlin (bahasa Jerman: Die Berliner Mauer) merupakan tembok di tengah-tengah bandar Berlin. Tembok Berlin menjadi ikon atau simbol kepada Perang Dingin , mula dibina 13 Ogos 1961 dan diruntuhkan kemudian pada 9 November 1989. Ia menjadi tirai besi dan menjadi garisan sempadan antara Jerman Barat dan Jerman Timur selama 28 tahun.  Tembok Berlin diarahkan pembinaannya oleh pemimpin Jerman Timur iaitu Walter Ulbricht dan diluluskan oleh pemimpin Rusia ketika itu Nikita Khrushchev.  Tembok ini dibina selepas Perang Dunia Kedua.

Bradenburg Torr

Brandenburg Gate merupakan salah satu landmark terkenal di Eropah selain daripada Arc de Triomph yang terletak di Paris. Brandenburg Gate mula dibina sekitar tahun 1788. Awal pembinaannya, gerbang ini berfungsi sebagai pintu masuk ke Berlin. Frederick William II raja dari Prussia yang mengarahkan pembinaannya sebagai simbol perdamaian. Di bawah gerak kerja Carl Gotthard Langhans, gerbang ini siap dibina sekitar tahun 1791.
Patung di atas pintu gerbang dikenali sebagai Berlin Quadriga. Patung ini berbentuk kereta yang ditarik empat ekor kuda dan dikendalikan oleh Victoria. Selepas tamat Perang Dunia II, Tembok Berlin dibina oleh pemerintah dan orang ramai tidak lagi boleh melalui pintu gerbang ini. Namun, runtuhnya Tembok Berlin pada tahun 1969 sekali lagi Brandenburg Gate menjadi simbol kebebasan, kedamaian dan kesatuan Jerman. – sarahsoffiyablogger

Jangan Risau nak dapatkan makanan halal di German..Banyak kedai2 Turki kat sini..Doner Kebab..yummy..(rindu Nasi)

Lepas lepak2 n jalan2 tgk jam da kul 4pm..so google maps nk cari mosque berdekatan..so gerak naik tren..nak jadi kesahnya..turun dr tren, saya seluk jaket saya, hp saya da x de..selongkar dlm bag semua..x de..terduduk saya sekejap kat station apa x igt da…nak nanges tp x keluar air mata.. tarik napas dalam2 ..cool..rilex.. so x sampai hajat saya nk ke masjid tu..maybe da dekat da tp x tau la perasaan cam x tenang..so saya patah balik menuju ke hotel..biasa google maps guna hp yg hilang tu..so kali ni kena tgk maps kat station camne nk balik hotel.. sampai di hotel, saya beritahu staff di kaunter hotel mengenai kehilangan hp saya dan saya minta dia tunjukkan saya arah ke Police Station berdekatan..rupanya dekat je dgn hotel (jalan kaki)..sampai di Police Station Berlin..ada sorg polis tu layan x layan je saya cakap..pastu saya cam da putus asa dah..tp saya nekad juga, saya cakap saya nk buat report utk claim insuran sahaja, x perlu untuk dia pergi cari sape yg mencuri..selepas jumpa sorang pegawai polis yg lain,dan dia soal siasat bagai macam ayam n itik bercakap..dia print satu report..report tu je yg saya nk..saya cerita kat dia, saya perasa ada sorang mamat kulit hitam  (mabuk) berdiri di pintu keluar tren, kemungkinan semasa saya nak keluar mamat tu yg seluk poket jaket saya , sedangkan jaket saya berzip..perghh mmg cekap betol sampai saya x perasan..

Tak banyak benda nak buat dah sebab mood dah kelaut, maka saya balik hostel untuk rehat je. What a day untuk saya harini.  Semua gambar saya di Paris, Swiss dan Munich , saya transfer dlm hp yang hilang tu.. dah balik bilik hotel baru cam nanges..sedey..Alhamdulillah saya ada hp satu lagi backup..so guna hp tu msj Munirah, Didee n Bella..depa byk bg moral support.. Yup ada hikmah supaya lebih berhati2..

Endingnya Solat kat Hotel je..x sempat nak g salah satu masjid di Berlin..

Till then…tido dalam keadaan sedey lg..gambar oh gambar…

46 thoughts on “Trip ke Eropah Day 20 Germany

  1. Derma Veil ® 被喻為新世代逆齡完美輪廓塑造,最新一代的PLLA膠原。 2003年獲得Mexican Ministry of Health (SSA)認證及美國FDA出口認證,並於2006年在拉丁美洲及遠東至東南亞地區廣泛使用,多個臨床實例見證能改善老化、遺傳、疾病(如脂肪萎縮)等引起的凹陷問題,其效果備受認同。蘊含兩大活性成分均具有生物兼容性及分解性,可逐步被人體自然分解吸收,有效塑造童顏肌 : 1. 聚左乳酸 (Poly-L-lactic acid / PLLA) : 促進骨膠原生長 2. 甘醇酸(Glycolic Acid ) 使皮膚表皮層黏膠性脂質鬆軟,改善皮膚厚度,加速細胞再生,減少皺紋及疤痕,加強保濕功能,增加光澤,美白效果。 由於甘醇酸分子較小,容易滲透皮膚 治療前: 皮膚的凹陷/皺紋 治療後: 成分被人體吸收、並刺激膠原增生,撫平皺紋及凹陷部位。 注入BOTOX(保妥適)會抑制突觸前膜釋放神經遞質,阻斷乙酰膽鹼(Acetylcholine)的釋放,從而使肌肉張力下降或癱瘓麻痺,皺紋也隨之而逐漸消失。

  2. I simply want to mention I am just all new to blogs and seriously loved you’re web blog. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You amazingly have outstanding posts. Many thanks for sharing your blog site.

  3. Interesting blog! Is yur theme custom made oor did you download it from somewhere?
    A theme like yours with a few simple adjustemenbts would really
    make my blog shine. Please leet me know where you got your design.
    Thanks

  4. Gret beat ! I woud likke to apprentice whilst you amend your site, how can i subscribe for a weblpg website?

    The account helped mme a appropriate deal. I were tiny bit
    acquainted of thiis your broadcast offeed shiny transparent idea

  5. ~100 預防高危致癌的 HPV 16、18 型號 (可減低 70 患子宮頸癌的風險) ~100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) HPV4合1子宮頸癌疫苗 Gardasil HPV病毒會感染人類的皮膚及黏膜,一般會透過性接觸及親密的皮膚接觸而受到感染,是一種男性與女性都可能感染的常見病毒。可感染身體各個部位的HPV超過100種,當中有部份的HPV類型可影響生殖器部位,導致生殖器疣(genital warts) 、子宮頸細胞異常(abnormal cervical cells) ,甚至子宮頸癌 (cervical cancer)。 4合1 HPV 子宮頸癌疫苗,覆蓋4種高危HPV病毒:6、 11、16及18型(約70的子宮頸癌由HPV16和HPV18病毒引致),有助預防子宮頸癌、外陰癌、陰道癌及生殖器官濕疣

  6. Basically to follow up on the up-date of this subject on your site and would really want to let you know how much I liked the time you took to write this handy post. Inside the post, you spoke on how to actually handle this issue with all ease. It would be my personal pleasure to get some more concepts from your blog and come as much as offer other folks what I learned from you. I appreciate your usual great effort.
    viralstyle.com http://ow.ly/jKbT30lgVvw

  7. 以低能量的1064-Q激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題。 治療時產生的熱能能促進膠原蛋白的再生,回復肌膚彈性。 使用7mm平行光光頭,使輸出的激光更溫和及均勻。功效: 去除紋身 美白及去除面毛 令整體膚色更白更均勻 減淡及去除荷爾蒙斑或反黑 增加皮膚膠原蛋白,改善皮膚彈性 減淡深層色斑 : 黃褐斑,荷爾蒙斑,蝴蝶斑 以低能量的1064-QS激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題 使用8-10mm平行光光頭,使輸出的激光 更溫和及均勻 1. 激光能透進皮膚深層 2. 激光被黑色素吸收 3. 產生熱能將黑色素體分解 4. 被呑噬細胞吸收及排出體外

  8. 當蛋白線埋入皮膚後,皮下組織會將蛋白線視為異物,啟動異物反應,因此刺激膠原蛋白生長,且可促進新陳代謝,更新老化肌膚,所以客戶在術後也會發覺膚質變得較透亮白皙。膠原蛋白提拉線像一個“磁力線”一樣,將埋入處附近的肌肉和脂肪固定在原處,不會往下墜,其後會吸引皮下組織往蛋白線集中部位移動,就會逐漸產生提拉的緊實效果。也被用於填充美容的微整形,蛋白線材就好比蓋房子的鋼骨支架,先埋入皮膚當作基底結構,然後再注入好比水泥的玻尿酸或自體脂肪,因為有吸附力不易擴散,就可穩定固定住填充物,讓立體支撐力效果更好。

  9. Its like you read my mind! You appear to know so much
    about this, like you wrote the book in it or something.
    I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog.
    An excellent read. I will certainly be back.

  10. 激光無創熱作用模式精準作用於陰道粘膜層、肌層,使陰道組織發生新生改變,修復由於順產而引起的損傷,解決一系列產後女性生殖系統常見問題。私密緊緻作用原理:刺激陰道粘膜固有層、粘膜肌層,使其膠原纖維、彈性纖維大量增生重塑;彈性纖維網修復,陰道收緊 SUI作用原理:恢復盆底正常解剖位置 陰道彈性纖維網得以修復,恢復到正常解剖位置避免了擠壓,牽拉尿道,使尿道角度恢復正常 盆底血供豐富,間接的使尿道括約肌得以修復進而停止漏尿或症狀減輕 私密敏感、潤滑作用原理:CO2微脈管作用,使血管重建、促進血液循環 血管活性腸肽(VIP)和神經肽Y(NPY) 表達增加,敏感度增加 血流量增加,陰道上皮細胞功能增加、陰道粘膜自分泌功能增強,潤滑度增加

  11. Hi there I am so glad I fouund your blog page,
    I really found you by mistake, while I was searcying on Askjeeve for something else,
    Anyhow I am here now and would just like too say thanks for a remarkable post and a
    all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t
    have time to read it all at the moment but I have
    saved it annd also added in your RSS feeds, so when Ihave time I will
    be back to resd more, Please do keep up the awesome work.

  12. 用CO2激光完美的波長與熱作用比例,強大的熱作用可以使陰道粘膜中的膠原纖維、彈性纖維、網狀纖維及有機基質大量增生重塑;CO2的微脈管作用原理使陰道血管重建,血流量增加,細胞功能活躍,進而使陰道緊緻,分泌作用增強、敏感度提高,使陰道恢復年輕、健康狀態。

  13. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an email.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *