Trip ke Eropah Day 26 Belgium

Belgium City Centre

Bismillahirahmanirrahim

Belgium terkenal dengan coklatnya dan kain-kain lace. Merupakan negara asal-nya french fries dan waffle. Seafood (mussels) juga sangat popular. Terdapat satu lorong yang penuh dengan restoran seafood yang menggiurkan. Macam menarik sahaja melihat mussels dimakan bersama french fries. Sebuah negara yang biasa-biasa sahaja dari segi pemandangan dan keindahan. Hebatnya Belgium mungkin kerana ianya ibupejabat bagi Kesatuan Eropah dan lain-lain organisasi internasional seperti Nato.

Lepas mandi kemas2 breakfast makanan lebih semalam..saya check out dan naik bas menuju ke Brussel Central.  Drop backpack kat tempat simpan luggage untuk memudahkan saya berjalan2 sekitar Belgium..

tempat simpan bag dalam area Belgium central ni..tanya je orang kat mana tempatnya..cam tersorok skit..lepas simpan, saya keluar nampak bas hop on hop bus yang biasa untuk bawa pelancong berjalan sekitar2 belgium, so saya tanya harga 20 +- RM80 camtu..so saya batalkan niat tu..so minta driver dia peta tempat2 menarik..so saya just menapak je dari satu tempat ke tempat..dengan suhu 12-14°C ok je jalan2..

kedai Coklat..bersepah kat sini..pilih je mana berkenan di hati.

Saya pergi satu kedai ni..byk set coklat yg dia da pack cantik2 offer plak tu, dia muslim, so saya tanya dia coklat yg halal x de rum and everything, so dia tunjukkan set yg ada 5 box camtu.. harga dia murah 10 setiap set..bila da balik Sheffield menyesal beli 1 set je..huhu sbb sedap gilos lagi2 yg truffle tu..

pastu berjalan2 di area Grand Palace. Bangunan gah rekabentuk menarik.

then teruskan berjalan, dan cam biasa abam askar bersepah2 kat sini..

ada cerita pasal bro ni dengan anjing dia tu tapi x leh nak igt pasal apa..malas nk google..

cam menarik, sebelah bangunan lama sebelah bangunan moden, x sure nape dia tinggalkan yg lama tu..maybe ada sejarah dia..teruskan berjalan untuk ke Manneken Pis patung yg popular tu..sambil jalan bersepah kedai waffle..so singgah tp b4 masuk kedai tu saya ada tanya bro yg saya beli coklat dengan dia tu pasal waffle dia boleh makan tak..dia cakap ambil yg fruit jgn beli yg ada beef ke chicken what so ever..

lepas kenyang gerak ke Manneken Pis..

Patung budak keciknya kecik je saiz dia +- 60CM je.  Manneken Pis ini dibuat oleh Jerome Duquesnoy pada 1619. Lama tol. Ini untuk menggantikan patung asalnya dari batu yang sudah ada sejak 1388, namun hilang dicuri. Wah, yang sebelumnya lagi lama.
.
Sejarah patung ini pun banyak versinya. Ada yang kata patung ini adalah anak bangsawan yang hilang dan akhirnya ditemui sedang kencing di sudut jalan. Hahaha. Lawak gak. Ada juga legenda yang mengatakan budak kecil ni kencing kt bahan letupan yang akan menghancurkan Brussel di abad 14. Pelik gak versi ala-ala hero ni.
.
Ada juga versi lain yang kata dulu, Raja Belgium membawa kanak-kanak yang diminta kencing di depan Raja Perancis sebagai bentuk penolakan Belgium untuk berunding dengan Perancis.

Patung pelukis Vincent Van Gogh juga terdapat di Belgium walaupun muzium seni-nya berada di Amsterdam dan beliau sendiri berasal dari Belanda. Van Gogh dipuja kerana hasil seninya, dan pelopor kepada seni ‘expressionism’ – iaitu menghasilkan seni berdasarkan emosi. Masa hayatnya Van Gogh ini bukan-lah popular sangat. Beliau popular mungkin kerana kontroversi, memotong kedua belah cuping telinganya akibat putus cinta dengan kekasihnya seorang lelaki. Mengalami sakit jiwa hingga mati membunuh diri. Biasa-lah, ‘fahaman liberal’ seperti di Belanda tentu akan mengagungkan hikayat begini. Tah pape..

lepas jalan2 cari masjid guna google maps..da jumpa tapi tutup plak berkunci, so saya berjalan ke Restoran seblah masjid tu..Restoran ni kedai Arab camtu staff situ cakap time ni mmg masjid tutup so dia suruh saya ambil wuduk kat toilet kedai dia dan dia bagi saya tempat tuk solat..wahhh bagusnya..Restoran dia 2 tingkat. tingkat bawah tu kosong so dia suruh solat situ..

sepanjang berjalan2 kat Belgium ni melambak peminta sedekah..kebanyakan org2 middle east..mungkin akibat pergolakan negara mereka tah la..doa yg baik2 je..lepas solat sambung berjalan dan jumpa plak kedai kentang goreng punyala ramai yg beratur panjang, so saya pun apa lagi..try satu hehe..

sedap gilos..

selepas settle solat n makan, pastu cam da x tau nak jalan mana lagi so saya balik semula ke Brussel centre n g kaunter tanya macamana nak ke Charleroi Airport, flight saya kul 7.55pm. So staf kaunter tu suruh saya ambil combi ticket maksudnya naik tren dari sentral ni dan turun tukar naik bas utk ke Airport..Airport ni bukan Airport utama Belgium yg kena bom ari tu..tapi cam KLIA2 kat Malaysia, Airport utk penerbangan tambang murah.. saya tempah tiket di sini

Lepas ambil bag n naik tren dalam 1 jam lebih ke Airport. Semasa dalam bas sebelum sampai Airport, Bas di tahan, askar check detail setiap penumpang..ye la kan lepas kes bom kat belgium tu semua berhati2..Saya sampai Airport mmg awal jam 5pm da sampai..Lepas check in bag masuk dalam terus..lepak2 je kat dalam..

bestnya kedai kat sini ada makanan halal di sediakan..saya beli satu alas perut..sambil makan di hiburkan dengan gelagat sesiapa je yg main piano yg disediakan kat balai pelepasan ni..mmg terhibur la..

lepas tu ada 2 org awek sepanyol tegus saya , dia berbahasa Indonesia, dia tegur saya samaada saya org Indonesia ke?.. Saya cakap tak..Dia kerja kat Indonesia dah bertahun tu yg dia fasih bahasa sana..lama gak kami berborak2..ssweet sbb awek omputeh speking Indon..cam orang cina cakap klate..kan cute tu..lepas depa blah nak fly balik Spain..saya solat Marghrib dulu kat sini..pastu masa nk beratur boarding..ada 2 keluarga dr Malaysia tegur..so borak2..2 orang sister ni blajar ambil PHD kat UK..Datang Belgium jejalan dengan family..meriah betol..pastu dia bagi nasi goreng kat saya..Ya ALLAH mcm2 tahu2 je saya merindui nasi haha..pura2 malu menolak tapi depa suruh ambil gak..depa pun naik flight yg sama nk turun Manchester Airport..

Flight kami delay dalam 1/2 jam, so sempat la makan nasi goreng tu sambil berborak2..

Kul 10pm saya sampai di Manchester Airport..pastu sama2 keluar dgn 2 keluarga kakak tadi..depa ada kereta kat sini..so depa terus balik..saya tunggu esok pagi sbb saya beli tiket online awal pagi esok untuk langkah selamat lagi pun kalau balik sekarang takut menyusahkan didi plak kena stay up tunggu saya balik mlm buta..so mlm ni saya tidur di Airport Manchester..Airport ni meriah, melambak org tidur sini so marilah kita meriahkan lagi hehe..

Kat sini ada Multi Faith Prayer room, bercampur untuk semua agama..so boleh solat kat sini..tapi saya da solat td kat airport Belgium so saya letak bag sekejap sementara nk g toilet..bila datang nk ambil bag ada 2 polis tegur dan cakap saya x boleh tinggalkan bag dekat sini, so saya say sorry je la..pastu tu cari port tidor yg pasti cari yg x sejuk..

good night

68 thoughts on “Trip ke Eropah Day 26 Belgium

  1. 大部份曾經生育或經歷更年期的女性都會面臨私密深處及外觀鬆弛問題,不單會影響自信心和伴侶的親密體驗,更有機會造成容易積菌及尿滲等健康問題。全港首部 Venus Fiore閨密儀 RF射頻 私密緊緻療程 專門針對私密各處包括陰道、陰唇及陰阜的專用治療頭,全面改善鬆弛問題;每個治療頭均採用一次性即棄治療蓋,確保衛生。還有ATC自動控溫綜合系統,讓療程的治療溫度被有效監控,療程自然更安全、更有效達至預期效果。全港首部 Venus Fiore閨密儀 RF射頻 私密緊緻療程Venus Fiore集中為女性私密之處提供最到位的呵護,專注重整陰道健康、收緊鬆弛陰唇和改善陰阜肥大問題。關鍵在於Venus Concept的王牌─糅合多極射頻與磁力脈衝的(MP)2磁頻專利技術,發揮提升細胞活躍度、重塑同時增加膠原蛋白、刺激毛細血管新生等作用,達至調整陰道濕潤度、pH值的效果,更重要的是顯著改善陰道彈性,使其回復年輕狀態。

  2. video youtube terfavorit Hey. I found ones website using yahoo. Which is a incredibly intelligently written report. My business is sure to bookmark the item as well as go back to go through additional of one’s beneficial data. Information post. I’ll undoubtedly gain.

  3. ORION是一部擁有三重長脈衝 755nm/1064nm/532nm的激光儀,提供專業和最新的技術,強調其穩定性和便利性的能力。另外,最佳的參數是基於各種臨床結果提供的。三長脈衝激光系統 -Long pulsed Nd:YAG (1064nm) -Long pulsed Alexandrite (755nm) -Long Pulsed KTP (532nm) 先進技術 – 氣冷卻系統(ACD) – 智能面板 – 三波長 – 高電源 應用 -Long pulsed Nd:YAG (1064nm)●脫毛●嫩膚●血管病變●腿部靜脈曲張●痤瘡●灰指甲●疣-Long pulsed Alexandrite (755nm)●脫毛●美白肌膚●色素性病變●黑頭●黃褐斑●疤-Long Pulsed KTP (532nm)●血管病變●酒渣鼻●色素性病變●太陽雀斑●美白肌膚●鮮紅斑痣●血管瘤

  4. You really make it appear really easy with your presentation however I to find this matter to be actually something which I believe I might by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely broad for me. I am taking a look forward in your subsequent publish, I’ll attempt to get the hold of it!

  5. ~100 預防高危致癌的 HPV 16、18 型號 (可減低 70 患子宮頸癌的風險) ~100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) HPV4合1子宮頸癌疫苗 Gardasil HPV病毒會感染人類的皮膚及黏膜,一般會透過性接觸及親密的皮膚接觸而受到感染,是一種男性與女性都可能感染的常見病毒。可感染身體各個部位的HPV超過100種,當中有部份的HPV類型可影響生殖器部位,導致生殖器疣(genital warts) 、子宮頸細胞異常(abnormal cervical cells) ,甚至子宮頸癌 (cervical cancer)。 4合1 HPV 子宮頸癌疫苗,覆蓋4種高危HPV病毒:6、 11、16及18型(約70的子宮頸癌由HPV16和HPV18病毒引致),有助預防子宮頸癌、外陰癌、陰道癌及生殖器官濕疣

  6. 我們採用國際及美國食品及藥物管理局FDA認可的CO2 激光儀 LUTRONICS® SPECTRA SPR, 具安全性, 準確度高 . 二氧化碳激光可安全地去除皮膚上的癦痣、肉粒、疣、老人斑等問題。此激光的幼細光束可準確及直接地將要去除的組織氧化,過程快捷,傷口細小及乾淨,對周圍的皮膚傷害減至最少。一般1-2次就可永久去除。

  7. I am not sure where you are getting your info, but good topic.
    I needs to spend some time learning much more or understanding more.
    Thanks for magnificent information I wass looking
    for thus information for my mission.

  8. Derma Veil ® 被喻為新世代逆齡完美輪廓塑造,最新一代的PLLA膠原。 2003年獲得Mexican Ministry of Health (SSA)認證及美國FDA出口認證,並於2006年在拉丁美洲及遠東至東南亞地區廣泛使用,多個臨床實例見證能改善老化、遺傳、疾病(如脂肪萎縮)等引起的凹陷問題,其效果備受認同。蘊含兩大活性成分均具有生物兼容性及分解性,可逐步被人體自然分解吸收,有效塑造童顏肌 : 1. 聚左乳酸 (Poly-L-lactic acid / PLLA) : 促進骨膠原生長 2. 甘醇酸(Glycolic Acid ) 使皮膚表皮層黏膠性脂質鬆軟,改善皮膚厚度,加速細胞再生,減少皺紋及疤痕,加強保濕功能,增加光澤,美白效果。 由於甘醇酸分子較小,容易滲透皮膚 治療前: 皮膚的凹陷/皺紋 治療後: 成分被人體吸收、並刺激膠原增生,撫平皺紋及凹陷部位。 注入BOTOX(保妥適)會抑制突觸前膜釋放神經遞質,阻斷乙酰膽鹼(Acetylcholine)的釋放,從而使肌肉張力下降或癱瘓麻痺,皺紋也隨之而逐漸消失。

  9. I don’t know whether it’s just me or if everyone else experiencing issues
    with your site. It seems like some of the written text within your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this
    is happening to them too? This could be a problem with my internet browser because I’ve
    had this happen before. Kudos

    deltävlingar melodifestivalen 2016

  10. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *