Trip ke Eropah Day 28 Sheffield

Univ. of Sheffield –> City Centre

Bismillahirrahmanirahim

 

Sedikit sejarah tentang Sheffield, di anggap sebagai ‘kampung terbesar di Britain’. Hakikatnya Sheffield adalah bandar kelima terbesar di UK. Terletak dalam lembah Sungai Don, bandar Sheffield berhampiran pertemuan lima sungai dan ia dibangunkan di atas lereng bukit. Sebahagian besar kawasan Sheffield masih diliputi tumbuhan hijau. Dikatakan mengalami krisis identiti, Sheffield seolah-olah sedang dilahirkan semula dengan dua buah universiti bertaraf dunia iaitu University of Sheffield (tempat didee blaja) dan Sheffield Hallam University.  Jika dilihat pada persekitarannya, Sheffield sedang menjalani program regenerasi terbesar dengan kebanyakan bangunan lama dan usang telah digantikan dengan bangunan-bangunan moden. Kita akan mendapati terdapat dua pecahan dalam bandar. Kedai-kedai berjenama dan kafe-kafe moden terletak di bahagian selatan manakala kedai-kedai kecil dan pasar terletak di sebelah utara. Oleh kerana satu pertiga dari Sheffield terletak dalam kawasan Peak Districk National Park, maka rugi jika tidak berkunjung ke Chatsworth, Bakewell, Matlock, Matlock Bath dan kawasan sekitarnya yang menjadi tumpuan pelancong untuk menikmati keindahan dan panorama yang begitu mengkagumkan. -google

Hari ni bangun pagi fresh beno, sbb semalam hari rest sedunia..bangun pagi teman didee masak breajfast sambil berborak2 dengan kawan2 didee n housemate didee..hari i plan nak jejalan sekitar Sheffield termasuk Universiti tempat didee blaja..

bila didee masak nasi goreng letak daun hijau..ermm..sori daun..i love you so much, that’s why i x nak makan you..huh..

lepas breakfast, bersiap2 dan jalan2, matahari muncul tp angin sejuk masih meniup..menggigil gak..walaupun da sebulan masih x boleh nk adapt lagi sejuk kat sini tp better la dr mula2 sampai tu hehe..

berjalan2 di Weston Park..

pastu ke University of Sheffiled..Bangunan dia bersepah2 ada yg bangunan lama dan moden..rasa cam x percaya saya datang sini tenguk tempat didee blaja..

lepas fefeling dengan Univ didee..al maklum la 2 bulan lagi dia da nk balik mesia for good, kami berjalan kaki ke town Sheffield..

dari jauh didee da nampak permainan buaian tu..dia semangat ajak saya naik..ok fine walaupun dalam hati sejukkkk weiiiiiiiii..tapi layan jerr..jangan sekali hampakan harapan orang..hehe

so fun..boleh tgk bandar Sheffield dr atas haha..amazing experience..

turun dr buaian ni..didee terduduk sbb pening haha…

bila ko bukan duduk menetap kat sini, so ko akan buat benda2 pelik contohnya makan aiskrim musim sejuk maka body ko bertambah sejuk tp aku oeduli apa, janji dapat rasa..urghhh heaven..

beli ikan salmon..didee bercita2 nak masak asam pedas esok..yay..2 ketul kepala ikan salmon besar tu 1 pound ok..unbelivable..

da hampir lewat petang didee ajak try dessert kat Rassam’s.. Owner dia Muslim..

Didee mmg suka dessert..

 

So lepas nk spent the whole day kat Sheffield hari ni..sampai rumah da malam, so sesi kemas mengemas bag dan barang2..Didee tolong susun atur dalam bag..esok da nak fly balik Malaysia..so sad..I love UK..but I love cuaca di Malaysia hahaha..

Good Night

5 thoughts on “Trip ke Eropah Day 28 Sheffield

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *