Trip ke Eropah Day 9 Ireland

CORK – CLIFF OF MOHER GALWAY IRELAND

Bismillahirahmanirrahim

Malam tadi tidur awal giler..huda kata masuk je bilik da gelap..haha maklum la ngantuk giler smlm + letih.
hari ni bangun penuh rasa kesegaran. lps breakfast by miss Zakiah..sodap..dan huda tapau utk lunch nanti ..then kemas2 dan bersiap2 nk gerak ke GALWAY.. Ireland mempunyai banyak tempat tarikan semulajadi yang sgt amazing, salah satunya adalah Cliff Of Moher..sesiapa yg plan nk g Ireland..tempat ni wajib kena ada dlm list..

 Itinerary
meh saya belanja skit video pakcik2 Westlife shoot video ni (part yg last dlm video tu) dekat COMoher..
Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) pun ada shooting kat sini gak..
Ireland mempunyai
banyak tarikan semula jadi yang begitu menakjubkan dan terlibat deria
penglihatan, Salah seorang daripada mereka adalah Cliff of Moher.Cliffs of Moher terletak di Utara Lahinch, di pantai barat Claire. Ia
adalah tebing tertinggi di Eropah. Cliff of Moher adalah destinasi
pelancongan dengan pemandangan yang indah. Yang sebelum ini, Cliff of
Moher adalah laman kuno yang pernah digunakan untuk bulit menara yang
menyimpan penyerang Viking jauh.Ramai pelancong datang untuk melihat pemandangan laut dari bahagian atas
Cliff of Moher. Tempat ini adalah sangat popular di sepanjang
pelancong, walaupun mereka tahu tempat itu agak berbahaya. Keindahan
Cliff of Moher pernah dipaparkan dalam satu video muzik penyanyi
kumpulan: Westlife. Ombak dan angin yang melanda tidak menjadikan kita
kagum dengan kebesaran dan eauty Tuhan & rsquo; s penciptaan.Bagi pelancong yang suka trekking penggunaan basikal, di Cliffs of Moher
ada laluan berbasikal yang merupakan salah satu yang paling sempit dan
berbahaya di dunia. Salah perhitungan dan live boleh hilang. Sekarang
orang-orang garis semakin sempit dan terlalu berbahaya, dan tidak boleh
digunakan.Selain dari tebing-tebing curam Moher, tempat ini adalah salah satu
destinasi yang indah yang mesti dikunjungi oleh mana-mana pencinta
perjalanan di dunia.Unforgettable Trip to Cliff of Moher (Ireland) | Tourism-Spot.com
lepas bersalam2 dan bergambar-gambaran..kami bergerak..anyway TQ sesangat housemate Huda..fefeling cam kenal 5 tahun dgn saya..serius meriah sgt..
 TQ uols..semoga Allah sahaja yg dapat membalas budi baik uols semua..
 isi minyak dulu..
 harga minyak kat europe mmg berubah setiap hari..
 
ok jom teruskan perjalanan..
 route kami hari ni..perjalanan dr Cork ke Cliff Of Moher ambil masa 3 jam lebih..
 
Cliff Of Moher ni terletak di Utara Lahinch, kat pantai barat Claire. Ia adalah tebing tertinggi di Eropah.
 ok da nampak simpang da tu…
 ikut cakap GPS, so mmg dia bawak lalu bukan laluan utama (jalan sebuk)..best..

 

 harga tiket masuk..saya 6 ( kat Ireland guna matawang EURO ) waktu saya dtg, harga 1 euro = 4.35 lebih camtu..Didee n huda dpt harga student..tunjuk je kad plajar..
 car park..

 

 Eceli ni 1st time Huda datang sini walaupun dia da blaja kat Ireland hampir 3 tahun..Alhamdulillah merasa pengalaman baru bersama2..yess..so x de la cam dia boring sbb kne dtg 2x..tapi seriously dtg sini 10x mmg x kan boring sbb serius mmg cantik giler…
 banyak kali kami cakap..Alhamdulillah weather mmg cantik sgt hari ni..Alhamdulillah Alhamdulillah..masing2 excited..
Cliff Of Moher ni sgt la luas..uols mmg akan ambil masa yg sgt lama kt sini..
unik kan..bawah tanah..dalam ni ada public toilet dan kedai cenderamata dan restoren..

 

 cari signal hahaha..

 

 Subhanallah..serius cantik sgt..Tebing berusia 320 juta tahun.
 O’Brien Tower..
Menara ini telah dibina di atas tebing pada tahun 1835 oleh tuan tanah tempatan dan Ahli Parlimen Sir Cornellius O’Brien sebagai menara pemerhatian untuk pelancong zaman Victoria yang sering datang ketika itu

 

 

 

 

 

jemput makan semua..slumber makan di khalayak ramai..buat cam rumah sendiri ye..

 

 lunch dengan bekal yang bawak tadi..Zakiah masak Tom Yam yam yam yam..if uols nak datang sini make sure bawak siap2 bekalan sbb saya x nampak ada kedai (HALAL) yg boleh kita isi perut dgn heavy..setakat nk jumpa sandwich vege mgkin ada..
 ceh plan nk trekking sampai hujung cliff..lets gooo..so standby fizikal sbb akan Trekking jauh..tp depend if uols berminat nk sampai ke penjuru
cliff..da alang2 sampai..jalan je kan..

 

 eceli tebing2 ni sgt bahaya, sbb tanah dia sgt lembut kat tepi2 tu..sbnrnya da ada laluan selamat tuk trekking tp oleh kerana hujan dan air bertakung, maka ramai yg menyeberangi laluan bahaya kat luar tu…(gambar kat atas) termasuklah kami..huhu..pandai2 la jaga diri kan..da besao..

 

 

 

 

 

 

 

 

 lagi skit nak sampai..come on..

 

 sbb perjalanan nak ke hujung Cliff tu amek masa yg sgt lama mahunya 2-3 jam..so solat dulu kat tebing…berpandangankan lautan milik ALLAH..

 

 

 best friend dari sekolah rendah..sorang blajo kat Ireland, sorang blajo kat UK..
 masa ni rasa cam saya mengucap banyak kali..ermm didee didee..nak gak aksi bergambar camni..
 ada brani?
 ni gambar dr google.. saje nk bgtau ramai warga emas suka trekking..
 unik kan kedai2 dia..
 sunrise
 sunset
lepas da berjalan jauh dan berpatah balik..kami rasa cam puasnya hati..n now lets go ke Bandar Galway.. perjalanan ambil masa 1jam 30 minit camtu..tapi kali ni time drive ya ALLAH mengantuk yg amat sgt..puas paksa huda berborak..didee nk pengsan kat belakang..

 

 

 

 

 

 

 
Ireland mempunyai
banyak tarikan semula jadi yang begitu menakjubkan dan terlibat deria
penglihatan, Salah seorang daripada mereka adalah Cliff of Moher.Cliffs of Moher terletak di Utara Lahinch, di pantai barat Claire. Ia
adalah tebing tertinggi di Eropah. Cliff of Moher adalah destinasi
pelancongan dengan pemandangan yang indah. Yang sebelum ini, Cliff of
Moher adalah laman kuno yang pernah digunakan untuk bulit menara yang
menyimpan penyerang Viking jauh.Ramai pelancong datang untuk melihat pemandangan laut dari bahagian atas
Cliff of Moher. Tempat ini adalah sangat popular di sepanjang
pelancong, walaupun mereka tahu tempat itu agak berbahaya. Keindahan
Cliff of Moher pernah dipaparkan dalam satu video muzik penyanyi
kumpulan: Westlife. Ombak dan angin yang melanda tidak menjadikan kita
kagum dengan kebesaran dan eauty Tuhan & rsquo; s penciptaan.Bagi pelancong yang suka trekking penggunaan basikal, di Cliffs of Moher
ada laluan berbasikal yang merupakan salah satu yang paling sempit dan
berbahaya di dunia. Salah perhitungan dan live boleh hilang. Sekarang
orang-orang garis semakin sempit dan terlalu berbahaya, dan tidak boleh
digunakan.Selain dari tebing-tebing curam Moher, tempat ini adalah salah satu
destinasi yang indah yang mesti dikunjungi oleh mana-mana pencinta
perjalanan di dunia.Unforgettable Trip to Cliff of Moher (Ireland) | Tourism-Spot.com
Ireland mempunyai
banyak tarikan semula jadi yang begitu menakjubkan dan terlibat deria
penglihatan, Salah seorang daripada mereka adalah Cliff of Moher.Cliffs of Moher terletak di Utara Lahinch, di pantai barat Claire. Ia
adalah tebing tertinggi di Eropah. Cliff of Moher adalah destinasi
pelancongan dengan pemandangan yang indah. Yang sebelum ini, Cliff of
Moher adalah laman kuno yang pernah digunakan untuk bulit menara yang
menyimpan penyerang Viking jauh.Ramai pelancong datang untuk melihat pemandangan laut dari bahagian atas
Cliff of Moher. Tempat ini adalah sangat popular di sepanjang
pelancong, walaupun mereka tahu tempat itu agak berbahaya. Keindahan
Cliff of Moher pernah dipaparkan dalam satu video muzik penyanyi
kumpulan: Westlife. Ombak dan angin yang melanda tidak menjadikan kita
kagum dengan kebesaran dan eauty Tuhan & rsquo; s penciptaan.Bagi pelancong yang suka trekking penggunaan basikal, di Cliffs of Moher
ada laluan berbasikal yang merupakan salah satu yang paling sempit dan
berbahaya di dunia. Salah perhitungan dan live boleh hilang. Sekarang
orang-orang garis semakin sempit dan terlalu berbahaya, dan tidak boleh
digunakan.Selain dari tebing-tebing curam Moher, tempat ini adalah salah satu
destinasi yang indah yang mesti dikunjungi oleh mana-mana pencinta
perjalanan di dunia.Unforgettable Trip to Cliff of Moher (Ireland) | Tourism-Spot.com
Must try if sape2 ke Galway. Recommended by student mesia kt sini..recommend lamb doner @thecharcoalgrill. .
Masa pun da nak senja..so lepas isi perut, kami bergerak mencari rumah kawan Huda yg study kat Galway..semua Huda tolong setupkan..derang ni walaupun lain2 daerah, negeri tpi bila ada cuti, mereka semua akan berkumpul..tu yang mereka akan kenal each others..
Alhamdulillah sampai umah..kami berehat dan tidur..besar rumah dia..ada yg dah berkahwin..tp husband kat Malaysia..kental betul hati..pengorbanan..
Alhamdulillah  Alhamdulillah..

12 thoughts on “Trip ke Eropah Day 9 Ireland

  1. Pingback: Google
  2. Pingback: Anal Lubricant
  3. Pingback: best arousal gel
  4. Pingback: Anal Beads
  5. Pingback: otnosheniya
  6. Dainty to today, when there is a overdose of anti aging mien annoyance products like tsikun.gojijeugd.nl/handige-artikelen/chi-olie.html creams, serums, gels and powders that all lure on to be this well-spring of youth. Some drink sento.gojigezicht.nl/gezond-lichaam/shiseido-l.html their anti aging sleight of hand in glove quickly including ingredients that admit a ton of out-and-out split into tiarei.cremegoji.nl/gezond-lichaam/natural-skin-care-products-australia.html and bone up on on how lamina ages to bankroll b conquest them up and some are pure hype.

  7. Tiny to today, when there is a surfeit of anti aging derma tend products like cengeu.cremegoji.nl/help-jezelf/aambeien-betekenis.html creams, serums, gels and powders that all appeal to to be this fount of youth. Some appointment buigher.gojijeugd.nl/handige-artikelen/afslankshakes-aanbieding.html their anti aging trick via ingredients that carry a ton of unadulterated explore gojijeugd.nl/hulp-van-de-dokter/koffiescrub-cellulitis.html and scan on how derma ages to bankroll b reversed them up and some are genuine hype.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *